Market Beat: Tο κλίμα βαραίνει επικίνδυνα  

Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2022 09:00
UPD:09:01

Τα διεθνή ειδοποιούν για επιστροφή στις ρευστοποιήσεις μετοχών

  • Το δολάριο έφτασε σε υψηλό 24 ετών έναντι του γεν και έφτασε σε νέα υψηλά έναντι του δολαρίου Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας σήμερα Τετάρτη 7/9, αφού τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ ενίσχυσαν την άποψη ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει την επιθετική πολιτική σύσφιξης.

  • Το ευρώ συνέχισε να μαραζώνει κοντά στο χαμηλό των δύο δεκαετιών της Τρίτης, πολύ κάτω από την ισοτιμία, καθώς οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζονται να συναντηθούν αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν την ενεργειακή κρίση που σφυροκοπά τη βιομηχανία και στριμώχνει τα νοικοκυριά.

  • Παρακολουθώντας τις απώλειες της Wall Street, ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 1,5% στις αρχές της διαπραγμάτευσης και ο μέσος όρος αναφοράς Nikkei της Ιαπωνίας άνοιξε με πτώση 1,12%. Δεν υπήρξε στη συνέχεια αισθητή βελτίωση.

  • Οι αγορές σταθερού εισοδήματος δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ να αυξάνονται στο 3,365% την Τετάρτη, το υψηλότερο από τις 16 Ιουνίου.

  • Τα στοιχεία κατά τη διάρκεια της νύχτας έδειξαν ότι ο κλάδος των υπηρεσιών στις ΗΠΑ ανέβηκε τον Αύγουστο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα εν μέσω ισχυρότερης αύξησης των παραγγελιών και της απασχόλησης. Αν και αυτά ενίσχυσαν τις απόψεις ότι η οικονομία δεν βρισκόταν σε ύφεση, ενίσχυσαν επίσης τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων σύντομα.

  • Οι προσδοκίες για την απόφαση της ΕΚΤ αύριο 8/9 θα αποτυπωθούν σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στην Αθήνα η διακοπή προκάλεσε απαισιοδοξία

Η προσέγγιση των θεσμικών στις συναλλαγές της Αθήνας γίνεται εν μέσω επιφυλάξεων. 

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Διότι οι αδύναμες οικονομίες όπως η ελληνική λόγω μνημονίων και των γνωστών ιδιομορφιών και η ιταλική με την μόνιμη πολιτική αστάθεια, θα υποφέρουν από τη μείωση των δυνατοτήτων δανεισμού τους. Έτσι παρά την αντίδραση και τα κέρδη των μισών μετοχών του 25άρη στις 12:30 οι απώλειες στα τέσσερα τραπεζικά blue chip επέτρεπαν μια μικρή άνοδο του ΓΔ της τάξης του +0,25% χωρίς χαμόγελα ωστόσο. Αφού για να φθάσει ο τζίρος τα 14 εκατ. ευρώ, το ταμπλό… είχε ιδρώσει.     

Με την πάροδο του χρόνου η εικόνα άλλαξε σταδιακά, καθώς ήταν προγραμματισμένο από τους ισχυρούς να αλλάξει. Αφού πρώτα μάζευαν όσες μετοχές θα ξεπουλούσαν απελπισμένοι μικροεπενδυτές,  που είχαν “αγοράσει” την εκτίμηση πως ο ΓΔ θα σταματούσε κάτω από τις 800 μονάδες. Δυστυχώς για την φήμη και την αξιοπιστία της αγοράς ήρθε η διακοπή των συναλλαγών. Συνέβη περίπου όταν συμπληρώθηκε το τετράωρο με τζίρο στα 27 εκατ. ευρώ και κέρδη για τον μέσο όρο 0,94%. Εξηγούμεθα για το δυστυχώς, πως η διατάραξη της συνέχειας των συναλλαγών είναι τεράστιο πρόβλημα. Ειδικά τις μέρες που όλοι, ξένοι και εγχώριοι, ισχυροί ή μικρομεσαίοι επενδυτές, ζούνε μέσα στην ανασφάλεια.

Μια από τις πτυχές της αστάθειας που προκαλεί συντηρεί και διογκώνει ο πόλεμος στην Ευρώπη είναι και η αδυναμία της δίκαιης αποτίμησης των μετοχών σε χώρες της ευρωζώνης. Διαφορετικές θα είναι οι εκτιμήσεις για τα κέρδη των εισηγμένων, αν πριν το τέλος του έτους λήξει η σύρραξη. Διαφορετικές αν η ΕΚΤ σήμερα κάνει κίνηση έκπληξη, και διαφορετικές αν αναγκαστεί η ΕΕ να δουλέψει το χειμώνα με δελτίο στο φυσικό αέριο. Έκπληξη θα είναι αν αντί της αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, που αναμένουν οι αγορές, αποφασίσει να τα ανεβάσει κατά 50 μονάδες βάσης. Τότε όμως θα χτυπηθεί το ευρώ κύρια έναντι του δολαρίου. Αν πάλι η αύξηση φθάσει τις 100 μονάδες βάσης, ζήτω που καήκανε οι αξίες των χωρών της περιφέρειας του ευρώ. 

Αυτά σε γενικές γραμμές προκαλούν αυτή την γεμάτη επιφυλάξεις προσέγγιση των θεσμικών στις συναλλαγές της Αθήνας. Στην τρέχουσα εβδομάδα εκτός από τα προβλήματα στον ενεργειακό ανεφοδιασμό της Ευρώπης η απόφαση της ΕΚΤ σχετικά με την υιοθέτηση πολιτικών σύσφιξης μπορεί να συνταράξει την παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Γιατί πρέπει να ανεβάσει τα επιτόκια ώστε να φρενάρει τις πληθωριστικές πιέσεις, ενώ είναι βέβαιη η είσοδος της ευρωζώνης σε ύφεση που την προκαλεί η κρίση από την διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου από την Gazprom. Ταυτόχρονα πρέπει να  αποφύγει την υπερβολική αύξηση του κόστους δανεισμού, ειδικά για τις οικονομίες στην περιφέρεια της περιοχής. Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν τον αντίκτυπο της απόφασης για το επιτόκιο στις αγορές ομολόγων συνολικά και ειδικότερα τις διαφορές (spreads) των αποδόσεων για τις περιφερειακές οικονομίες του ευρώ.

O Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας τοποθετήθηκε σχετικά με το ενεργειακό ζήτημα, συμπληρώνοντας το καμβά των επενδυτικών προβληματισμών. “Η επικαιρότητα δεν προλαβαίνει να καταγράφει τα επεισόδια που αφορούν τις ενεργειακές εξελίξεις στον πλανήτη με την Ευρώπη να δέχεται τα περισσότερα από τα αρνητικά επακόλουθα. Το τελευταίο ήταν ιδιαίτερα σημαντικό καθώς την αναγγελία της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν για επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου που διακινούνται στην Ευρώπη ακολούθησε το οριστικό κλείσιμο του Nord Stream. Διακόπηκε έτσι η ροή του μεγαλύτερου μέρους  ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη (συνεχίζεται  η ροή μέσω του Turkstream) και αναγγέλθηκε τελεσιγραφικά από το Κρεμλίνο ότι προϋπόθεση για να επανέλθει είναι η άρση των δυτικών κυρώσεων προς τη Ρωσία! Με τέτοια δεδομένα και με την Ουκρανική κρίση να συνεχίζεται καθώς και η Ουκρανία και Δυτικοί σύμμαχοι από τη μία πλευρά  και η Ρωσία από την άλλη επιδιώκουν να πετύχουν να νικήσουν στο πεδίο των μαχών και αρνούνται τη συνεννόηση στο πλαίσιο ενός «λογικού συμβιβασμού», η Ε.Ε. επεξεργάζεται σχέδιο γενναίων επιδοτήσεων  για φτηνή ενέργεια που αναμένεται να ανακοινωθεί από την Πρόεδρο της Ε.Ε. στις 14/9 και σε συνέχεια της συνόδου των Υπουργών Ενέργειας που θα προηγηθεί στις 9/9. Με τις αναρριχώμενες τιμές του φυσικού αερίου να προεξοφλούν ότι το τελευταίο τρίμηνο η είσοδος της Ε.Ε. σε ύφεση είναι αναπόφευκτη.

Ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. Μάνος Χατζηδάκης πρόσφατα επισήμανε: “Στο εξωτερικό ο Σεπτέμβριος θα είναι μήνας Κεντρικών Τραπεζών, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε πολυετή ιστορικά υψηλά επίπεδα, χωρίς σημάδια σοβαρής αποκλιμάκωσης, όπως επισημαίνει. Στις 8 Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια παρέμβασης κατά 50, ή 75 μονάδες βάσης. Η απόφαση είναι σχεδόν τιμολογημένη στα ομόλογα των Κρατών της Ευρωζώνης ωστόσο, ως είθισται, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στις δηλώσεις που θα ακολουθήσουν και θα αφορούν την προοπτική των επόμενων αυξήσεων ως το τέλος του έτους. 

Τη σκυτάλη θα πάρει η FED στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου, με τις εκτιμήσεις να κινούνται επίσης μεταξύ 50 και 75 μονάδων. Η FED στις δύο προηγούμενες αποφάσεις της έχει κινηθεί επιθετικά, αυξάνοντας κάθε φορά το επιτόκιο παρέμβασης κατά 75 μονάδες βάσης, οδηγώντας τα επιτόκια στο 2,25% και 2,50%. Στο πολιτικό τοπίο ξεχωρίζουν οι εκλογές στην Ιταλία (25/9) ενώ Κοινοβουλευτικές και Δημοτικές εκλογές έχει και η Σουηδία (11 και 12 Σεπτεμβρίου)”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ 

Απώλειες  στη Wall Street με αφορμή τα μηνύματα από το μακροοικονομικό πεδίο, ο τομέας των υπηρεσιών στις ΗΠΑ ανέβασε ταχύτητα τον Αύγουστο για δεύτερο διαδοχικό μήνα με τις πιέσεις στις τιμές να εμφανίζουν σημάδια χαλάρωσης. Το ινστιτούτο ISM ανακοίνωσε ότι ο δείκτης υπηρεσιών ενισχύθηκε στις 56,9 μονάδες τον Αύγουστο από 56,7 μονάδες τον Ιούλιο. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.  Αυτό ανησύχησε τους επενδυτές που εκτίμησαν πως η Fed θα συνεχίζει την σύσφιξη επιθετικά. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,55% ή 173 μονάδες στις 31.145,3, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,41% στις 3.908,2 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,74% στις 11.544,9 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των 3M Co (-4,2%) και Intel (-2,5%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Johnson & Johnson (+0,4%) και Visa (+0,3%). Ο Nasdaq παρέμεινε σε καθοδική αλυσίδα για έβδομη συνεδρίαση, καταγράφοντας το μακροβιότερο πτωτικό σερί από τον Νοέμβριο του 2016.

Επιπλέον, σε ανοδική τροχιά επέστρεψαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές σημείωσε άνοδο 13 μονάδων βάσης στο 3,33% και το 2ετές ενισχύθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 3,50%.

ΕΥΡΩΠΗ

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,24% στις 414,4 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,18% στις 7.300,4 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,87% στις 12.871,4 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,19% στις 6.104,6 μονάδες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων, εάν μια βαθιά ύφεση της ευρωζώνης περιορίσει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάρτινς Κάζακς.

Παράλληλα, υποχώρησαν οι νέες εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία τον Ιούλιο κατά 1,1%, σε σύγκριση με το προηγούμενο μήνα πριν, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία Destatis. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα μειωθούν κατά 0,2%. Τον Ιούνιο είχαν υποχωρήσει κατά 0,3%.

ΧΑ

Μια περιπετειώδης αντίδραση έδωσε κέρδη +0,78% στην Αθήνα 

Οι μεταβολές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων λίγο μετά το φινάλε στην Αθήνα, απόκτησαν σαφώς ανοδική εικόνα, καθώς όλα είχαν  κέρδη  της τάξης του +0,10% και πάνω, έχοντας πολλές φορές εμφανίσει ενδοσυνεδριακά καθοδική δυναμική. Η σύνοδος μετά την αργία στις ΗΠΑ με την έντονη μεταβλητότητα  στους δείκτες της Νέας Υόρκης φάνηκε να  επηρεάζει αποφασιστικά  την μάχη που δόθηκε σήμερα στην Ευρώπη για ένα rebound.         

Οι επενδυτές με απρόβλεπτο τζίρο (λόγω τεχνικών προβλημάτων και διακοπών) και σχετικά μεγάλης αξίας πακέτα, οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 835,83 από 829,34 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,78% ή 6,49 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Εμφανίστηκαν 19 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης που συγκέντρωσαν αγοραστικό ενδιαφέρον, αλλά στο κλείσιμο ξεχώρισαν  με κέρδη από +1,5% και πάνω οι TITC +2,29%, ΜΠΕΛΑ +2,18%, ΕΛΠΕ +2,08%,, ΒΙΟ +1,82% και η ΕΕΕ +1,70%. Στον αντίποδα βρέθηκαν 5 με απώλειες αλλά πτώση πάνω από -0,5% εμφάνισαν ΕΥΡΩΒ -0,84%, και ΕΤΕ -0,66%.  

Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 27,154 από 69,630 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 6,394 εκατ. ευρώ, και την ΜΥΤΙΛ αφορούσαν τα 2,285  εκατ., την ΕΤΕ 2,213 εκατ. ευρώ, την ΤΕΝΕΡΓ 1,070 εκατ. ευρώ, την ΕΥΡΩΒ 620.200 ευρώ και την ΠΕΙΡ 205.600 ευρώ. 

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, σημείωσαν άνοδο 43 από 21 τη Δευτέρα 5/9 και 38 από 82 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 18 από 13. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 60,677 από 60,296 δις ευρώ.

Η αγορά αρχικά στα πρώτα 15 λεπτά παρέμεινε γύρω από τις 840 μονάδες ξεκινώντας από τις 834,01 στο άνοιγμα. Από τις 10:42 και ενώ ήταν στις 839,87 μονάδες,  ακολούθησε πτώση στις 828,18 και η αντίδραση έφερε τον ΓΔ στις 837,6 στις 14:04. Ακολούθησε διακοπή των συναλλαγών.  

Οι αρμόδιοι  τον στείλανε  σε κλείσιμο στις 835,83 μονάδες. 

Η εικόνα συνολικά τονίζει την επικράτηση μιας διάθεσης για σχηματισμό θέσεων σε μεγάλο πλήθος μετοχών. Υπογραμμίζει επίσης την εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος  σε ομάδα μετοχών εκτός  του 25άρη, αλλά μόνο  για δύο από τις μετοχές των συστημικών Τραπεζών. Παράλληλα το ενδιαφέρον για μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ήταν ασύμμετρο και έφερε στον FTSEM 12  ανοδικές μετοχές. Ξεχώρισαν για την άνοδό τους ΣΕΝΕΡ +4% ΦΡΚΛ +3,99% και ΚΡΙ +2,18% και με 7 πτωτικές ο Δείκτης περιέλαβε μια αμετάβλητη. 

Η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 4,286% την προηγούμενη πέρασε στο 4,178% έχοντας φθάσει στο 4,307% ενδοσυνεδριακά. 

Ο FTSE25 έκλεισε +0,67% ψηλότερα στις 2004,92 από 1991,67 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 13,25 μονάδες ψηλότερα  από το κλείσιμο της Δευτέρας 5/9, ενώ ο FTSEΜ ανέβηκε  κατά  +0,75%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα 

Στα τραπεζικά ΣΜΕ η νευρικότητα διευκολύνει τη μετακύληση θέσεων 

Μια συνεδρίαση με διαφορετικό χρόνο λειτουργίας που απόκτησε ένα απότομο τέλος δεν είναι η καλύτερη οδός για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικών με τις προθέσεις και τις εκτιμήσεις των traders για τη συνέχεια. Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη εναλλάξ σε θετικό κατόπιν σε αρνητικό πεδίο, ενώ μετά τις 12:05 μόνιμα σε θετικό πεδίο με τιμές πάνω από τις 2000 μονάδες. Μια βλάβη στο σύστημα ανάγκασε σε διακοπή των συναλλαγών και έφερε ένα συμβιβαστικό κλείσιμο.  

Το άνοιγμα στις 2036,15 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 13,81 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 13,25 μονάδες ψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 11:40 και ήταν οι 1985,52 μονάδες (-0,31%). Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 10:42 και ήταν οι 2016,73μονάδες (+1,26%). Το κλείσιμο στις 2004,92 από 1991,67 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,67% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 5,197 εκατ. ευρώ. 

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Σεπτεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 354 ΣΜΕ από 1149 την προηγούμενη σύνοδο, με ανώτερο τις 2008,00 μονάδες, κατώτερο τις 1982,00 με τελευταίες τιμές στις 2005,25 μονάδες και κλείσιμο στις 1988,50 από 1987,00 μονάδες και η σειρά απόκτησε από 4338 από 4370 ανοικτά ΣΜΕ. Αλλά διακινήθηκαν επίσης 176 από 191 ΣΜΕ της σειράς Οκτωβρίου με ανώτερο μέρας στις 2002,50 κατώτερο 1980,50 και τιμή κλεισίματος στις 195,75 από 1984,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 305 από 262. 

Σταθερά η αγοραία συναίνεση θεωρεί ότι όσο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 2052 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), αλλά και χαμηλότερα από τα επίπεδα μεταξύ 2091 - 2092 (συγκλίνουν ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών και ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αντέξει η επόμενη στήριξη στις 2020 – 2000 μονάδες. Επειδή εκτιμούν ότι ένα επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 2000, θα ανοίξει την “καταπακτή”, προς τις 1954 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). 

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν αισθητά ετεροβαρές. Στα δικαιώματα αγοράς λήξης Σεπτεμβρίου άλλαξαν χέρια 58 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2000 ως τις 2100 μονάδες. Για την επόμενη σειρά το ενδιαφέρον περιορίστηκε σε 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης τις 2050 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της τρέχουσας σειράς Σεπτεμβρίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Της επόμενης σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ήταν 61 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1950 και τις 2000 μονάδες.

Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Δευτέρας 5/9 έκλεισε στις 530,59 με μεταβολή -1,95%. Χθες Τρίτη 6/9 κινούμενος μεταξύ 522,64 μονάδων (-1,50%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 531,91 μονάδες (+0,25%), και ανώτερο τις 534,94 (+0,82%), έκλεισε στις 528,45 με μεταβολή -0,40%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 11,560 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ +0,20% απασχόλησε 2,078 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ -0,66% απασχόλησε  4,010 εκατ. ευρώ, η ΠΕΙΡ +0,88% απασχόλησε 781.322 ευρώ και η ΕΥΡΩΒ -0,84% απασχόλησε 1,651 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Σεπτεμβρίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, ενώ η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 537,50 από 540,25 μονάδες και δεν υπήρχαν ανοικτά ΣΜΕ. 

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου κυρίως των Τραπεζών λόγω της μικρής διάρκειας της διαπραγμάτευσης. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: 

Της ΑΛΦΑ με όγκο 6343 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,884 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 59.025 από 59.378. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 480 ΣΜΕ και οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν σε 8.762 από 8.192. 

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2174 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 3,05 ευρώ και έγιναν 15.342 από 15.567 οι ανοικτές θέσεις. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 473 ΣΜΕ και τα ανοικτά συμβόλαια έγιναν 733 από 260.

Της ΕΥΡΩΒ με 2184 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,872 ευρώ και έγιναν 16.955 από 17.082 οι ανοικτές θέσεις. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 460 ΣΜΕ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 629 από  271.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 2908 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 1,01 ευρώ και έγιναν 41.409 από 41.583 οι ανοικτές θέσεις. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 67 ΣΜΕ και οι ανοικτές θέσεις παρέμειναν 1069 από 1012.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 291 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Σεπτεμβρίου και 2 για τη σειρά Δεκεμβρίου, και τα 185 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ για τη σειρά Σεπτεμβρίου.  

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε τα 12.000 συμβόλαια για ΟΠΑΠ, τα 5000 για ΠΕΙΡ, τα 1700 συμβόλαια για ΦΡΛΚ και τα 500 για ΜΟΗ. 

 Σχόλια εγχώριων αναλυτών 

Ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας

ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ…

Η επικαιρότητα δεν προλαβαίνει να καταγράφει τα επεισόδια που αφορούν τις ενεργειακές εξελίξεις στον πλανήτη με την Ευρώπη να δέχεται τα περισσότερα από τα αρνητικά επακόλουθα. Το τελευταίο ήταν ιδιαίτερα σημαντικό καθώς την αναγγελία της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν για επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου που διακινούνται στην Ευρώπη ακολούθησε το οριστικό κλείσιμο του Nord Stream. Διακόπηκε έτσι η ροή του μεγαλύτερου μέρους  ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη (συνεχίζεται  η ροή μέσω του Turkstream) και αναγγέλθηκε τελεσιγραφικά από το Κρεμλίνο ότι προϋπόθεση για να επανέλθει είναι η άρση των δυτικών κυρώσεων προς τη Ρωσία!

Με τέτοια δεδομένα και με την Ουκρανική κρίση να συνεχίζεται καθώς και η Ουκρανία και Δυτικοί σύμμαχοι από τη μία πλευρά  και η Ρωσία από την άλλη επιδιώκουν να πετύχουν να νικήσουν στο πεδίο των μαχών και αρνούνται τη συνεννόηση στο πλαίσιο ενός «λογικού συμβιβασμού», η Ε.Ε. επεξεργάζεται σχέδιο γενναίων επιδοτήσεων  για φτηνή ενέργεια που αναμένεται να ανακοινωθεί από την Πρόεδρο της Ε.Ε. στις 14/9 και σε συνέχεια της συνόδου των Υπουργών Ενέργειας που θα προηγηθεί στις 9/9. Με τις αναρριχώμενες τιμές του φυσικού αερίου να προεξοφλούν ότι το τελευταίο τρίμηνο η είσοδος της Ε.Ε. σε ύφεση είναι αναπόφευκτη. Την ίδια ώρα, το σκηνικό αυτό τροφοδοτεί την απαισιοδοξία στις αγορές με τους δείκτες να υποχωρούν,  τις μετοχικές τοποθετήσεις να αποθαρρύνονται και τους διαχειριστές να μειώνουν τόσο τις μετοχικές θέσεις όσο και εκείνες σε ομόλογα καθώς η δηλωμένη πολιτική αύξησης των επιτοκίων στον πόλεμο κατά του πληθωρισμού από τη Federal οδηγεί σε αύξηση των αποδόσεων και σε υποχώρηση των τιμών τους. Με τη διατήρηση αυξημένων ρευστών διαθεσίμων να αποτελεί μονόδρομο καθώς όλες οι εναλλακτικές τοποθετήσεις ενσωματώνουν αυξημένο κίνδυνο, ανεξάρτητα από την πορεία τους (πτωτική ή ανοδική) σε αυτή τη φάση. 

Με τα διεθνή αυτά δεδομένα, το ελληνικό χρηματιστήριο διατηρεί την ανθεκτικότητά του. Καταγράφει υποχώρηση κατά 4,5% στο 8μηνο με την επίδοση να γίνεται αρνητική μόλις στις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου μετά την αλλαγή της ρητορικής του Τζέρι Πάουελ, όταν η Γερμανία υποχωρεί κατά 24,1% και οι ΗΠΑ κατά 17,3% σύμφωνα με τους αντίστοιχους δείκτες MSCI. Οι διεθνείς οίκοι όπως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley αναθεωρούν   επί τα βελτίω αλλαγές των τραπεζών και την προοπτική αύξησης της λειτουργικής κερδοφορίας τους αναβαθμίζοντας τις τιμές στόχους των συστημικών τραπεζών. Παράλληλα, η αναγγελία άμεσης έναρξης 107 επενδυτικών σχεδίων ύψους €4 δις. συνεπάγεται πρόσθετες τραπεζικές δανειοδοτήσεις €1,32 δις. ίσως και  εντός του 2022. Με τη Morgan Stanley να βλέπει φετινή αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,1% αλλά επιβράδυνση στη συνέχεια και τα εξαμηνιαία αποτελέσματα (τα αναγγελμένα και τα επερχόμενα) να συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν. Όμως, στην παρούσα φάση, οι εκροές συνεχίζονται καθώς τα θετικά θεμελιώδη προσπερνώνται με τους Έλληνες επενδυτές να είναι μάλλον αγοραστές στις περισσότερες συνεδριάσεις των τελευταίων ημερών και με το Γ.Δ. να δίνει μάχες στις αναμετρήσεις του στα όρια στήριξης, με τις 826 μονάδες να συνιστούν το κοντινότερο όριο στην παρούσα φάση.

Σήμερα 

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα  Τετάρτη 7/9 καθώς οι επενδυτές δεν κατάφεραν να αποκτήσουν διάθεση για ρίσκο από τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και αντ' αυτού εξέτασαν τι θα μπορούσε να σημαίνει για την υπέρ επιθετικής σύσφιξης Federal Reserve, με το ισχυρό δολάριο να επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τα περιφερειακά νομίσματα.

Το ιαπωνικό γεν έφτασε σε νέο χαμηλό 24 ετών στα 143,57 ανά δολάριο και το γουάν της Κίνας υποχώρησε 0,25% στο 6,96 έναντι του δολαρίου, πλησιάζοντας το ψυχολογικά σημαντικό όριο του 7.Οι κινεζικές αρχές έχουν ήδη επισημάνει ανησυχίες για την επιθετική πτώση του νομίσματος.

Στις αγορές ενέργειας, οι τιμές του αργού πετρελαίου σκόνταψαν λόγω ασθενέστερων προβλέψεων για την κατανάλωση. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο υποχώρησε 1,22% στα 85,8 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 92 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 1% την ημέρα.

Στις 8:30 δική μας ώρα: 

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με απώλειες -0,77%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή -1,37%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά -1,53% 

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είναι με απώλειες  -1,73% 

Ενώ ο βασικός δείκτης της Σαγκάης κέρδιζε +0,09%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε μεταβολή -1,62% και ήταν στις 494,49 μονάδες. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα