Πιο κοντά στη σύσταση καρτέλ φ. αερίου Ρωσία, Ιράν, Κατάρ

Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2008 12:50
UPD:13:17

Το πρώτο σοβαρό βήμα στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός καρτέλ φυσικού αερίου στο πρότυπο του ΟΠΕΚ έκαναν χθες, στην Τεχεράνη, η Ρωσία, το Ιράν και το Κάταρ, τα αποθέματα των οποίων ανέρχονται στο 60% των συνολικών αποθεμάτων του πλανήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gazprom.

«Συμφωνήσαμε να έχουμε τακτικές συναντήσεις - τρεις με τέσσερις φορές το χρόνο - μιας “μεγάλης τρόικας φυσικού αερίου” για να συζητάμε θέματα-κλειδιά των εξελίξεων στην αγορά φυσικού αερίου», δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού Αλεξέι Μίλερ, έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Ιρανό υπουργό Πετρελαίου Γκολαμχοσεΐν Νοζαρί και τον υπουργό Ενέργειας του Κατάρ, Αμπντάλα αλ Ατίγια.

Αν και ο Μίλερ δεν έκανε καμία αναφορά στη δημιουργία ενός «ΟΠΕΚ φυσικού αερίου», ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου υπογράμμισε, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ότι υπάρχει αίτημα και συναίνεση για τη δημιουργία του.

«Εχουμε κοινό όραμα για τους στόχους αυτού του φόρουμ και την ανάγκη να το εξελίξουμε σε έναν μόνιμο οργανισμό όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να υπηρετήσουμε τους στόχους της σταθερής και ασφαλούς προσφοράς ενέργειας στον κόσμο», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Μίλερ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Gazprom, το νέο σώμα «θα εξετάζει και θα υλοποιεί κοινά προγράμματα. Αυτά θα αφορούν την εξερεύνηση, τη διύλιση και την πώληση φυσικού αερίου». Όπως πρόσθεσε, η επιτροπή τεχνικών εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα στη Ντόχα, στο Κάταρ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε, πάντως, τη σθεναρή αντίθεσή της σε οποιοδήποτε καρτέλ φυσικού αερίου, με τον εκπρόσωπό της, Φεράν Ταραντέγιας Εσπούνι, να δηλώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι η προσφορά ενέργειας πρέπει να πωλείται σε μία ελεύθερη αγορά».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα