Προς μείωση της παραγωγής ο ΟΠΕΚ

Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2008 07:51
UPD:10:20

Σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου αναμένεται να προχωρήσει ο ΟΠΕΚ για πρώτη φορά σε περίπου δύο χρόνια, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει την κατάρρευση των τιμών του «μαύρου χρυσού».

Οι υπουργοί Πετρελαίου των 13 χωρών - μελών θα συναντηθούν σήμερα στις 9 π.μ. (τοπική ώρα) στη Βιέννη. Κατά τη συνεδρίαση, η Βενεζουέλα και το Ιράν – δύο χώρες που εξαρτώνται τα μέγιστα από τις υψηλές τιμές – θα πιέσουν για μείωση της παραγωγής.

Η τιμή του αργού έχει υποχωρήσει 53% από τις 11 Ιουλίου και τα επίπεδα ρεκόρ των 147,27 δολ. το βαρέλι, καθώς επεκτείνεται η χρηματοπιστωτική κρίση, αυξάνονται οι απολύσεις και μειώνεται η κατανάλωση. Στις 10 Οκτωβρίου η Διεθνής Υπηρεσία (ΙΕΑ) ανακοίνωσε ότι η ζήτηση μεταξύ των 28 χωρών-μελών της θα μειωθεί φέτος κατά 2,2%.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ έχουν συμφωνήσει «ομόφωνα» για τη μείωση της παραγωγής, δήλωσε χθες ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας, Ραφαέλ Ραμίρεζ, μιλώντας στους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Αυστρίας. Απαιτείται άμεση «σημαντική» μείωση της παραγωγής «τουλάχιστον» κατά ένα εκατ. βαρέλια ημερησίως, τόνισε.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Γκολαμχοσεΐν Νοζάρι, που αντιπροσωπεύει τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα μέλος του ΟΠΕΚ μετά τη Σαουδική Αραβία, δήλωσε χθες ότι η παραγωγή πρέπει να μειωθεί κατά δύο εκατ. βαρέλια ημερησίως, εξ αιτίας της μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης.

Η συνεχιζόμενη πτώση της ζήτησης ενδέχεται να οδηγήσει το καρτέλ να μειώσει την παραγωγή σε δύο στάδια, μετά τη νέα συνάντηση των μελών του Οργανισμού στην Αλγερία τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τους υπουργούς Πετρελαίου της Βενεζουέλας και του Κατάρ.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Χακίμπ Χελίλ, ανέφερε ότι το καρτέλ θα μειώσει κατά πάσα πιθανότητα την παραγωγή του και πρόσθεσε ότι η διαμόρφωση των τιμών μεταξύ 60 δολ. και 90 δολ. δεν θα επιδεινώσει την παγκόσμια οικονομική συρρίκνωση.

Την ανησυχία του για τη μεγάλη πτώση των τιμών πετρελαίου εξέφρασε, στο μεταξύ, ο υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ αλ-Χάμλι.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Δεκεμβρίου έκλεισε στις 22 Οκτωβρίου στα χαμηλότερα επίπεδα 16 μηνών και στα 66,75 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη. Σήμερα οι τιμές του αργού σημείωσαν άνοδο έως 1,66 δολ., ποσοστό 2,5%, φθάνοντας στα 69,50 δολ. το βαρέλι.

Την τελευταία φορά που ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή ήταν τον Δεκέμβριο του 2006 κατά τη συνεδρίασή του στην Αμπούζα της Νιγηρίας. Τότε η μείωση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως ίσχυσε από τον Φεβρουάριο του 2007. Η μείωση ανακλήθηκε αργότερα μέσα στο 2007 μετά το ράλι των τιμών του πετρελαίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα