Βήμα - βήμα η στήριξη έναντι της ενεργειακής ακρίβειας

Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2022 08:28
UPD:08:38
REUTERS/SIPHIWE SIBEKO

Της Ραλλούς Αλέξοπούλου
[email protected]

Με τις σημερινές ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την πορεία του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο «κλείνει» η άσκηση για το ύψος του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου.  Από εκεί και πέρα, τα αρμόδια υπουργεία καλούνται να προχωρήσουν σε εκτιμήσεις για το πώς θα εξελιχθεί το κόστος του ρεύματος το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Επειδή όμως η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να κινηθεί συντηρητικά ώστε οι επιπτώσεις να είναι όσο το δυνατό μικρότερες στην περίπτωση που οι προβλέψεις δεν επαληθευτούν. «Θα προχωρούμε βήμα-βήμα στην βοήθεια που θα δίνουμε. Δεν μπορείς να δεσμευθείς μακροχρόνια όταν δεν ξέρεις τι θα σου συμβεί» δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Yπάρχουν όμως και δύο ακόμη παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν καθοριστεί το οριστικό μείγμα των πολιτικών που θα ακολουθηθούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους :

  • Οι αποφάσεις που αναμένονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με τον έλεγχο στις τιμές του φυσικού αερίου. Μια πρώτη γεύση για το τι θα προκριθεί θα πάρουν οι υπουργοί Ενέργειας στο έκτακτο συμβούλιο της Παρασκευής.
  • Η προσπάθεια να ληφθεί μέριμνα για τη θέρμανση των πολιτών τον χειμώνα.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται, χωρίς όμως να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις αλλά και το ακριβές πλαίσιο, η παροχή κινήτρων ώστε οι πολίτες να αντιληφθούν ότι θα πρέπει να αλλάξουν συμπεριφορά και να στραφούν περισσότερο στην εξοικονόμηση ενέργειας. «Μαζί με την ενίσχυση των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων θα προσθέσουμε κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας και για υποκατάσταση του φυσικού αερίου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.

Ένα από τα σενάρια που είναι στο τραπέζι είναι η θέσπιση κινήτρων για υποκατάσταση του φυσικού αερίου με πετρέλαιο μέσα από αύξηση του επιδόματος θέρμανσης.

Παράλληλα, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών για τρόπους με τους οποίους μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια και χρήμα. Ουσιαστικά θα προτρέπουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να περιορίσουν την κατανάλωση ρεύματος και φυσικού αερίου. Ένα πρώτο δείγμα έχει δοθεί από τον Ιούλιο, οπότε και ανακοινώθηκε το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας στους φορείς του Δημοσίου, όπως η ρύθμιση του θερμοστάτη σε καλοριφέρ και κλιματιστικά στους 19 βαθμούς κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή το σβήσιμο στα φώτα στα δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται. Μέτρο το οποίο επικαιροποιήθηκε με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται εντός της ημέρας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα