Στην ευθεία νέες φυλακές, Πρωτοδικείο και Εισαγγελία

Προς προκήρυξη έργα ΣΔΙΤ από τη νέα μονάδα του ΤΑΙΠΕΔ
Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2022 10:47
UPD:10:53
INTIME NEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Στην προκήρυξη δύο σημαντικών έργων ΣΔΙΤ των υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, σχεδιάζει να προχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου).

Το πρώτο αφορά τη δημιουργία νέου Δικαστικού Σωφρονιστικού Συγκροτήματος Αθηνών (Δ.Σ.Σ.Α.) στο Δήμο Ασπρόπυργου Αττικής, για τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού, αρχικού προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ.

Το δεύτερο τη μεταστέγαση του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών από τις εγκαταστάσεις της πρώην Σχολής Ευελπίδων σε χώρο πλησίον του Δικαστικού Μεγάρου του Αρείου Πάγου, επί των οδών Κυρίλλου Λουκάρεως, Κάλβου, Αν. Δέγλερη και Λεωφόρου Αλεξάνδρας με προϋπολογισμό αξίας σύμβασης, από 180,2 έως 205,2 εκατ. χωρίς ΦΠΑ. Το ακριβές ύψος θα καθοριστεί στη β1΄ φάση της διαδικασίας (ανταγωνιστικός διάλογος) βάσει των προτάσεων των ενδιαφερομένων για τη συμμετοχή του δημοσίου (Ταμείο Ανάκαμψης) της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ.

Για τις νέες φυλακές υπεγράφη πρόσφατα σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του ΤΑΙΠΕΔ ώστε η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του Ταμείου, με επικεφαλής τον εντεταλμένο σύμβουλο, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, να φέρει εις πέρας  τις ενέργειες για την ωρίμανση του έργου, τη διενέργεια της διαδικασίας ανάθεσής του και την παρακολούθηση της εκτέλεσης της σύμβασης.

Πρόσφατα εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του έργου και ο σχεδιασμός προβλέπει την προκήρυξή του εντός του έτους ώστε να ανατεθεί μέχρι το τέλος του 2023.

Ειδικότερα, η εγκατάσταση του Δ.Σ.Σ.Α. και της Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αθηνών (Δ.Μ.Δ.Α.) θα γίνει στην εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Ασπροπύργου, στο δημόσιο ακίνητο «Πρώην Στρατόπεδο Αμερικανικής Ευκολίας», συνολικού εμβαδού 103 στρεμμάτων. Οι νέες φυλακές θα μπορούν να αναλάβουν τη φύλαξη 2.000 κρατουμένων και τη λειτουργική εξυπηρέτηση 650 συνολικά σωφρονιστικών υπαλλήλων και λοιπού προσωπικού, διαφόρων ειδικοτήτων.

Ο σχεδιασμός για τη μετεγκατάσταση του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων σύγχρονων κτηρίων 40.000 τ.μ. και 10.000 τ.μ. αντίστοιχα, ενώ η σύμβαση που θα υπογραφεί θα είναι 25ετής.  

Να σημειωθεί ότι η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας που δημιουργήθηκε πριν περίπου ένα χρόνο «τρέχει» έργα (ΣΔΙΤ προμήθειες κλ.π.) συνολικής αξίας περίπου 5 δις. δις. ευρώ, μαζί με αυτά που πρόκειται να της ανατεθούν το προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες σύντομα θα αναλάβει ακόμα 4 projects. Πρόκειται για δύο δράσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνολικού εκτιμώμενου ύψους περίπου 260 εκατ. ευρώ (Ενεργειακές Κοινότητες ΟΤΑ και φωτοβολταϊκά/αποθήκευση, παροχή κινήτρων σε βιομηχανίες για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας) έργα για την ανακαίνιση σχολικών μονάδων και την προετοιμασία του διαγωνισμού για το ΣΔΙΤ δημιουργίας του «κυβερνητικού πάρκου» στο ακίνητο της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ, πρώην ΠΥΡΚΑΛ) στις παρυφές του Υμηττού (επένδυση περίπου 250 εκατ. ευρώ).

Η δραστηριότητα της μονάδας ωρίμανσης έργων του ΤΑΙΠΕΔ είναι πολυσχιδής. Μεταξύ των έργων που έχει αναλάβει περιλαμβάνονται και οι αναδασώσεις, συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατ. (έχουν απορροφηθεί μέσα σε 6 μήνες περί τα 70 εκατ. ευρώ).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα