Έτοιμη να περάσει το κατώφλι του χρηματιστηρίου η Porsche - Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή IPO εδώ και 10 χρόνια

Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022 12:45
UPD:12:48

Το ποσό των 9,4 δισ. ευρώ επιδιώκει να αντλήσει η Volkswagen από την εισαγωγή της Porsche στο χρηματιστήριο. Αν το πετύχει θα είναι η μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή (IPO) της Ευρώπης εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία. 

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία στοχεύει σε μία αποτίμηση της τάξης των 70 δισ. έως 75 δισ. ευρώ για την Porsche, έναντι προηγούμενου στόχου για 85 δισ. ευρώ, καθώς τα δεδομένα στις αγορές έχουν πλέον αλλάξει. Η αναταραχή είναι η νέα "κανονικότητα" και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει πιθανότατα έως τα τέλη του έτους.

Οι ευρωπαϊκές αγορές μένουν εν πολλοίς κλειστές σε IPOs εδώ και μήνες, με τις εταιρείες να διστάζουν να περάσουν το κατώφλι του χρηματιστηρίου σε τόσο δύσκολες συνθήκες. Η οξεία ενεργειακή κρίση, ο καλπάζων πληθωρισμός και οι μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό. 

Η Porsche μπορεί να έβαλε λίγο νερό στο κρασί της ως προς την αποτίμηση, αλλά θα έχει στην εισαγωγή της τη στήριξη ορισμένων εκ των μεγαλύτερων κρατικών επενδυτικών ταμείων, όπως αυτών της Νορβηγίας και του Κατάρ. Οι T. Rowe Price και ADQ επίσης θα συμμετέχουν στην IPO.

Για αυτό και το ανώτερο όριο του στόχου αποτίμησης δεν απέχει πολύ από τη συνολική κεφαλαοποίηση του ομίλου Volkswagen (που περιλαμβάνει επίσης τα σήματα VW, Audi, Skoda και Seat), η οποία αγγίζει σήμερα τα 88 δισ. ευρώ. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα