«SOS» από την εγχώρια βιομηχανία κατά διακοπών στο φυσικό αέριο

Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2022 07:13
REUTERS/KACPER PEMPEL

Από την έντυπη έκδοση

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
[email protected]

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι εγχώριοι βιομηχανικοί όμιλοι, καθώς έως τις 20 του μήνα οι εταιρείες καλούνται να υποβάλουν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τους φακέλους με τα στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι πληρούν τα κριτήρια των «κρίσιμων» βιομηχανιών που εξαιρούνται από τις περικοπές φυσικού αερίου σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα επάρκειας, στη βάση του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης του Ρυθμιστή, αλλά και του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για μείωση 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου.

Το θεσμικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να εξαιρούν μεγάλους καταναλωτές φυσικού αερίου που παρέχουν αγαθά και υπηρεσίες που αξιολογούνται ως κρίσιμα και στρατηγικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας. Ως κρίσιμοι κοινωνικοί τομείς ορίζονται η υγεία, η ασφάλεια και το περιβάλλον, η άμυνα, τα διυλιστήρια και τα τρόφιμα. Κρίσιμοι επίσης θεωρούνται οικονομικοί τομείς ή βιομηχανίες που είναι μέρη διασυνοριακών εφοδιαστικών αλυσίδων και προσφέρουν αγαθά και υπηρεσίες κρίσιμες όχι μόνο σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο. Αξιολογείται επίσης η δυνατότητα υποκατάστασης του φυσικού αερίου με άλλα καύσιμα, καθώς και οι επιπτώσεις στις εγκαταστάσεις μιας επιχείρησης από την υποχρεωτική διακοπή της λειτουργίας της.

Στο πλαίσιο αυτό, οι βιομηχανίες θα πρέπει να καταθέσουν αναλυτικά στοιχεία για το εάν πληρούν ένα ή περισσότερα από τα προβλεπόμενα κριτήρια ώστε να εξαιρεθούν, μελέτη των επιπτώσεων που θα είχαν ενδεχόμενες διακοπές της παραγωγής, στοιχεία για την ικανότητα ή μη χρήσης εναλλακτικού καυσίμου ως πρώτης ύλης και προτεινόμενο σχέδιο διακοπής τροφοδοσίας, με τις διαδικασίες για τη συντονισμένη διακοπή (μερική ή ολική) τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο για την ασφάλεια της μονάδας και του προσωπικού της.

Οι βιομηχανικοί όμιλοι σημειώνουν ότι η δική τους κατανάλωση φυσικού αερίου αντιστοιχεί στο 10% της συνολικής κατανάλωσης (καθώς η μερίδα του λέοντος κατευθύνεται στην ηλεκτροπαραγωγή) και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να μη βρεθούν σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών τους στην Ευρώπη.

Εισφορά αλληλεγγύης

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης στους πετρελαϊκούς ομίλους, οι οποίοι αυτή την περίοδο «γράφουν» μεγάλα κέρδη εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στις αγορές. Το μέτρο αυτό βρίσκεται άλλωστε και μεταξύ των τεσσάρων προτάσεων που εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και που θα παρουσιάσει αύριο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Αθήνα διάκειται θετικά στη εισήγηση των Βρυξελλών σχετικά με την επιβολή έκτακτου τέλους αλληλεγγύης επί των υπερβολικών κερδών των εταιρειών ορυκτών καυσίμων (επιχειρήσεις των κλάδων πετρελαίου, αερίου, άνθρακα, καθώς και τα διυλιστήρια) για την άντληση πρόσθετων πόρων για τη χρηματοδότηση των μέτρων ανακούφισης των καταναλωτών.

Η Κομισιόν εισηγείται το «έκτακτο και προσωρινό» τέλος αλληλεγγύης να επιβληθεί στα φορολογητέα υπερβάλλοντα κέρδη της χρήσης του 2022. Στην περίπτωση της χώρας μας, τυχόν εφαρμογή του μέτρου θα «άγγιζε» σίγουρα τις εταιρείες διύλισης και ενδεχομένως τις επιχειρήσεις εμπορίας πετρελαιοειδών. Σημειώνεται ότι για να ενεργοποιηθεί το τέλος πρέπει να υπάρξει συμφωνία των 27 κρατών-μελών που μόνο δεδομένη δεν είναι. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση φέρεται να συζητά την εφαρμογή του έκτακτου μέτρου ακόμα και αν δεν εγκριθεί η εφαρμογή του σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα