Πάουελ: Θα το πάμε «μέχρι τέλους» προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός

Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2022 12:11
UPD:12:16
REUTERS/ELIZABETH FRANTZ

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ τόνισε την Πέμπτη τη σημασία της μείωσης του πληθωρισμού «τώρα» προτού το κοινό συνηθίσει πολύ τις υψηλότερες τιμές και τις περιμένει ως κανόνας.

Στα τελευταία σχόλιά του, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή του για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ο Πάουελ είπε ότι οι προσδοκίες παίζουν σημαντικό ρόλο και ήταν ένας κρίσιμος λόγος για τον οποίο ο πληθωρισμός ήταν τόσο επίμονος στις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Ο Πάουελ δεσμεύθηκε όντως ότι η προσοχή της Fed δεν πρόκειται αποσπαστεί από την πολιτική κριτική και θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια σε μία προσπάθεια να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ποτέ δεν λαμβάνουμε υπόψη εξωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις», είπε ο Πάουελ, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης σε ένα νομισματικό συνέδριο του Ινστιτούτου Cato.

Η Fed αρχικά είχε την αμέριστη υποστήριξη του προέδρου Μπάιντεν στο θέμα της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να αναχαιτιστεί ο πληθωρισμός. Αλλά οι προοδευτικοί Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένης της Γερουσιαστού Ελίζαμπεθ Γουόρεν υποστηρίζουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι «το λάθος φάρμακο» για τον υψηλό πληθωρισμό και θα προκαλέσουν υπερβολική ανεργία.

Ο Πάουελ σημείωσε ακόμη ότι η Fed αποδέχεται την ευθύνη της για τη σταθερότητα των τιμών, που σημαίνει πληθωρισμός στο επίπεδο του 2% με την πάροδο του χρόνου: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι συνάδελφοί μου και εγώ είμαστε σθεναρά αφοσιωμένοι σε αυτό το έργο και θα το συνεχίσουμε μέχρι να ολοκληρωθεί η δουλειά», τόνισε ο Πάουελ.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα