Μ. Κινγκ: Η βρετανική οικονομία εισέρχεται σε ύφεση

Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2008 11:30

Η βρετανική οικονομία εισέρχεται κατά πάσα πιθανότητα σε ύφεση, για πρώτη φορά τα τελευταία 16 χρόνια, ενώ οι προοπτικές έχουν επιδεινωθεί ταχύτατα τον τελευταίο μήνα, δήλωσε την Τρίτη ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) Μέρβιν Κινγκ.

Σε ομιλία του στο Λιντς, ο Βρετανός τραπεζίτης τόνισε ότι η χρηματοοικονομική κρίση έχει ωθήσει προς τα κάτω τους κινδύνους για τον πληθωρισμό. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, αποφάσισε η BoE αυτόν το μήνα να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, από κοινού με άλλες κεντρικές τράπεζες.

Η κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο πυροδότησε μια «τεράστια, σχεδόν ασύλληπτη αλληλουχία γεγονότων», η οποία τερματίστηκε την περασμένη εβδομάδα με την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ανέφερε ο Κινγκ.

«Είναι δύσκολο να μεγαλοποιήσει κανείς την σοβαρότητα και τη σημασία αυτών των γεγονότων. Από την αρχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου έχει να βρεθεί το τραπεζικό σύστημα τόσο κοντά στην κατάρρευση», επισήμανε ο διοικητής της BoE.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι «απέχουμε πολύ από το τέλος του δρόμου προς την σταθερότητα», ωστόσο, όπως τόνισε, το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, τόσο στη Βρετανία όσο και στο εξωτερικό, θα θεωρηθεί ως σημείο καμπής στην πρόσφατη κρίση.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα