Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]\
H στροφή στην πυρηνική ενέργεια λόγω της ενεργειακής κρίσης εκτινάσσει στα ύψη τις τιμές του ουρανίου.
H τιμή του ουρανίου έχει ενισχυθεί 7% από τα μέσα Αυγούστου, φθάνοντας στα 50 δολάρια η λίβρα, τιμή στην οποία είχε φθάσει ξανά στο απόγειο των ανησυχιών για την προσφορά και άλλων εμπορευμάτων την άνοιξη.
Η Bank of America εκτιμά πως η τιμή του υλικού αυτού θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο και θα φθάσει στα 70 δολάρια η λίβρα το επόμενο έτος.
Το ουράνιο ενισχύθηκε τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων, που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη ρωσική εισβολή. Η ενεργειακή κρίση και τα προβλήματα με την προμήθεια ρωσικού αερίου ενισχύουν τις φωνές υπέρ της μεγαλύτερης χρήσης της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη αλλά και άλλες περιοχές του κόσμου.
Η πυρηνική ενέργεια, η χρήση της οποίας είχε αμφισβητηθεί έντονα, τόσο λόγω του πυρηνικού ατυχήματος στο Τσέρνομπιλ τη δεκαετία του ’80 όσο και λόγω του πιο πρόσφατου στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, φαίνεται να επανέρχεται δριμύτερη ως εναλλακτική λύση για το ενεργειακό πρόβλημα.
Η Ιαπωνία, για παράδειγμα, δήλωσε πρόσφατα έτοιμη να επισπεύσει την επανέναρξη της λειτουργίας πυρηνικών αντιδραστήρων και να προχωρήσει στην κατασκευή νέων, για πρώτη φορά από την καταστροφή στη Φουκουσίμα το 2011.
Επίσης, στις ΗΠΑ, η πολιτεία της Καλιφόρνια αποφάσισε στις αρχές Σεπτεμβρίου να παρατείνει τη ζωή του τελευταίου σε λειτουργία πυρηνικού της εργοστασίου. Λίγες ημέρες αργότερα, η Γερμανία έθεσε σε ετοιμότητα τα πυρηνικά της εργοστάσια για να συνεχίσουν να λειτουργούν και πέραν του τέλους του έτους, αν χρειαστεί.
H Γερμανία είχε αποφασίσει να προχωρήσει στο σταδιακό κλείσιμο των πυρηνικών της εργοστασίων. Η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία ωστόσο αλλάζουν τα σχέδια του Βερολίνου, το οποίο ανακοινώνει την παράταση λειτουργίας των τριών πυρηνικών εργοστασίων που είχαν απομείνει.
Στη Γαλλία, η διεύθυνση της κρατικής εταιρείας ενέργειας EDF ανακοίνωσε προ ημερών πως οι 26 πυρηνικοί αντιδραστήρες της χώρας που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους αναμένεται ότι θα ξαναρχίσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τον χειμώνα.
Το ουράνιο είχε εκτιναχθεί πέρυσι πάνω από 30%, καθώς οι επενδυτές εκτιμούσαν πως θα υπάρξει μεγαλύτερη στροφή προς την πυρηνική ενέργεια, στο πλαίσιο της διεθνούς προσπάθειας απεξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες.
Η Ε.Ε. μάλιστα κατέταξε την πυρηνική ενέργεια νωρίτερα φέτος ως «πράσινη», καθώς η παραγωγή της δεν προκαλεί εκπομπές άνθρακα.
Παράταση ζωής σε αντιδραστήρες
Ένας ακόμη ενισχυτικός παράγοντας για την εκτίναξη της τιμής του ουρανίου θεωρείται η πρόσφατη αμερικανική νομοθεσία για τον περιορισμό του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act), η οποία περιλαμβάνει φορολογικές ελαφρύνσεις για τους υπάρχοντες αντιδραστήρες. Το μέτρο ενδέχεται να παρατείνει τη ζωή του υπάρχοντος αμερικανικού στόλου πυρηνικών αντιδραστήρων.
Στροφή στην πυρηνική ενέργεια ευαγγελίζεται και η Νότια Κορέα. Η κυβέρνηση του νέου πρωθυπουργού Γιουν Σουκ-γεόλ, που ανέλαβε την εξουσία τον Μάιο, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επεκτείνει τη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας, αντί να την περιορίσει.
Πάντως, παρότι η τιμή του ουρανίου ενισχύεται, παραμένει ευάλωτο σε ενδεχόμενο περιορισμό της προσφοράς από τη Ρωσία, η οποία είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια πυρηνικών εργοστασίων στον κόσμο.
Από τη Ρωσία προέρχεται το 5% της παγκόσμιας παραγωγής ουρανίου, αλλά η χώρα ευθύνεται για περισσότερο από τα δύο πέμπτα της ενεργούς δυνατότητας εμπλουτισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Barenberg.