Επιταγή ακρίβειας: Αυξημένη κατά 50 ευρώ και με περισσότερους δικαιούχους

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022 06:56
UPD:06:57
Shutterstock

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Η αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου για τους χαμηλοσυνταξιούχους και η ένταξη στη λίστα των μακροχρόνια ανέργων και εκείνων που είναι χωρίς εργασία για δύο χρόνια  διευρύνει αυτή τη φορά τον αριθμό των δικαιούχων που θα λάβουν την αυξημένη έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ το Δεκέμβριο από 200 ευρώ που ήταν τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εισοδηματικό όριο για τους χαμηλοσυνταξιούχους θα αυξηθεί από τα 7.200 ευρώ το χρόνο ή 600 ευρώ μηνιαίως, φορολογητέο εισόδημα (από κύριες και επικουρικές), που ίσχυε την προηγούμενη φορά, σε 9.600 ευρώ ετησίως ή 800 ευρώ το μήνα. Την «επιταγή ακρίβειας» των 250 ευρώ  θα εισπράξουν όσοι δεν θα έχουν οικογενειακό εισόδημα πάνω από ένα όριο ενώ θα υπάρχει και περιουσιακό κριτήριο.

Ο κατάλογος των δικαιούχων πλαισιώνεται επίσης από :

- Ανασφάλιστους υπερήλικες, οι οποίοι θα λάβουν προσαυξημένη κατά 250 ευρώ τη σύνταξη του Δεκεμβρίου και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.

- Τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή τα νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, οι οποίοι θα εισπράξουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο. Δεν αποκλείεται μάλιστα η  επιπλέον δόση να προηγηθεί της τακτικής όπως έγινε και τον Απρίλιο. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα ισχύοντα το ύψος του Ελάχιστου Εγγυημένου εισοδήματος ανέρχεται σε 200 ευρώ για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό και προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού.

- Τους 167.000 δικαιούχους του επιδόματος αναπηρίας για τους οποίους πιθανότατα δεν θα υπάρχουν αλλαγές στα κριτήρια.

- Τους μακροχρόνια ανέργους οι οποίοι είναι εκτός εργασίας για δύο χρόνια.

- Τους δικαιούχους του επιδόματος τέκνων του ΟΠΕΚΑ, βάσει και των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών θα λάβουν 1,5 φορά το επίδομα εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. 

Με βάση τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, συνολικά 2,3 εκατ. ευάλωτοι πολίτες θα λάβουν ενίσχυση ύψους 250 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ανέρχονταν σε 200 ευρώ και αφορούσε 1,7 εκατ. δικαιούχους εκ των οποίων 634.000 χαμηλοσυνταξιούχοι. Μέσω του συγκεκριμένου μέτρου ωφελήθηκαν περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, με περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια μέλη, προκειμένου να καλύψουν μέρος των αυξημένων τιμών αγαθών και ενέργειας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα