Νομοσχέδιο ΥΠΟΙΚ: Λουκέτα έως 96 ώρες για μη διαβίβαση στοιχείων στο myDATA

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022 23:15
UPD:23:28

 Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Πρόστιμα αλλά και λουκέτα που θα φτάνουν έως τις 96 ώρες θα καταλογίζει η ΑΑΔΕ στις επιχειρήσεις που δεν θα διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στο myDATA τα δεδομένα των λιανικών πωλήσεων από την 1η Οκτωβρίου. Η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή. Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός των 2,9 δις ευρώ.

Με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου, θα αναστέλλεται άμεσα η λειτουργία επαγγελματικής εγκατάστασης:

- για 48 ώρες, στην περίπτωση που διαπιστώνεται η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ, πλέον των 10 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ,

- για 96 ώρες, εάν, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των ως άνω παραβάσεων, διαπιστωθεί εκ νέου, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο, η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον τριών  στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η σύσταση  «Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης» με σκοπό τη βελτίωση και επιτάχυνση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων. Βασικό έργο της είναι η συλλογή και αξιολόγηση πρωτογενών πληροφοριών του Δημοσίου και τραπεζικού τομέα και ο υπολογισμός της πιθανότητας αθέτησης πληρωμής για φυσικά και νομικά πρόσωπα. Έτσι, κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, επιχείρηση και φορέας δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα θα μπορεί, κατόπιν αιτήσεώς του, να λαμβάνει δωρεάν από την Αρχή την πιστοληπτική του βαθμολόγηση, η οποία θα αποτελεί τη βάση για ευκαιρίες νέας χρηματοδότησης.

Με άλλες διατάξεις αποσαφηνίζεται ότι, κατά τη διενέργεια γονικών παροχών και δωρεών χρηματικών ποσών μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η οποία πραγματοποιήθηκε από την 1η/10/2021 μέχρι και την 30η/8/2022, λογίζεται ως μεταφορά χρημάτων η ανάληψη χρηματικού ποσού από ατομικό ή κοινό τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή και κατάθεση του ίδιου ποσού εντός τριών  εργάσιμων ημερών σε ατομικό λογαριασμό του δωρεοδόχου ή σε κοινό λογαριασμό του δωρεοδόχου με τον ίδιο δωρητή ή τρίτο πρόσωπο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα