Ιαπωνία: 1,5% η αύξηση των εξαγωγών τον Σεπτέμβριο

Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2008 06:25

ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ αύξηση από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών σημείωσαν τον Σεπτέμβριοι οι εξαγωγές της Ιαπωνίας, καθώς η ζήτηση από το εξωτερικό μειώθηκε συνεπεία της επιδείνωσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Οι εξαγωγές – ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας της Ιαπωνίας πέρυσι – αναρριχήθηκαν μόλις 1,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την άνοδό τους 0,3% τον Αύγουστο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας στο Τόκυο. Οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News προέβλεπαν ότι οι εξαγωγές θα αυξηθούν 5,1%.

Ο δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε ετών εν μέσω ανησυχιών ότι η παγκόσμια οικονομία θα περιέλθει σε ύφεση ακρωτηριάζοντας τις πωλήσεις των αυτοκινήτων και των ηλεκτρονικών της χώρας.

Ο Nikkei υποχώρησε 6% φθάνοντας στις 8.151,29 μονάδες και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο του 2003 στις 10:27 π.μ. στο Τόκυο. Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 97,63 ανά δολάριο από 97,74 που ήταν πριν από την ανακοίνωση των εξαγωγών. Αυτόν τον μήνα το γιέν ισχυροποιήθηκε 8,7%.

Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας προς την Κίνα αυξήθηκαν 1,7% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και οι εξαγωγές σε όλη την Ασία σημείωσαν αύξηση 2,9% σύμφωνα με την ανακοίνωση. Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ μειώθηκαν 10,9% και οι εξαγωγές στην Ευρώπη μειώθηκαν σε ποσοστό 9%.

Οι εισαγωγές αναρριχήθηκαν 28,8%, με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών, καθώς το κόστος ενεργείας παρέμεινε υψηλότερο πέρυσι, παρά την υποχώρησή του από τον Ιούλιο. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του εμπορικού πλεονάσματος 94,1% στα 95,1 δισ. γιέν (973 εκατ. δολ.). Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι το έλλειμμα θα υποχωρήσει στα 574,6 δισ. γιέν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα