Υπερψηφίστηκε το ν/σ για τους δανειολήπτες

«Πέρασε» και η τροπολογία για αύξηση των εγγυημένων καταθέσεων στις 100.000€
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2008 19:24
UPD:19:43

Υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για την προστασία των δανειοληπτών, στο οποίο συμπεριελήφθη και η τροπολογία για την αύξηση της νομικής εγγύησης των καταθέσεων από στις 100.000 ευρώ (από 20.000) που ήταν μέχρι πρότινος.

Με την ευκαιρία της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τη στήριξη των τραπεζών, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι «προβλέπεται έως 5 δισεκατομμύρια συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στο κεφάλαιο των τραπεζών με προνομιούχες μετοχές, οι οποίες θα έχουν εγγυημένη απόδοση 10%». Σημείωσε ακόμη πως οι μετοχές αυτές θα ισχύουν για πέντε χρόνια και θα δίνουν το δικαίωμα στο ελληνικό δημόσιο να ορίσει ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στα συμβούλια των τραπεζών που θα μετάσχουν σ' αυτό το πρόγραμμα. Επισήμανε δε ότι θα δώσει το δικαίωμα στο ελληνικό δημόσιο να ορίσει έναν εκπρόσωπο στο Διοικητικό τους Συμβούλιο, ο οποίος θα έχει δικαίωμα βέτο αναφορικά με τη διανομή των κερδών τους, ενώ θα πρέπει να συμφωνεί με την πολιτική των αμοιβών των ανωτάτων στελεχών των τραπεζών.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση με τα νομοσχέδιά της προσπαθεί να προστατεύσει τους κεφαλαιοκράτες, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, και την ίδια ώρα αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους στα κλωστοϋφαντουργία, με τα ΜΑΤ, τη βία και την καταστολή γιατί διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι δίνει 28 δισεκατομμύρια στις τράπεζες και ψιχία στους δανειολήπτες http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/23/1581157.htm .

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει χρήματα μόνο στις τράπεζες που θα το ζητήσουν: «Έχεις ανάγκη 5.000.000.000; Κάνε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αγοράζω εγώ 5.000.000.000 μετοχές και παίρνω μέσα την ανάλογη θέση εις το διοικητικό συμβούλιο» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα