Υποχωρεί το αργό

Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2008 06:17

ΠΤΩΤΙΚΑ για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη καθώς η μείωση της ζήτησης καυσίμων επισκίασε την προοπτική μείωσης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ κατά την έκτακτη συνεδρίασή του σε δύο ημέρες.

Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές καθώς οι μετοχές σημείωσαν απώλειες και το δολάριο των ΗΠΑ αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 20 μηνών έναντι του ευρώ, μειώνοντας την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής ως εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού. Ο ΟΠΕΚ προμηθευτής του 40% του πετρελαίου παγκοσμίως μάλλον θα αποφασίσει μείωση της παραγωγής κατά την έκτακτη συνεδρίασή του αυτήν την εβδομάδα.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Δεκεμβρίου υποχώρησε έως 1,36 δολ., ποσοστό 1,9%, φθάνοντας στα 70,82 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) και διαπραγματεύθηκε στα 71,20 δολ. το βαρέλι στις 10:19 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Τα συμβόλαια του Νοεμβρίου έληξαν χθες μετά την υποχώρησή τους 3,36 δολ., κλείνοντας στα 70,89 δολ. το βαρέλι. Οι τιμές του αργού που έχουν υποχωρήσει 52% από τα επίπεδα ρεκόρ των 147,27 δολ. το βαρέλι στα οποία αναρριχήθηκε στις 11 Ιουλίου βρίσκονται 19% χαμηλότερα από πέρυσι.

Οι επενδυτές ψάχνοντας για καταφύγιο έναντι της υποχώρησης του δολαρίου φέτος με αποτέλεσμα ο μόλυβδος, το αργό, ο χρυσός, το καλαμπόκι και η βενζίνη να αναρριχηθούν σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο χρυσός, ο χαλκός και η σόγια κινήθηκαν επίσης χθες πτωτικά. Οι επενδυτές συνήθως πουλούν αργό και άλλα εμπορεύματα σε δολάρια, όταν ισχυροποιείται η αξία του δολαρίου. Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στο 1,3014 ανά ευρώ στις 9:45 π.μ. στη Σιγκαπούρη μετά την άνοδό του 2,1% χθες φθάνοντας το 1,3051 δολ, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2007.

Σήμερα το υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ θα ανακοινώσει κατά πάσα πιθανότητα ότι οι προμήθειες πετρελαίου και βενζίνης αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg News. Τα αποθέματα του αργού μάλλον αυξήθηκαν 2,65 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 17 Οκτωβρίου σύμφωνα με την έρευνα. Αυτή ενδέχεται να είναι η τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα αύξησης των αποθεμάτων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα