Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Μαλαματίνα, κ. Νίκος Κεράνης, μας μιλά για το σχέδιο εξυγίανσης και ανάπτυξης της ιστορικής οινοποιίας, αλλά και για τις θέσεις της Διοίκησης σε σχέση με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις συνδικαλιστών, στο εργοστάσιο της εταιρείας.
- Η απόκτηση της Μαλαματίνας από τον Όμιλο Εταιριών Mantis κράτησε, ουσιαστικά, στη ζωή την ιστορική οινοποιία, αφού έφτασε ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία. Ποιο ήταν το σκεπτικό πίσω από την κίνηση αυτή και πώς σχεδιάζετε να ξανακάνετε την εταιρεία βιώσιμη;
Πράγματι η Μαλαματίνα πέρασε μια μακρά περίοδο δυσκολιών. Ωστόσο, παραμένει μια από τις λίγες υπεραιωνόβιες μάρκες στην Ελλάδα, με παρουσία από το 1895. Πάνω από τέσσερις γενιές Ελλήνων την έχουν γνωρίσει, την έχουν αγαπήσει, την έχουν συνδέσει έντονα με την παρέα, με τη φιλία, με στιγμές χαράς. Στόχος μας, λοιπόν, είναι η Μαλαματίνα να μπορέσει να συνεχίσει την πορεία της, αλλά και να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον, χτίζοντας ισχυρές σχέσεις και με τις νεότερες γενιές.
NIKOS DANIILIDIS
Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε καταρτίσει και υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξυγίανσης και ανάπτυξης, το οποίο περιλαμβάνει την κάλυψη υποχρεώσεων του παρελθόντος ύψους 13 εκατ. ευρώ, αλλά και νέες επενδύσεις σε πάγια στοιχεία και μηχανολογικό εξοπλισμό, συνολικού ύψους 12 εκατ. ευρώ, στην επόμενη δεκαετία. Περιλαμβάνει, επίσης, πλάνο λειτουργικής αναδιοργάνωσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ανισορροπίες και μοντέλα, που αποδείχθηκαν προβληματικά.
- Που εστιάζουν στρατηγικά οι επενδύσεις σας;
Μέσα από τις επενδύσεις μας, επιδιώκουμε να αναβαθμίσουμε την παραγωγική μας δυναμικότητα, να εξασφαλίσουμε ευελιξία στη χρήση νέων συσκευασιών και να περιορίσουμε το κόστος λειτουργίας της εταιρείας.
Ταυτόχρονα, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της Μαλαματίνας, με 100% ελληνικά προϊόντα, που αξιοποιούν τα μοναδικά πλεονεκτήματα της ελληνικής γης, αλλά και την πείρα και τον κόπο των 1.000 και πλέον αμπελουργών, με τους οποίους συνεργαζόμαστε. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η ποιότητα θα συνεχίσει να αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της μάρκας και στο πλαίσιο αυτό δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και προηγμένων συστημάτων ελέγχου σε όλα τα οινοποιεία.
- Πώς εξελίσσεται μέχρι στιγμής αυτός ο σχεδιασμός; Πότε υπολογίζετε ότι η Μαλαματίνα θα γίνει ξανά κερδοφόρα;
Ήδη στο πρώτο επτάμηνο από την απόκτηση της Μαλαματίνας, έχουμε επενδύσει πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό για τα οινοποιεία και τη γραμμή εμφιάλωσης. Επίσης, έχουμε λανσάρει ήδη δύο νέες σειρές κρασιών, που φέρουν την «υπογραφή» της Μαλαματίνας. Πρόκειται συγκεκριμένα για δύο ρετσίνες – λευκή και ροζέ – με την επωνυμία «Rezine» και τρία αρετσίνωτα κρασιά – λευκό, ροζέ και ερυθρό – με την επωνυμία «Φίλιωμα». Παράλληλα, έχουμε ξεκινήσει να παρέχουμε υπηρεσίες παραγωγής και εμφιάλωσης κρασιών σε τρίτους.
Οι επενδύσεις που σχεδιάζουμε αναμένεται να αυξήσουν την κερδοφορία της «Μαλαματίνα» και να την επαναφέρουν σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης και ισχυρών ταμειακών ροών. Στόχος μας, μέσα από την υλοποίηση του σχεδιασμού μας, είναι ο υπερδιπλασιασμός των καθαρών πωλήσεων της οινοποιίας στην επόμενη πενταετία, με προοπτική αυτές να ανέλθουν στα 20 εκατ. ευρώ (έναντι 9,5 εκατ. ευρώ το 2021) και οι εξαγωγές να φτάσουν στο 25% του τζίρου της.
- Ποια είναι η στρατηγική σας σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό;
Ο ρόλος του ανθρώπινού δυναμικού είναι κρίσιμος στην υλοποίηση και την επιτυχία του σχεδίου μας. Γι’ αυτό και επενδύουμε συστηματικά σε αυτό τον τομέα. Η Μαλαματίνα πέρασε στα χέρια της νέας Διοίκησης με 85 εργαζομένους και σήμερα απασχολεί 90 άτομα. Ήδη έχουν γίνει και θα συνεχίσουν να γίνονται νέες προσλήψεις, με έμφαση σε ειδικότητες και λειτουργίες, όπως το μάρκετινγκ και οι πωλήσεις, αλλά και η ανάπτυξη προϊόντων και η διασφάλιση ποιότητας. Στόχος μας είναι σε ορίζοντα πενταετίας να έχουμε διπλασιάσει τις θέσεις εργασίας που παρέχει η Μαλαματίνα, σε σχέση με το σημερινό αριθμό.
- Για ποιο λόγο υπάρχουν κινητοποιήσεις, από την πλευρά του σωματείου; Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο εργοστάσιο στο Καλοχώρι;
Δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος για να γίνονται κινητοποιήσεις στην εταιρεία μας. Σε όλους τους εργαζόμενους του τμήματος που καταργήθηκε προτάθηκε η δυνατότητα είτε να μεταφερθούν σε άλλα τμήματα της παραγωγής είτε να δεχθούν ένα γενναίο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Οι συνδικαλιστές αρνήθηκαν διότι ουσιαστικά θέλουν να επιβάλλουν τους δικούς τους όρους, τόσο για το καθεστώς απασχόλησής τους, όσο και για το μοντέλο λειτουργίας της εταιρείας.
Όταν είδαν ότι αυτό δεν ήταν δυνατόν να γίνει, προχώρησαν σε απεργία, αλλά και στον αποκλεισμό του εργοστασίου στο Καλοχώρι, εμποδίζοντας με βία και απειλές όσους εργαζόμενους ήθελαν να μπουν στο χώρο και να δουλέψουν.
Από την πλευρά μας, ως εταιρεία, ουδέποτε αμφισβητήσαμε το δικαίωμα στην απεργία. Ζητήσαμε, όμως, να προστατευθεί το δικαίωμα στην εργασία, για όσους από τους εργαζόμενους ήθελαν να δουλέψουν.
Σήμερα, μετά την παρέμβαση της αστυνομίας, η είσοδος έχει επιτραπεί από διπλανή πύλη και το εργοστάσιο λειτουργεί σε καθημερινή βάση. Είναι ενδεικτικό, το ότι από το σύνολο των 90 εργαζομένων στην εταιρεία, οι 66 σήμερα εργάζονται και απεργούν μόνο οι 24. Αυτό επιβεβαιώνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων μας, θέλει το εργοστάσιο ανοιχτό. Θέλει τη Μαλαματίνα βιώσιμη και με προοπτική ανάπτυξης.
Οφείλω, μάλιστα, σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω δημόσια τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Γεωργιάδη, ο οποίος χωρίς να εμπλακεί στις διαφωνίες με τους συνδικαλιστές, κατανόησε από την αρχή την ανάγκη να προστατευθεί το δικαίωμα στην εργασία. Γιατί χωρίς αυτή τη θεμελιώδη προϋπόθεση, δεν μπορεί να υπάρξει θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον και επενδύσεις στη χώρα.