Χρηματιστήριο: Απώλειες, με ισχυρές πιέσεις σε ΔΕΗ και τράπεζες

Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2022 13:08
UPD:13:17
Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Πιέσεις ασκούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να υποχωρεί 1,09% στις 825 μονάδες, μετά τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ . Στο επίκεντρο βρίσκεται η ΔΕΗ που υποχωρεί 5%, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της.

Πτώση καταγράφει και η μετοχή της Alpha Bank (-3%), αλλά και η Coca Cola που υποχωρεί άνω του 2%. Ανοδικά ξεχωρίζει η Jumbo +1,5%. Στο -2% οι τράπεζες.

Το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου το ΑΕΠ  αυξήθηκε κατά 7,7% και την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου κατά 8% από 7% που ήταν η αρχική εκτίμηση, οδηγώντας την ελληνική οικονομία σε αναπτυξιακή πορεία με ρυθμό 7,8% το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε πτώση 8,9% στα επαναλαμβανόμενα EBITDA στα 429,3 εκατ. ευρώ από 471,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021, ενώ στο 3μηνο, τα επαναλαμβανόμενα EBITDA εμφανίζουν αύξηση 5,5%, ενώ ο κύκλος εργασιών άλμα 99%. Ο τζίρος εμφάνισε άνοδο 100% στα 4,4 δισ. ευρώ από 2,2 δισ. ευρώ πέρσι. 

Το βλέμμα στην ΕΚΤ

Οι ευρωπαϊκές αγορές υποχώρησαν την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να επικεντρώνονται στις προοπτικές ύφεσης στην περιοχή και καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται. Άλλωστε αναμένονται και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,6%, έχοντας ανακτήσει ορισμένες από τις προηγούμενες απώλειές του. Οι βασικοί πόροι μειώθηκαν κατά 1,9%, καθώς οι περισσότεροι κλάδοι βρίσκονται στο κόκκινο, ενώ τα αυτοκίνητα διέλυσαν την τάση να προσθέτουν 0,7%.

Οι επενδυτές περιμένουν επίσης την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να δώσει τη σύνοψή της για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, γνωστή και ως Μπεζ Βιβλίο, αργότερα την Τετάρτη.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ να εκτινάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο. Το επιτόκιο του 30ετούς Υπουργείου Οικονομικών έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014.

Ανοδικά κινήθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου και της βρετανικής λίρας το πρωί της Τετάρτης, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζεται για μια κρίσιμη συνεδρίαση πολιτικής την Πέμπτη.

Η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε μια σειρά από αυξήσεις επιτοκίων και να θυσιάσει την ανάπτυξη στην περιοχή σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό 9,7%, ο οποίος προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Δείτε τις αγορές με μια ματιά εδώ

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα