«Πέρασε» από το ΕΚ η έκθεση για την προσωρινή απασχόληση

Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2008 13:23

Εγκρίθηκε σήμερα από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, σε δεύτερη ανάγνωση, η έκθεση του Γάλλου Σοσιαλιστή H. Désir σχετικά με τον συμβιβασμό με το Συμβούλιο για το νομοθετικό πλαίσιο της προσωρινής απασχόλησης. Ο συμβιβασμός αυτός Ευρωκοινοβουλίου -Συμβουλίου αναγνωρίζει τη λειτουργία πρακτορείων «προσωρινά εργαζόμενων».

Σύμφωνα με τον Έλληνα ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, Δ. Παπαδημούλη, η έκθεση εισάγει την αρχή της ίσης μεταχείρισης μεταξύ των προσωρινά εργαζόμενων με έμμεση πρόσληψη και όσων έχουν προσληφθεί απευθείας από τον εργοδότη. Επιτρέπει όμως πολλές εξαιρέσεις από την αρχή της ίσης μεταχείρισης, κυρίως σε ό,τι αφορά τις αποδοχές των προσωρινά εργαζόμενων και αφήνει ευρύ πεδίο για την ανάπτυξη αυτής της εντατικά αναπτυσσόμενης μορφής απασχόλησης.

Την αντίθεσή της με το περιεχόμενο της πρότασης εξέφρασε η Ευρωομάδα της Αριστεράς με σειρά τροπολογιών, υποστηρίζοντας την πλήρη εξίσωση των δικαιωμάτων, χωρίς εξαιρέσεις, και την έμφαση στην κατάρτιση και την ασφάλεια των εργαζόμενων.

«Ο ΣΥΝ και η Ευρωομάδα της Αριστεράς είμαστε αντίθετοι με την ενοικίαση των εργαζομένων μέσω των γραφείων προσωρινής απασχόλησης. Θεωρούμε αυτό το ιδιότυπο "λήζινγκ ανθρώπων" μια αντικοινωνική λύση, που παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης και θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου», δήλωσε ο κ. Παπαδημούλης και πρόσθεσε ότι η «έκθεση Désir, παρά τις προσπάθειες να ενισχυθούν τα δικαιώματα αυτής της έντονα αυξανόμενης κατηγορίας εργαζομένων, επιτρέπει πολλές εξαιρέσεις και παράθυρα μέσω των οποίων παραβιάζεται εξακολουθητικά και έντονα η αρχή της ίσης μεταχείρισης».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα