Χρηματιστήρια: Στάση αναμονής με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022 12:11
UPD:12:14
Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Με ήπια πτώση 0,29 και τις 847 μονάδες κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις ΕΛΠΕ και Motor Oil να υφίστανται πιέσεις και να υποχωρούν άνω του 2%. Η Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να επεξεργάζεται σχέδιο εισφοράς στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταθέσει την πρότασή της αυτήν την εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι στην συνάντηση των υπουργών Ενέργειας για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, την περασμένη Παρασκευή διαφάνηκε η βαθιά διάρεση μεταξυ των κρατών μελών για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, καθώς δεν λήφθηκε απόφαση. Με αυτό το δεδομένο, δεν αποκλείεται και η νέα πρόταση της Κομισιόν να έχει την ίδια τύχη.

Στο ταμπλό, στις τράπεζες ξεχωρίζει η Πειραιώς με κέρδη 1,82%. Οριακές μεταβολές για τη Eurobank. 0,47% πτώση για την Alpha Bank, στο -1,25% η Εθνική Τράπεζα. 

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν επιφυλακτική άνοδο την Τρίτη, καθώς οι παγκόσμιες αγορές επικεντρώνονται στην τελευταία μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, με τα στοιχεία του Αυγούστου να ανακοινώνονται την Τρίτη.

O πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,4% στις αρχές των συναλλαγών, ενώ οι μετοχές λιανικής υποχώρησαν 0,9%. Στο +1,16% ο DAX της Φρανκφούρτης, κέρδη 0,37% για τον γαλλικό CAC.

Η έκθεση για τον πληθωρισμό είναι ένα από τα τελευταία στοιχεία που θα εξετάσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενόψει της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου, όπου η κεντρική τράπεζα αναμένεται να πραγματοποιήσει την τρίτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τις πιέσεις στις τιμές.

Δείτε τις αγορές με μια ματιά εδώ

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα