Οι «μνηστήρες» του έργου για ψηφιακές πολεοδομίες

Προσφορές της κοινοπραξίας Vodafone - Wind - Intrasoft και της Τέρνα
Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2022 11:58
UPD:12:06
Shutterstock

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Η κοινοπραξία Vodafone Wind Intrasoft και η Τέρνα (όμιλος ΓΕΚ Τέρνα) κατέθεσαν χθες προσφορές για το πρώτο τμήμα του έργου «Ψηφιοποίηση Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας» του ΤΕΕ, συνολικού προϋπολογισμού 226,1 εκατ., συμπεριλαμβανομένων ΦΠΑ και δικαιωμάτων προαίρεσης.

Η διεκδίκηση του μεγάλου αυτού έργου από την προαναφερόμενη κοινοπραξία ήταν αναμενόμενη. Όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, ΟΤΕ, Vodafone και Wind, έχουν εισέλθει στον τομέα των ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) διεκδικώντας, όπως οι εταιρείες πληροφορικής, μερίδιο από τον μεγάλο πλέον αριθμό έργων που προκηρύσσονται τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Οι Vodafone Wind συνεργάζονται επίσης στο έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων του ΔΕΔΔΗΕ, προϋπολογισμού 136 εκατ. ευρώ, έχοντας απέναντί τους την κοινοπραξία ΟΤΕ Μυτιληναίος και την Unisystems. Η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών τους είναι σε εξέλιξη.

Οι τρεις πάροχοι έχουν δώσει το «παρών» και στο μεγαλύτερο έργο ψηφιοποίησης (προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ) που αφορά τα αρχεία των υποθηκοφυλακείων της χώρας. Είναι χωρισμένο σε τμήματα, με την εταιρεία του Κτηματολογίου να έχει ανακηρύξει προσωρινούς αναδόχους -εκτός από τους ΟΤΕ, Vodafone και Wind (για διαφορετικά τμήματα του έργου ο καθένας)και την κοινοπραξία Unisystems (όμιλος Quest) Onex, ενώ πρόσφατα υπέγραψε τη σχετική σύμβαση ανάθεσης για το πρώτο τμήμα με την κοινοπραξία των Νετcompany Intrasoft Profile Systems & Software.

Αντίθετα, η Τέρνα (η πιο ισχυρή εταιρεία στην αγορά των κατασκευών) συμμετέχει για πρώτη φορά σε διαγωνισμό για έργο ψηφιοποίησης, εισερχόμενη σε μια νέα για αυτήν αγορά. Εκτιμάται πως έχει συνάψει τις κατάλληλες συνεργασίες με άλλους οικονομικούς φορείς προκειμένου να αντλήσει την αναγκαία εμπειρία, κάτι που θα γίνει γνωστό στη συνέχεια και αφού ανοίξουν από το ΤΕΕ οι προσφορές που έχουν κατατεθεί.

Σε δύο τμήματα

Ειδικότερα, το έργο «Ψηφιοποίηση Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας» θα εκτελεστεί με συμφωνίαπλαίσιο και είναι χωρισμένο σε δύο τμήματα. Το πρώτο αφορά την «Ψηφιοποίηση Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας» (και κατατέθηκαν οι δύο προαναφερόμενες προσφορές) και το δεύτερο (κατά πολύ μικρότερο από το πρώτο) το «Μητρώο Κτηρίων και Γεωμετρική τεκμηρίωσή τους». Για το δεύτερο τμήμα του έργου, με αντικείμενο την επέκταση του Ψηφιακού Χάρτη σε συγκεκριμένους δήμους της χώρας, με σημαντική οικιστική ανάπτυξη και μεγάλη πυκνότητα ακινήτων, προσφορά κατέθεσε μόνον η Intrasoft. Αναφορικά με το αντικείμενο του πρώτου τμήματος, στην ψηφιοποίηση, ψηφιακή καταχώρηση, αρχειοθέτηση και γεωκωδικοποίηση των φακέλων των αδειών δόμησης που υπάρχουν στις Υπηρεσίες Δόμησης δεν συμπεριλαμβάνονται οι Υπηρεσίες Δόμησης του Δήμου Τρικάλων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, του Δήμου Ηρακλείου στην Περιφέρεια Κρήτης, του πολεοδομικού ιστού των μητροπολιτικών δήμων στην Περιφέρεια Αττικής, του Δήμου Πάτρας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και του Δήμου Καλαμαριάς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οι ψηφιοποιήσεις που εξαιρούνται θα γίνουν στο πλαίσιο του έργου του Ψηφιακού Χάρτη.Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα