Τα κρίσιμα «ραντεβού» Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου για το «μέλλον» των μέτρων στήριξης

Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2022 16:55
UPD:16:59
Eurokinissi/POOL PHOTO/ European Union

Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Πλούσιο σε εξελίξεις αναδεικνύεται το επόμενο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του τρίτου 10ημέρου του Οκτωβρίου, οπότε και θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί το διάστημα «κλειδί» για το μείγμα των ευρωπαϊκών παρεμβάσεων στην ενέργεια, αλλά και για τα όποια επιπλέον μέτρα χρειαστούν το 2023.

Οι υπουργοί Ενέργειας έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 30 Σεπτεμβρίου προκειμένου να μελετήσουν διεξοδικά τις προτάσεις της Κομισιόν, όπως παρουσιάστηκαν χθες από την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία το ενδιαφέρον εστιάζεται στις Βρυξέλλες όπου οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. θα συναντηθούν, με στόχο να συμφωνήσουν σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο γύρω από τα μέτρα συγκράτησης των τιμών αλλά και εξοικονόμησης στην ενέργεια από όλα τα κράτη-μέλη.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις ανακοινώσεις της Κομισιόν, το ευρωπαϊκό πλαφόν στις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής, με εξαίρεση το φυσικό αέριο, ορίζεται στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Με τα έσοδα που θα προκύψουν, εκτιμώνται στα 170 δισ. ευρώ, θα στηριχθούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και σε επενδύσεις πράσινης ενέργειας.

Παράλληλα, προτείνεται η υποχρεωτική εξοικονόμηση ενέργειας από όλες οι χώρες σε ποσοστό 5 % στην κατανάλωση ηλεκτρισμού σε ώρες αιχμής και κατά μέσο όρο 10% συνολικά στην Ε.Ε. εντός του 2023. Στο πακέτο προτάσεων της Κομισιόν επίσης περιλαμβάνεται η επιβολή προσωρινής εισφοράς αλληλεγγύης στους κλάδους του πετρελαίου, του αερίου, του άνθρακα και των διυλιστηρίων, όπως και η κρατική ενίσχυση προς τις ενεργειακές εταιρίες με προβλήματα ρευστότητας.

Tις εξελίξεις στο μέτωπο της ενέργειας παρακολουθούν στενά και οι υπουργοί Οικονομικών, οι οποίοι από την πλευρά τους εστιάζουν στο σκέλος των μέτρων στήριξης με βάση και τα περιθώρια που έχουν δοθεί καθώς η ρήτρα διαφυγής παραμένει ενεργοποιημένη και για φέτος. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε στην τελευταία συνάντηση των υπουργών στην Πράγα στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου, τα περιθώρια είναι περιορισμένα και τα όποια μέτρα στήριξης (ειδικά στο σκέλος της ενέργειας) που θα λαμβάνονται από τα κράτη-μέλη θα πρέπει να είναι προσωρινά και στοχευμένα. Η επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών έχει οριστεί για τις 3 & 4 Oκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Επόμενος κρίσιμος σταθμός είναι η άτυπη Σύνοδος Κορυφής στην Πράγα στις 6-7 Οκτωβρίου. Δεν αποτελεί όμως και την καταληκτική ημερομηνία, καθώς πολλοί βλέπουν ως χρονικό ορίζοντα για τη λήψη αποφάσεων το διάστημα 20-21 Οκτωβρίου, που είναι και το τακτικό «ραντεβού» των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. Στο μεσοδιάστημα, 11 και 12 Οκτωβρίου, είναι προγραμματισμένη μία ακόμα συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας.

Τον Οκτώβριο, επίσης, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει τις προτάσεις της για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, οι οποίες θα βασίζονται στην:

  • μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τη μείωση του χρέους των κρατών
  • μεγαλύτερη λογοδοσία αναφορικά με την υλοποίηση των συμφωνηθέντων
  • απλοποίηση των κανόνων.


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα