Ν. Λέγκας: Επιστροφή των ενισχύσεων αν έχουν εισπραχθεί παράτυπα

Ίδια η διαδικασία για πυρόπληκτους και σεισμοπαθείς
Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2008 16:49

Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί είτε ότι έγινε είσπραξη των οικονομικών ενισχύσεων για τους πυρόπληκτους χωρίς να συντρέχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, είτε ότι εισπράχθηκαν οι ενισχύσεις περισσότερες της μίας φορές, θα ζητηθεί η επιστροφή των ενισχύσεων, ξεκαθάρισε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Λέγκας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων στους πυρόπληκτους.

Όπως είπε, δικαιούχοι των έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων είναι οι οικογένειες των οποίων έχει υποστεί ζημιά η κατοικία, η οικοσκευή ή η λοιπή περιουσία τους από τις πυρκαγιές του έτους 2007. Η Πολιτεία -πρόσθεσε- χορήγησε στους πυρόπληκτους αμέσως τις οικονομικές ενισχύσεις με μια απλή υπεύθυνη δήλωση ότι πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις αλλά και ότι, μέσα σε ένα εξάμηνο, θα προσκομίσουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, με βάση τα οποία θα διενεργηθεί ο αυτονόητος έλεγχος από τα αρμόδια κρατικά όργανα.

Όπως διευκρινίσε ο υφυπουρργό, από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του ελέγχου διαπιστώθηκε ότι σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό οι υποθέσεις τέθηκαν στο αρχείο, καθώς η διασταύρωση των στοιχείων που πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά, παρείχε υψηλή βεβαιότητα συνδρομής των απαιτούμενων προϋποθέσεων.

Ετσι, αναλυτικά ανά νομό:

- Αχαϊας: από τις 962 περιπτώσεις χορήγησης οικονομικών ενισχύσεων οι 770 τέθηκαν στο αρχείο.

- Ηλείας: από τις 32.594 περιπτώσεις χορήγησης οικονομικών ενισχύσεων οι 23.418 τέθηκαν στο αρχείο.

- Αρκαδίας: από τις 4.847 περιπτώσεις χορήγησης οικονομικών ενισχύσεων οι 3.617 τέθηκαν στο αρχείο.

- Κορινθίας: από τις 2.711 περιπτώσεις χορήγησης οικονομικών ενισχύσεων οι 2.442 τέθηκαν στο αρχείο.

- Λακωνίας: από τις 2.200 περιπτώσεις χορήγησης οικονομικών ενισχύσεων οι 1.725 τέθηκαν στο αρχείο.

- Μεσσηνίας: από τις 136 περιπτώσεις χορήγησης οικονομικών ενισχύσεων οι 113 τέθηκαν στο αρχείο.

- Αργολίδας: από τις 8 περιπτώσεις χορήγησης οικονομικών ενισχύσεων και οι 8 τέθηκαν στο αρχείο.

- Εύβοιας: από τις 391 περιπτώσεις χορήγησης οικονομικών ενισχύσεων οι 287 τέθηκαν στο αρχείο.

Για τις λοιπές περιπτώσεις -σημείωσε ο κ. Λέγκας- προέκυψαν αμφιβολίες που απαιτούν περαιτέρω διευκρινίσεις από τους ενδιαφερόμενους και πιο συγκεκριμένα αφορούν:

- είσπραξη βοηθημάτων δύο, τρεις ή και τέσσερις φορές,

- λανθασμένους, ανύπαρκτους ή εικονικούς αριθμούς φορολογικού μητρώου,

- ασυμφωνία τόπου μόνιμης κατοικίας σε σχέση με τον τόπο φορολόγησης,

- καταγγελίες.

Η αναζήτηση των δικαιολογητικών από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν συνεπάγεται και την επιστροφή της ενίσχυσης, διευκρίνισε ο υφυπουργός. Αντίθετα, είπε, από την προσκόμιση των δικαιολογητικών και τη διενέργεια του ελέγχου (εφ’ όσον φυσικά προσκομιστούν τα απαραίτητα στοιχεία) θα αρθεί κάθε αμφιβολία και ο φάκελος θα τεθεί στο αρχείο.

« Είναι αυταπόδεικτο, πάντως, ότι στις περιπτώσεις εκείνες που διαπιστωθεί είτε ότι έγινε είσπραξη των οικονομικών ενισχύσεων χωρίς να συντρέχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις είτε ότι εισπράχθηκαν οι ενισχύσεις περισσότερες της μίας φορές, θα ζητηθεί η επιστροφή των ενισχύσεων. Αυτό επιβάλλεται από το νόμο και υπαγορεύεται από τη δεοντολογία και το δημόσιο συμφέρον» , υπογράμμισε ο κ. Λέγκας και πρόσθεσε ότι η ίδια διαδικασία που εφαρμόστηκε στους πυρόπληκτους, εφαρμόστηκε και στους σεισμοπαθείς του 2008.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα