Σπ. Καπράλος: Διατηρούν τη θέση τους στην ελληνική αγορά οι ξένοι επενδυτές

Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2008 15:03
UPD:15:06

«Παρά το δυσμενές κλίμα… οι ξένοι επενδυτές ως σύνολο διατηρούν λίγο ως πολύ την θέση τους στην αγορά μας», τόνισε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Σπύρος Καπράλος, μιλώντας στο συνέδριο της Παγκόσμιας Ένωσης Λοταριών στη Ρόδο.

«Τους πρώτους εννέα μήνες του 2008, αν και είδαμε μικρές εκροές κεφαλαίων από διεθνείς επενδυτές της τάξης των δύο. δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή η συνολική συμμετοχή στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς μας παρέμεινε πάνω από το 50%», ανέφερε ο κ. Καπράλος.

O κ. Σπύρος Καπράλος.

Όπως αποκάλυψε, πάντως, η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών έχει υποχωρήσει κατά 28% από τις αρχές του έτους, από 481 εκατ. ευρώ το 2007 στα 349 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στις διεθνείς αναταραχές, έκανε λόγο για μια «άνευ προηγουμένου τόσο σε έκταση όσο και σε ταχύτητα» κρίση και υποστήριξε ότι οι τράπεζες χρειάζονται ακόμη να μειώσουν την μόχλευση και να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους.

«Η αύξηση των χορηγήσεων αναμένεται να είναι αδύναμη ή αρνητική βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Οι επιβαρύνσεις από επισφαλή δάνεια θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για κατάρρευση και άλλων τραπεζών», επισήμανε ο πρόεδρος του Χ.Α.

Όσον αφορά, τέλος, στα διεθνή χρηματιστήρια, σημείωσε πως «οι συνθήκες φαίνεται να επιδεινώνονται και θα χρειαστεί να αναζητήσουν νέες πηγές ανάπτυξης, ξεκινώντας με μια νέα ματιά για πιθανές ευκαιρίες εξαγορών και συγχωνεύσεων».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΧΑΕ
  • ΓΔ



Σχολιασμένα