Το σήμα της Λαγκάρντ περιμένουν οι αγορές

Στάση αναμονής εν όψει των αποφάσεων της ΕΚΤ για τα επιτόκια
Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2022 13:49
UPD:14:22
SOOC/Nikos Libertas

Επιφυλακτική διάθεση εκ μέρους των επενδυτών επικρατεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται +0,2%, σε μια υποτονική συνεδρίαση. Το ενδιαφέρον σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι βέβαια στραμμένο στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τη νέα διαφαινόμενη αύξηση των επιτοκίων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας τεράστιας αύξησης τους κατά 75 μονάδες βάσης για να αποκαταστήσει τον έλεγχο του πληθωρισμού που ανέρχεται σε επίπεδα ρεκόρ, ακόμη και όταν αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης στην ευρωζώνη.

Το πρωτοφανές βήμα νομισματικής σύσφιξης, το οποίο θα ανέβαζε το επιτόκιο καταθέσεων στο 0,75% από 0%, προβλέπεται από την πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, συμπεριλαμβανομένων των «μεγάλων ονομάτων» της Wall Street Goldman Sachs, Bank of America και JPMorgan.

Μια πιο επιθετική κίνηση θα έδινε την ΕΚΤ να ενταχθεί στις περισσότερες από 40 κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Federal Reserve, που έχουν αναπτύξει μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων για να περιορίσουν τον επίμονο πληθωρισμό. Θα μπορούσε επίσης να αποφέρει κέρδη ευρώ και να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους επικριτές που λένε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής καθυστέρησαν να αναλάβουν δράση καθώς το τέλος των lockdown για τον κορωνοϊό και ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησαν τις τιμές στα ύψη.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό στις τράπεζες ξεχωρίζει η Alpha Bank, με Eurobank, Πειραιώς και Εθνική να ακολουθούν. Στα μη τραπεζικά blue chips με ισχυρά κέρδη κινούνται Viohalco και ΔΕΗ. Ήπια πτώση για την Jumbo.

Με διακυμάνσεις κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το χθεσινό ράλι της Wall Street. Υποχωρεί ο DAX. Κέρδη 0,44% για τον γαλλικό CAC. Στο +0,1% ο πανευρωπαϊκό δείκτης STOXX600.

Οι επενδυτές αναμένουν την ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ την Πέμπτη, καθώς οι αγορές προετοιμάζονται για μια άλλη αύξηση 75 μονάδων βάσης αργότερα αυτόν τον μήνα, στις 21 Σεπτεμβρίου.

naftemporiki.gr

Δείτε τις αγορές με μια ματιά εδώ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα