Θωρακίζεται η Dimand εν μέσω ενεργειακής κρίσης

Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2022 07:19
UPD:07:20

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Σε διαδικασίες stress test, με επίκεντρο την χρηματοοικονομική της θωράκιση, υποβάλει η διοίκησή της την Dimand, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση και με στόχο να συνεχίσει απρόσκοπτα με τις υφιστάμενες, αλλά και νέες αναπτύξεις.

Όπως είπε μιλώντας χθες στους μετόχους, κατά την ετήσια γενική συνέλευση, ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, το τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες είναι «άγνωστο – άγνωστο».

«Δεν έχουμε αντιμετωπίσει ξανά παρόμοιες συνθήκες με τόσες σύνθετες παραμέτρους» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Είναι η έκτη φορά που κάνουμε αυτή τη δοκιμασία στην Dimand. Η πρώτη ήταν το 2007. Έχοντας μάθει στις κρίσεις έχουμε ευθύνη και γνώση πώς να θωρακίζουμε την εταιρεία για να την προστατεύουμε. Την ίδια στιγμή εξακολουθούμε να κοιτάζουμε επενδυτικές ευκαιρίες με επίκεντρο τις αναπλάσεις. Είμαστε πολύ προσεκτικοί για τον επερχόμενο χειμώνα, χωρίς όμως να ανακόπτουμε τη δραστηριότητά μας σε επίπεδο έρευνας και κλεισίματος νέων έργων».

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν και καλά νέα, όπως το γεγονός ότι έχει σταματήσει η ανοδική πορεία των τιμών των υλικών κατασκευής. Μέσα σε ένα χρόνο οι τιμές αυξήθηκαν 40% με 45%, ωστόσο, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται υποχώρηση 5% με 10% σε βασικά υλικά, όπως είναι το αλουμίνιο, το σίδερο κ.α..

Αντίστοιχα, όπως υπογράμμισε ο κ. Ανδριόπουλος, σε επίπεδο μισθώσεων, η αγορά εξακολουθεί να κινείται σε υψηλότερο, έναντι του 2019, επίπεδο και το σημαντικότερο είναι πως φαίνεται ότι οι σημερινές τιμές μπορούν να διατηρηθούν.

Ο επικεφαλής της Dimand στηρίζει την συγκρατημένη αισιοδοξία του για το μέλλον της αγοράς των επαγγελματικών ακινήτων στην ευκαιρία που έχει η Ελλάδα να αναπτύξει τις υποδομές της με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, σε μια συγκυρία κατά την οποία ο τουρισμός σημειώνει μεγάλη αύξηση.

Συμπλήρωσε πως η Ελλάδα και ειδικότερα η Αθήνα έχει αρχίσει να αποκτά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, έναντι άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, στο να επιθυμεί κάποιος να την επισκεφτεί ή και να διαμένει μόνιμα (ψηφιακοί νομάδες). 

Έκανε αντιπαραβολή με το Μιλάνο λέγοντας πως εκεί το κόστος κατασκευής ενός «πράσινου» κτηρίου με πιστοποίηση LEED είναι στα 1.800 – 2.000 ευρώ το τ.μ. και τα ενοίκια 500- 640 ευρώ το τ.μ. το χρόνο. Την ίδια στιγμή στην Αθήνα το κόστος κατασκευής έχει διαμορφωθεί σε 1.500 ευρώ το τ.μ. και τα μισθώματα στα 280 - 360 ευρώ το χρόνο.

Το Μιλάνο έχει φτάσει τα 12 εκατ. τουρίστες ετησίως και επεκτείνεται αναπτύσσοντας τις υποδομές του για να τους αυξήσει περαιτέρω και η Λισαβώνα 15 εκατ. Η Αθήνα είχε το 2019 6,3 εκατ. ξένους επισκέπτες και φέτος μπορεί να φθάσει 6 - 6,5 εκατ. «Για να φτάσουμε τα νούμερα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων θα πρέπει να υλοποιηθούν σειρά από επενδύσεις σε υποδομές και αυτό σημαίνει πολλή δουλειά για εταιρείες όπως η δική μας» κατέληξε ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand.

Η διοίκηση της εταιρείας απαντώντας χθες σε ερωτήσεις, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο project skyline (το πρώτο που μεταβιβάζεται από τράπεζα και αφορά ακίνητα και όχι δάνεια) και στο οποίο συμμετέχει σε συνεργασία με την Alpha Bank, την Premia ΑΕΕΑΠ και την EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης). Περιλαμβάνει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 είναι εμπορικά ακίνητα - πρώτης κατηγορίας περιουσιακά στοιχεία - τα οποία χρήζουν ανακατασκευής, με άλλα λόγια δουλειά για έναν developer όπως η Dimand.

Το διάστημα αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τη σύσταση της εταιρείας όχημα που θα υποδεχθεί τα ακίνητα του skyline και η σχετική σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους.

Μέχρι το τέλος του έτους στο μεταξύ η Dimand θα πραγματοποιήσει «έξοδο» από το ξενοδοχείο Moxy στην Ομόνοια, θα παραδώσει το kaizen Campus στο Μαρούσι και θα έχει πουλήσει τμήμα των κατοικιών που κατασκευάζει στη Μύκονο.

Στον υπό ανακατασκευή Πύργο του Πειραιά έχουν πραγματοποιηθεί προμισθώσεις για το 65% της μισθώσιμης επιφάνειας. Σε χρήση θα παραδοθεί Σεπτέμβριο – Οκτώβριο 2023, 9 μήνες πριν την συμβατική υποχρέωση.

Για το ακίνητο που έχει η Dimand στο Νέο Φάληρο μαζί με την Άβαξ, επιφανείας περίπου 18.730 τ.μ., προβλέπεται η ανάπτυξη συγκροτήματος μικτών χρήσεων, γραφεία – κατοικίες. Η κατασκευή του θα ξεκινήσει μετά το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ακόμη, η εν λόγω εταιρεία έχει περάσει στην 2η φάση της ανάπλασης στον Πειραιά (περιοχή Άγιος Διονύσιος) με δύο οικιστικά έργα, 4.500 τ.μ. και 2.000 τ.μ., με την κατασκευή τους να ξεκινά στο τέλος του χρόνου.

Στον Πειραιά η Dimand διαθέτει επίσης ακίνητο 17 στρεμμάτων, με χρήσεις και όρους δόμησης, με το οποίο θα συμμετέχει σήμερα στο διαγωνισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο δικαστικό μέγαρο της πόλης. Εναλλακτικά, εφόσον δεν κερδίσει τον διαγωνισμό σχεδιάζει μικτή ανάπτυξη, γραφεία διαμερίσματα, μπορεί και ξενοδοχείο (δόμηση περί τα 26.000 τ.μ.). Για τα τρία τελευταία ακίνητα στον Πειραιά έχει (προ) συμφωνήσει την πώλησή τους στην Premia, εφόσον η ΑΕΕΑΠ αποφασίσει ότι της ταιριάζουν οι χρήσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα