Στα 494 εκατ. € το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2008 10:02
UPD:14:19

Στα 494 εκατ. ευρώ ανήλθε τον Αύγουστο του 2008 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σημειώνοντας αύξηση κατά 167 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2007, λόγω της διεύρυνσης του εμπορικού ελλείμματος και του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων και του περιορισμού του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων. Αντιθέτως, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε.

Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, παρά τη σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων (κατά 342 εκατ. ευρώ) και τη μείωση των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων (κατά 48 εκατ. ευρώ), το συνολικό εμπορικό έλλειμμα τελικά αυξήθηκε κατά 42 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2007 λόγω της μεγάλης (κατά 432 εκατ. ευρώ ή 62,1%) αύξησης των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων.

Ειδικότερα όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο εκτός πλοίων και καυσίμων, οι εισπράξεις από εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 143 εκατ. ευρώ ή 14,5%, ενώ οι πληρωμές για εισαγωγές μειώθηκαν κατά 198 εκατ. ευρώ ή 6,6%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 262 εκατ. ευρώ, επειδή οι καθαρές εισπράξεις από μεταφορικές και ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 127 και 55 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ οι καθαρές πληρωμές για λοιπές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 80 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων κατά 175 εκατ. ευρώ οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων μειώθηκε σημαντικά κατά 211 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2007, καθώς οι καθαρές μεταβιβάσεις από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκαν κατά 181 εκατ. ευρώ. (Οι τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Τμήμα Εγγυήσεων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την ΕΕ περιλαμβάνουν τις αποδόσεις-πληρωμές της Ελλάδος στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.)

Το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2008 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 2.598 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007 και διαμορφώθηκε σε 21.989 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση των ελλειμμάτων κυρίως του εμπορικού ισοζυγίου και δευτερευόντως του ισοζυγίου εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μόνο εν μέρει από την αύξηση των πλεονασμάτων του ισοζυγίου υπηρεσιών και του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων.

Η διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 3.620 εκατ. ευρώ οφείλεται στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 2641 εκατ. ευρώ, του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 954 εκατ. ευρώ και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 25 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο εκτός πλοίων και καυσίμων, οι εισπράξεις από εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1.112 εκατ. ευρώ ή 14,0%, ενώ οι πληρωμές για εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2.066 εκατ. ευρώ ή 8,1%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 1.216 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών κατά 1.140 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) αυξήθηκαν κατά 22,8%. Οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 242 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007, καθώς οι ακαθάριστες εισπράξεις (δηλαδή οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους) αυξήθηκαν κατά 415 εκατ. ευρώ (ή 5,0%), ενώ οι ακαθάριστες πληρωμές (δηλαδή οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος) αυξήθηκαν κατά 173 εκατ. ευρώ (ή 11,2%). Οι καθαρές πληρωμές για λοιπές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 166 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων διευρύνθηκε κατά 1.068 εκατ. ευρώ, κυρίως επειδή αυξήθηκαν οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Η εξέλιξη αυτή σε σημαντικό βαθμό συνδέεται με την αύξηση του τμήματος του δημόσιου χρέους που διακρατείται από κατοίκους εξωτερικού.

Τέλος, η ιδιαίτερα σημαντική αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 874 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στη μεγάλη αύξηση των μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης και δευτερευόντως στη μείωση των πληρωμών του ίδιου τομέα προς την ΕΕ.

Ισοζύγιο Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

Τον Αύγουστο του 2008 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 387 εκατ. ευρώ, έναντι 13 εκατ. ευρώ μόνο τον Αύγουστο του 2007. (Οι κεφαλαιακές μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από τα Διαρθρωτικά Ταμεία - εκτός του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου - και το Ταμείο Συνοχής, βάσει του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης).

Το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2008 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων εμφάνισε πλεόνασμα 2.973 εκατ. ευρώ, αυξημένο (κατά 470 εκατ. ευρώ) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Τέλος, το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων (τρεχουσών και κεφαλαιακών), παρουσίασε πλεόνασμα 5.558 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 1.344 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

(με βάση την παλαιά μέθοδο παρουσίασης)

Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (παλαιά μέθοδος παρουσίασης) παρουσίασε έλλειμμα 107 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2008, δηλαδή μικρότερο από ό,τι τον αντίστοιχο μήνα του 2007 (315 εκατ. ευρώ). Το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2008 το έλλειμμα αυτό διαμορφώθηκε σε 19.016 εκατ. ευρώ, έναντι 16.888 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2007.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Τον Αύγουστο του 2008 οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος ανήλθαν σε 562 εκατ. ευρώ. Η σημαντικότερη επένδυση αφορά την εκροή ύψους 492 εκατ. ευρώ από την FORTHNET για την εξαγορά των εταιρειών που κατείχαν την πλατφόρμα της συνδρομητικής τηλεόρασης NOVA. Οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους ανήλθαν σε 217 εκατ. ευρώ. Η πιο σημαντική επένδυση αφορά εισροή 103 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της EMIRATES INTERNATIONAL TELECOMMUNICATIONS LLC στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της FORTHNET. Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, καταγράφηκε καθαρή εισροή ύψους 4.204 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται στις πωλήσεις ομολόγων του εξωτερικού από Έλληνες επενδυτές (ύψους 2,5 δισεκ. ευρώ) και στις αγορές ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου από ξένους επενδυτές (ύψους 2,3 δισεκ. ευρώ). Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την αύξηση των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές του εξωτερικού (κατά 0,42 δισεκ. ευρώ) και από τις πωλήσεις μετοχών ελληνικών επιχειρήσεων από μη κατοίκους (ύψους 0,16 δισεκ. ευρώ). Όσον αφορά τις ''λοιπές'' επενδύσεις, καταγράφηκε σημαντική καθαρή εκροή ύψους 3.350 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στη μεγάλη αύξηση των τοποθετήσεων εγχωρίων πιστωτικών ιδρυμάτων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό.

Το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2008 οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 1.166 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η καθαρή εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθε σε 3.021 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή εκροή κεφαλαίων κατοίκων Ελλάδος για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό έφθασε τα 1.854 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο σημειώθηκε καθαρή εισροή ύψους 12.593 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Ειδικότερα, η εισροή κεφαλαίων για αγορές ομολόγων και εντόκων του Ελληνικού Δημοσίου από μη κατοίκους (ύψους 19,4 δισεκ. ευρώ) υπεραντιστάθμισε την εκροή κεφαλαίων για αγορές ομολόγων και εντόκων γραμματίων του εξωτερικού από κατοίκους Ελλάδος (ύψους 5,5 δισεκ. ευρώ) και λόγω πωλήσεων μετοχών ελληνικών επιχειρήσεων από μη κατοίκους (ύψους 1,4 δισεκ. ευρώ). Τέλος, στην κατηγορία των "λοιπών'' επενδύσεων η καθαρή εισροή ύψους 5.483 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για τοποθετήσεις σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (ύψους 25,4 δισεκ. ευρώ) υπεραντιστάθμισε την αύξηση των αντίστοιχων τοποθετήσεων στο εξωτερικό από εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα και θεσμικούς επενδυτές (ύψους 18,9 δισεκ. ευρώ).

Στο τέλος Αυγούστου 2008 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 2,4 δισεκ. ευρώ. (Υπενθυμίζεται ότι από την ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του 2001 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περιλαμβάνουν μόνο το νομισματικό χρυσό, τη "συναλλαγματική θέση" στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα "ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα" και τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος σε ξένο νόμισμα έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ. Αντίθετα, δεν περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ, τις απαιτήσεις σε συνάλλαγμα και σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών της ζώνης του ευρώ, και τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στο κεφάλαιο και στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της ΕΚΤ.)



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα