Παγκόσμια Τράπεζα: Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να διαρκέσει πέραν του 2023

Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2022 09:28
UPD:09:28
EPA/ALEX PLAVEVSKI

H επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας ενδέχεται να διαρκέσει πέραν του 2023, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς. 

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι επιχειρηματικών ειδήσεων Fox Business, ο Μαλπάς είπε ότι υπάρχουν ευκαιρίες για ανάκαμψη στην Κίνα, όπου τα lockdown του δεύτερου τριμήνου για τον COVID-19 διαδραμάτισαν μεγάλο ρόλο στη δραστική επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, όπως και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

«Η ανησυχία που έχω είναι ότι, αν κοιτάξει κάποιος τον υπόλοιπό κόσμο, θα δει ότι μένει πίσω και αυτό μπορεί να διαρκέσει μέχρι και το 2023 και πέραν αυτού», παρατήρησε ο Μαλπάς.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Παγκόσμια Τράπεζα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μία παγκόσμια ύφεση το 2023, η οποία οφείλεται στην δραστική αύξηση του κόστους δανεισμού στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.  Ήδη η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στην πλέον απότομη επιβράδυνση από τη δεκαετία του 1970 και διαμορφώνεται σιγά - σιγά ένα περιβάλλον γενικευμένου στασιμοπληθωρισμού, σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες - ΗΠΑ, Κίνα και Ευρωζώνη- έχουν κατεβάσει αισθητά ταχύτητα. «Υπό τις συνθήκες αυτές, ακόμη και ένα μεσαίας τάξης πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να την οδηγήσει σε ύφεση» προειδοποίησε. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα