Γιατί απορρίπτουν τα δικαστήρια υποθέσεις του νόμου Κατσέλη

Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2022 17:00

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]  

Oι περισσότεροι από τους δανειολήπτες αυτούς είχαν εκμεταλλευτεί την προδικασία και ανέμεναν, εκμεταλλευόμενοι την προστασία του νόμου Κατσέλη, την εκδίκαση των υποθέσεών τους. Για κάποιους άλλους η κατάσταση των δεδομένων τους άλλαξε όταν επικαιροποίησαν το αίτημά τους για υπαγωγή στο θεσμικό πλαίσιο όπως απαιτούσε ο νόμος. Έτσι, οι δανειολήπτες, όσοι τέλος πάντων δεν εντάσσονται στον παλιό νόμο Κατσέλη, θα πρέπει να αναζητήσουν άλλους τρόπους ρύθμισης των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Εκτός προστασίας

Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία από τα ειρηνοδικεία όλης της χώρας, οι απορριπτικές αποφάσεις που εκδόθηκαν ανήλθαν σε 11.000 περίπου, που αντιστοιχούν στο 44% των υποθέσεων που εκδικάστηκαν. Οι περισσότερες εκ των υποθέσεων αυτών λίμναζαν επί σειρά ετών στα δικαστικά συρτάρια και μόνο τώρα, που η πλατφόρμα απαίτησε επικαιροποίηση των στοιχείων και που το νέο θεσμικό πλαίσιο έθεσε ημερολογιακά όρια, εκδικάστηκαν. Οι αποφάσεις σε βάρος των δανειοληπτών πάντως δημιουργούν πολύ μεγάλο πρόβλημα, αφού όσοι παύουν να είναι υπό την προστασία του νόμου καλούνται να καταβάλουν εντόκως την οφειλή μέχρι τώρα.

Το επόμενο βήμα

Οι περισσότεροι από τους δανειολήπτες οφείλουν να οδηγηθούν στον πιστωτή -τράπεζα ή servicer- που διαχειρίζεται το δάνειό τους και να βρουν λύση αποπληρώνοντας σταδιακά το δάνειό τους, ώστε να αποφύγουν τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Οι servicers ενημερώνονται για την πορεία των υποθέσεων και παρακολουθούν τις εξελίξεις, ζητώντας άμεση αποπληρωμή από τους δανειολήπτες με βάση την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση. Μέσα σε όλες τις λύσεις που προσφέρονται μπορεί να είναι και κούρεμα τόκων και επιμήκυνση του χρόνου του δανείου.

Η πορεία των υποθέσεων

Όταν ξεκίνησε η επικαιροποίηση των στοιχείων, οι υποθέσεις ήταν 48.033, οι οποίες θα εκδικάζονταν έως το 2028. Τελικά, νέα δικάσιμο πήραν 37.315 υποθέσεις. Από αυτές οι 6.716 εκδικάστηκαν το 2021. Το 80% των υπολοίπων εκδικάζονται μέσα στο 2022 και το 20% μέσα στο 2023, οπότε είναι και ο στόχος το κεφάλαιο αυτό να κλείσει. Η ημερομηνία λήξης που έχουν προβλέψει οι θεσμοί είναι όλες οι υποθέσεις να έχουν εκδικαστεί έως τον Δεκέμβριο του 2023. Η εκτίμηση είναι πως το θέμα θα έχει κλείσει πολύ νωρίτερα, στο τέλος του α’ τετραμήνου του επόμενου έτους. Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα