«Αppodixi»: Οι πολίτες στη «μάχη» των «μαϊμού» αποδείξεων

Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2022 06:58
UPD:07:01
shutterstock

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Με σύνθημα «Εσύ σκανάρεις, όλοι κερδίζουν», ενεργοποιείται τις επόμενες ημέρες η νέα ψηφιακή εφαρμογή «Αppodixi» της ΑΑΔΕ για τον έλεγχο της γνησιότητας των αποδείξεων από τους ίδιους τους καταναλωτές.

Μέσω της εφαρμογής, οι πολίτες, με τη χρήση του κινητού τους τηλεφώνου, θα μπορούν όχι μόνο να ελέγχουν εάν η απόδειξη που έλαβαν είναι γνήσια ή όχι, αλλά και να ενημερώνουν την ΑΑΔΕ στην περίπτωση που η απόδειξη είναι πλαστή. Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη από το Play Store και το App Store.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η απόδειξη που έλαβε είναι από «πειραγμένη» ταμειακή μηχανή ή η ταμειακή μηχανή δεν είναι συνδεδεμένη με τα συστήματα της ΑΑΔΕ, τότε το κράτος θα δίνει στους πολίτες μέρος του προστίμου που θα επιβάλλεται στην επιχείρηση. Η χρηματική αμοιβή θα είναι πολλαπλάσια της αξίας της απόδειξης και μέχρι κάποιο όριο.

«Το appodixi δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να βλέπουν εάν ο ΦΠΑ και οι άλλοι έμμεσοι φόροι που πληρώνουν στις συναλλαγές τους καταλήγουν στα δημόσια έσοδα και όχι στις τσέπες όσων παρανομούν. Όταν λοιπόν σκανάρει ο καθένας μας, όλοι κερδίζουμε» επεσήμανε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Πώς θα γίνεται ο «έλεγχος»

Η εφαρμογή θα λειτουργεί ως εξής:

  • Ο χρήστης ανοίγει την εφαρμογή και, μέσω της κάμερας του κινητού, σκανάρει την κωδικό QR της απόδειξης.
  • Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα αντίστοιχα μηνύματα:

- Ότι η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζει και τα στοιχεία της απόδειξης, δηλαδή τον αριθμό της ταμειακής, το ΑΦΜ της επιχείρησης, τον αριθμό της απόδειξης, την ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, την αξία της συναλλαγής και τον ΦΠΑ, και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, την ποσότητα και το είδος του καυσίμου. Στην περίπτωση αυτή, ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.

- Ότι η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.

- Ότι ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.

Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη, τότε καλείται να προβεί στις εξής ενέργειες:

1. Να τραβήξει φωτογραφία της απόδειξης.

2. Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής).

3. Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει.

4. Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.

Η αναφορά ενημερώνει το πληροφοριακό σύστημα αξιοποίησης καταγγελιών της ΑΑΔΕ και με βάση αυτή δρομολογείται ο σχετικός έλεγχος.

Όσον αφορά τα κίνητρα που θα δοθούν στους καταναλωτές, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι  «υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ επεξεργαζόμαστε τη δυνατότητα να προβλεφθεί για τους πολίτες κίνητρο χρήσης της εφαρμογής, με τη μορφή της απόδοσης στον καταγγέλλοντα τμήματος του προστίμου που θα επιβληθεί στην επιχείρηση ή τον επαγγελματία για τη μη νόμιμη απόδειξη που "σκάναραν" μέσω του Appodixi» Έτσι, μέρος από τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα που θα αποφέρει η αξιοποίηση της εφαρμογής, θα επιστρέψει απευθείας στον πολίτη ο οποίος συνέβαλε ώστε να αντληθούν τα έσοδα αυτά».

Σύμφωνα με τον Γιώργο Πιτσιλή, εξετάζεται «μια χρηματική επιβράβευση, ως πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης και μέχρι κάποιο όριο, εφόσον η αναφορά της απόδειξης σε εμάς, οδηγήσει σε βεβαίωση προστίμου για παραβάσεις που αφορούν επέμβαση ή παραποίηση φορολογικών μηχανισμών ή για μη διασύνδεση της ταμειακής με την ΑΑΔΕ».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα