Χρηματιστήρια: Επιφυλακτικότητα στην Ευρώπη, με το βλέμμα στη Μόσχα

Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2022 17:49
UPD:18:10
euronews

Οι ευρωπαϊκές αγορές συνεδρίασαν καταγράφοντας επιφυλακτική άνοδο την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να αξιολογούν τους κινδύνους ύφεσης στην περιοχή, μετά και το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,15%. Στη Φρανκφούρτη ο DAX κέρδισε 0,44%, διακυμάνσεις για τον FTSE του Λονδίνου.

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με πτώση τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές αναλογίζονταν μια σειρά από οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή, με τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία να κυριαρχεί στο κλίμα της αγοράς τη Δευτέρα.

Οι καθοδικές κινήσεις για τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου ήρθαν μετά την ανακοίνωση του ρωσικού κρατικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom ότι οι ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 θα σταματήσουν επ' αόριστον, η οποία Gazprom επικαλέστηκε πρόσθετες απαιτήσεις επισκευής. Το ευρώ υποχώρησε απότομα ενώ οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στα ύψη.

Οι ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 δεν θα ξαναρχίσουν έως ότου η Siemens επισκευάσει τον ελαττωματικό εξοπλισμό, δήλωσε στο Reuters την Τρίτη ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Βιτάλι Μαρκέλοφ.

Τα χειρότερα είναι μπροστά μας στην ενεργειακή κρίση και τις ανησυχίες για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, προειδοποιεί ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός Uniper.

«Το έχω πει πολλές φορές φέτος (…)τα χειρότερα βρίσκονται ακόμη μπροστά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper, Klaus-Dieter Maubach, μιλώντας στο CNBC. «Αυτό που βλέπουμε στη χονδρική αγορά είναι 20 φορές η τιμή που είχαμε πριν από δύο χρόνια — 20 φορές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε μια πραγματικά ανοιχτή συζήτηση με όλους όσους αναλαμβάνουν την ευθύνη για το πώς να το διορθώσουμε», πρόσθεσε.

Αν και άνοιξαν ανοδικά οι μετοχές της Wall Street μετά τη Labor Day (Ημέρα της Εργασίας), κατόπιν έχασαν τα κέρδη τους. Εν τω μεταξύ, οι μετοχές στην Ασία ήταν μικτές στο εμπόριο της Τρίτης. Ο Dow Jones σημειώνει οριακές μεταβολές , ενώ ο S&P 500 σημειώνει ήπια πτώση 0,1%. Ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί 0,54%.

Απώλειες εν τω μεταξύ καταγράφει το πετρέλαιο στον απόηχο της απόφασης του ΟΠΕΚ+ για συμβολική μείωση της παραγωγής. Το Brent παράδοσης Νοεμβρίου χάνει 2,85% και κινείται στα 93,03 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό WTI παράδοσης Οκτωβρίου, χάνει 0,21%, στα 86,67 δολάρια το βαρέλι,

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα