Χρηματιστήριο Αθηνών: Πώς θα σημάνει την επανεκκίνηση

Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2022 07:11
UPD:07:24
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Από την έντυπη έκδοση

Του Ανέστη Ντόκα
[email protected]

Τους άξονες ανάπτυξης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, προκειμένου να ξανακερδίσει τη χαμένη αίγλη του, παρουσίασε χθες ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Χ.Α. Γιάννος Κοντόπουλος.

Η πρώτη είδηση που αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου, στην πρώτη επίσημη συνέντευξη Τύπου από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του (Μάρτιος 2022), είναι ότι στο ετήσιο ραντεβού με τους επενδυτές στο Λονδίνο το διήμερο 28 και 29 Νοεμβρίου, το οποίο συνδιοργανώνει η ΕΧΑΕ μαζί με τη Morgan Stanley, το «παρών» θα δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο να συνδράμει με την παρουσία του στην προσέλκυση νέων κεφαλαίων για τη δημιουργία επενδύσεων στην Ελλάδα.

Επίσης ο κ. Κοντόπουλος είπε ότι ο ίδιος μαζί με την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου θα επισκεφθούν τις μεγάλες βιομηχανίες της χώρας προκειμένου να τις πείσουν να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κοντόπουλος υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που εισαχθεί προς διαπραγμάτευση το 30% του μετοχικού κεφαλαίου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών («Ελευθέριος Βενιζέλος»), όπως σχεδιάζεται από το ΤΑΙΠΕΔ, θα αποτελέσει ισχυρό καταλύτη για να προσελκυσθούν και άλλες μεγάλες εταιρείες για την εισαγωγή των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ειδικά για το ΔΑΑ, ο κ. Κοντόπουλος είπε ότι θα είναι και μία κίνηση να προσελκυσθούν πολίτες που ασχολούνται με τον τουρισμό, αφού αγοράζοντας μετοχές του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας συμμετέχουν στην ανάπτυξη ενός από τους βασικούς πυλώνες του τουρισμού.

Ακόμη ο κ. Κοντόπουλος υποστήριξε ότι μία καλή ιδέα θα ήταν η εκμετάλλευση ακινήτων που ανήκουν στον ΕΦΚΑ μέσω Κεφαλαιαγοράς, με χρήση του θεσμού των ΑΕΕΑΠ, όπως συμβαίνει και με τις ιδιωτικές εταιρείες αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας. Επίσης ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου αποκάλυψε ότι έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για την παράλληλη διαπραγμάτευση μετοχών των ελληνικών εταιρειών ποντοπόρου ναυτιλίας που είναι σήμερα εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Για την εμπορευσιμότητα (free float) των μετοχών που είναι από τα μεγάλα προβλήματα της εγχώριας αγοράς ειπώθηκε από στελέχη του Χρηματιστηρίου ότι σήμερα το free float υπολογίζεται στα 25 δισ. ευρώ και απαιτείται να αυξηθεί ακόμη κατά 15 δισ. ευρώ και να φθάσει τα 40 δισ. ευρώ. Επίσης ο κ. Κοντόπουλος αναφέρθηκε και στην τεχνογνωσία που παρέχει η Αθήνα στα χρηματιστήρια της Πολωνίας, της Σερβίας και της Αλβανίας.

Αναφορικά με την εικόνα των αγορών, ο κ. Γιάννος Κοντόπουλος είπε ότι «παρά τις αναταράξεις στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, ενώ είναι αξιοσημείωτη η ανθεκτικότητα του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά την περίοδο της κρίσης».

Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου τόνισε την ισχυρή αύξηση κερδοφορίας των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2021 που θα συνεχιστεί και το 2022. Επίσης τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου ότι οι απώλειες του Γενικού Δείκτη το 2022 είναι συγκρατημένες σε σχέση με την πλειονότητα των διεθνών αγορών.

Νέες εισαγωγές

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Γιάννο Κοντόπουλο για τις φετινές νέες εισαγωγές εταιρειών στο χρηματιστήριο, κάνοντας μνεία στις εισαγωγές της Μπλε Κέδρος και της Dimand, όπου η τελευταία -όπως είπε ο κ. Κοντόπουλος- άντλησε τα περισσότερα κεφάλαια για πρώτη φορά μετά το 2007.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντόπουλο, τα τελευταία 13 χρόνια η Ελλάδα έζησε μία τεράστια κρίση, η οποία αναπόφευκτα έπληξε και το Χρηματιστήριο.

Ωστόσο, αν δούμε τα επιμέρους στοιχεία γι’ αυτή τη δύσκολη περίοδο, είπε ο διευθύνων σύμβουλος του Χ.Α., «η εικόνα για τα σχεδόν 2/3 των εταιρειών του Γενικού Δείκτη είναι πλέον θετική και περίπου το 1/3 των εταιρειών έχει διπλασιαστεί σε κεφαλαιοποίηση. Προφανώς, οι τράπεζες αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα. Παρατηρώντας όμως τις υπόλοιπες εταιρείες του Γενικού Δείκτη -ακόμα και κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες- η εικόνα είναι πολύ καλύτερη απ' ό,τι θα περίμενε κανείς. Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το 2021 σημειώθηκε ρεκόρ 15ετίας, τόσο στην κερδοφορία των εταιρειών όσο και στην άντληση κεφαλαίων». Όμως, τόνισε ο κ. Κοντόπουλος «υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης. Και θεωρώ πως είναι η κατάλληλη στιγμή να δρομολογήσουμε τα επόμενα επιτακτικά βήματα, προκειμένου να ενταχθούμε εκ νέου στο "κλαμπ" των ανεπτυγμένων αγορών. Μία τέτοια εξέλιξη θα έχει προφανή θετικό αντίκτυπο στη θέση μας στον διεθνή χάρτη αλλά και πολλαπλά οφέλη για τις εισηγμένες εταιρείες».

Β. Λαζαράκου: Τρία μέτρα ανάπτυξης

Η Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που έχει ως σκοπό την προστασία των επενδυτών και την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, συμμετείχε σε συζήτηση που διοργάνωσε το υπουργείο Οικονομικών με θέμα «Capital Markets» στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ. Σχετικά με την ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, η κ. Βασιλική Λαζαράκου ανέφερε ότι άπτεται άμεσα της χρηματοδότησης της εγχώριας αγοράς, και γι' αυτό τόνισε ότι είναι καίριο ζήτημα η ανάπτυξη συγκεκριμένης στρατηγικής, ενώ εξήρε τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει στο ζήτημα το υπ. Οικονομικών. Η κ. Λαζαράκου έθεσε τρία ζητήματα ως παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την ανάπτυξη της εγχώριας κεφαλαιαγοράς: το φορολογικό πλαίσιο, τον σχεδιασμό νέων προϊόντων αλλά και την περαιτέρω χρήση νέων τεχνολογιών (fintech, ψηφιοποίηση κ.λπ.).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα