Δεύτερη ημέρα ανόδου για το αργό

Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2008 06:36

ΑΝΟΔΟ για δεύτερη ημέρα σημείωσε στη Ν. Υόρκη το αργό πετρέλαιο εν μέσω εικασιών ότι ο ΟΠΕΚ θα μειώσει την παραγωγή σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την υποχώρηση των τιμών, οι οποίες έχουν μειωθεί περισσότερο από 50% από τα επίπεδα ρεκόρ του Ιουλίου.

Ο ΟΠΕΚ, προμηθευτής περίπου του 40% του πετρελαίου παγκοσμίως είναι υπέρ μιας μείωσης και ίσως περιορίσει σταδιακά την παραγωγή για να διατηρήσει σταθερές τις τιμές, καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη συρρικνώνεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού, Chakib Khelil.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Νοεμβρίου υποχώρησε έως 1,34 δολ., ποσοστό 1,9%, φθάνοντας στα 73,19 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 10:27 π.μ. στη Σιγκαπούρη το αργό διαπραγματεύθηκε στα 72,99 δολ. το βαρέλι.

Τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 2 δολ., ποσοστό 2,9%, φθάνοντας στα 71,85 δολ. το βαρέλι στις 17 Οκτωβρίου, σημειώνοντας για πρώτη φορά άνοδο σε τέσσερις ημέρες. Την περασμένη εβδομάδα το αργό υποχώρησε 7,5% καθώς η υποχώρηση της ζήτησης αύξησε τα αποθέματα του καυσίμου. Στις 16 Οκτωβρίου οι τιμές υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα 14 μηνών των 68,57 δολ. το βαρέλι.

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο με ρυθμό 9%, τον χαμηλότερο σε πέντε χρόνια, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η επέκταση της χρηματοπιστωτικής κρίσης απειλεί τη χώρα που συμμετέχει τα μέγιστα στην παγκόσμια οικονομία.

Ο ΟΠΕΚ θα συνεδριάσει στις 24 Οκτωβρίου – αντί του Νοεμβρίου – για να συζητήσει τα επίπεδα της παραγωγής. Τα μέλη του Οργανισμού θα συναντηθούν στη Βιέννη.

Το μπρεντ για παράδοση Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 1,05 δολ., ποσοστό 1,5%, φθάνοντας στα 70,65 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου και διαπραγματεύθηκε στα 70,54 δολ. το βαρέλι στις 10:27 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα