ΠΑΣΟΚ: Σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής

Δέσμευσης για σταθερή χρηματοδότηση του Ο.Α.Ε.Ε. κατά το πρότυπο του ΙΚΑ
Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2008 12:31

Το κυβερνητικό ενδιαφέρον για την επιχειρηματικότητα συνοψίζεται στο σύνθημα «όλα για τις μεγάλες επιχειρήσεις, κυρίως του λιανικού εμπορίου, τίποτα για τις μικρές». Ωράριο, χρηματοδότηση, χωροταξία, παραεμπόριο και αθέμιτος ανταγωνισμός, και μόλις πρόσφατα φορολογία, είναι τα πεδία διαμόρφωσης μιας στρεβλωτικής λογικής, επισημαίνει σε δήλωσή του ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με αφορμή τη σημερινή απεργία των εμπορικών καταστημάτων.

«Η κυβερνητική πρακτική έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με την κοινά αποδεκτή ευρωπαϊκή αντίληψη που θέλει τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να γίνονται αποδέκτες θετικών μέτρων στους τομείς της αδειοδοσίας, της φορολογίας και του κανονιστικού πλαισίου», σημειώνει ο κ. Χρυσοχοΐδης. «Ακόμη χειρότερα στις συνθήκες της γενικευμένης διεθνούς οικονομικής κρίσης στην οποία εισέρχεται και η χώρα μας, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίσουν στο άμεσο μέλλον τεράστια προβλήματα ρευστότητας», τονίζει και συμπληρώνει: «Κι όλα αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση κατά εγκληματικό για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα τρόπο δεν έχει ενεργοποιήσει ακόμη την τέταρτη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ».

«Μια πολιτική για την υγιή επιχειρηματικότητα και την αναβάθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα -καταλήγει ο κ. Χρυσοχοΐδης- δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει μέτρα στήριξης των μικρών επιχειρήσεων στα πλαίσια της Χάρτας του Βερολίνου, όπως είναι χαρακτηριστικά η ελάφρυνση του θεσμικού πλαισίου και η δημιουργία ενός ειδικού φορολογικού και αδειοδοτικού καθεστώτος για τους μικρούς. Ειδικά για την Ελλάδα η κατάργηση του κεφαλικού φόρου 10%, η επαναθεσμοθέτηση του αφορολόγητου αποθεματικού που κατήργησε η κυβέρνηση, καθώς και η στήριξη του ασφαλιστικού ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών κρίνονται μέτρα ανάγκης των οποίων η κυβέρνηση πρέπει να επιληφθεί άμεσα».

Όσον αφορά τα ασφαλιστικά αιτήματα των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων, η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, μίλησε για πολιτική ασφυξίας που ακολουθεί η κυβέρνηση, αναγκάζοντάς τους να βάλουν λουκέτο στα καταστήματά τους.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου αναφέρθηκε στη δυσχερέστατη -όπως είπε- κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Ο.Α.Ε.Ε., το έλλειμμα του οποίου -όπως επεσήμανε- εκτινάχθηκε μόλις σε τέσσερα χρόνια από τα 35 εκ. ευρώ στα 500 εκ. ευρώ, «λόγω της κυβερνητικής αδιαφορίας, της συστηματικής κρατικής υποχρηματοδότησης και της προχειρότητας με την οποία εφαρμόστηκε η ενοποίηση των Ταμείων».

«Το ΠΑΣΟΚ -τόνισε το στέλεχος του Κινήματος- δεσμεύεται να θεσμοθετήσει, μετά από διάλογο με τους ελεύθερους επαγγελματίες, σταθερή χρηματοδότηση του Ο.Α.Ε.Ε. από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, κατά το πρότυπο του ΙΚΑ, και να προωθήσει, σε συνεννόηση μαζί τους, τις αναγκαίες λειτουργικές αλλαγές για την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων και την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του Ταμείου».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα