Ενέργεια - Τον επόμενο μήνα η υπογραφή του Μνημονίου Ελλαδος - Βουλγαρίας

Χ. Φώλιας: Σημαντική η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και South Stream
Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2008 15:30

Μέσα στον επόμενο μήνα θα υπογραφεί το Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδος - Βουλγαρίας στον ενεργειακό τομέα, εκτίμησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την υφυπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας, Galina Tosheva, στο πλαίσιο της 2ης συνάντησης της ελληνοβουλγαρικής ομάδας εργασίας.

Όπως είπε, η υπογραφή του Μνημονίου από τους αρμόδιους υπουργούς των δύο χωρών θα γίνει στη Σόφια, ως επιστέγασμα των προσπαθειών τόσο της ομάδας εργασίας, όσο και της εν γένει διμερούς συνεργασίας.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας θα περιλαμβάνεται και η απόφαση των δύο χωρών να προχωρήσουν στην κατασκευή μιας διασυνδετικής γραμμής 400 KV μεταξύ του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης στη Νέα Σάντα και του Βουλγαρικού Ενεργειακού Κέντρου Maritsa Istok.

Αφού επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει στα επόμενα χρόνια διαμετακομιστικό κόμβο ανάμεσα στις χώρες παραγωγής ενέργειας και τις χώρες κατανάλωσης, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, οι οποίες όπως είπε, ενδυναμώνονται περαιτέρω από την αυξανόμενη εισροή ελληνικών άμεσων επενδύσεων στη Βουλγαρία (στα 244,5 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2008 από 92,1 εκατ.€ το πρώτο εξάμηνο του 2007).

Για τα έργα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως είναι απαραίτητο να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί, αλλά πάντα σε συνεργασία και αρμονία με τις τοπικές κοινωνίες.

Σημαντικό βήμα για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είναι η απόφαση της διεθνούς εταιρίας να ιδρύσει υποκαταστήματα τόσο στη Βουλγαρία, όσο και στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες.

Πέραν αυτών, επισημάνθηκε πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και της διασύνδεσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα