Η ρευστότητα περιορίζεται, οι ενεργειακές εταιρείες στρέφονται στις κυβερνήσεις

Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2022 13:18
UPD:13:21
REUTERS/SIPHIWE SIBEKO

Ο δύσκολος ενεργειακά χειμώνας της Ευρώπης ξεκινάει με τον Nord Stream σε αδράνεια μέχρι νεωτέρας, τους Ευρωπαίους πολίτες να προετοιμάζονται για τα χειρότερα και τις κυβερνήσεις να αγωνίζονται να τετραγωνίσουν τον δημοσιονομικό κύκλο για να βρουν χρήματα να επιδοτήσουν τους λογαριασμούς στο ρεύμα και το φυσικό αέριο. Αλλά και να σώσουν τις υπηρεσίες και εταιρείες ενέργειας.

Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές της Ελβετίας Axpo και η φινλανδική Fortum είναι οι τελευταίες ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης που στράφηκαν στην κυβέρνηση της χώρας τους για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους και να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό τους. Όπως δήλωσαν οι δύο εταιρείας την Τρίτη, εξασφάλισαν νέες μεγάλες πιστωτικές γραμμές με κρατική υποστήριξη.

Ειδικότερα, η Axpo ανακοίνωσε ότι η ελβετική κυβέρνηση επεκτείνει μια πιστωτική γραμμή «πακέτο διάσωσης» ύψους 4,1 δισ. δολαρίων για να τη βοηθήσει να εξασφαλίσει τις ενεργειακές απαιτήσεις της χώρας ενόψει της ραγδαίας αύξησης των τιμών. «Αυτή η πιστωτική γραμμή διασφαλίζει ότι, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω, η Axpo θα είναι σε θέση να καλύψει τις απαιτήσεις ασφάλειας μακροπρόθεσμων συμβάσεων παροχής ρεύματος που συνάπτονται με τους πελάτες της και να συνεχίσει να συμβάλλει στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ελβετίας», ανέφερε η εταιρεία. 

Η Axpo ζήτησε την ενίσχυση την περασμένη εβδομάδα, αφού δέχθηκε πίεση από την άνοδο των τιμών της ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. «Με την υποστήριξη, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο θέλει να αποτρέψει την Axpo από το να αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας, τα οποία στη χειρότερη περίπτωση θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ελβετίας», είπε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμη την έκτακτη χρηματοδότηση.

Όσον αφορά την Fortum, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στο φινλανδικό κράτος, συμφώνησε την Τρίτη σε διευκόλυνση παροχής ρευστότητας 2,35 δισ. ευρώ, με κρατική εταιρεία χαρτοφυλακίου, με ετήσιο επιτόκιο 14,2%. Εάν η Fortum κάνει χρήση του εργαλείου διευκόλυνσης - την οποία περιέγραψε ως «έσχατη λύση»- δεν θα είναι σε θέση να αυξήσει τους μισθούς της διοίκησης ή να πληρώσει μπόνους και θα πρέπει να εκδώσει επιπλέον μετοχές στην κρατική εταιρεία Solidium. Ωστόσο, θα μπορούσε να πληρώσει μερίσματα.

«Η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη προκαλείται από την απόφαση της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο και τώρα πλήττει επίσης σοβαρά τη Fortum και άλλους σκανδιναβικούς παραγωγούς ενέργειας . . Η ρύθμιση που παρέχεται από το φινλανδικό κράτος ενισχύει τη ρευστότητά μας εν μέσω αναταράξεων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Markus Rauramo.

Υπενθυμίζεται ότι το Σαββατοκύριακο η Φινλανδία και η Σουηδία ανακοίνωσαν πακέτα εγγυήσεων έως και 33 δισ. ευρώ για να αποτρέψουν αυτό που ο Φινλανδός υπουργός Οικονομίας αποκάλεσε «όλα τα συστατικά για την εκδοχή της Lehman Brothers στον ενεργειακό τομέα».

Η Fortum πρέπει να κάνει χρήση τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ από το εργαλείο ρευστότητας έως το τέλος Σεπτεμβρίου, διαφορετικά θα λήξει. Η ρευστότητα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη γερμανική θυγατρική της Fortum, Uniper, η οποία χρειάζεται μεγαλύτερο πιστωτικό όριο αφού εξαντλήσει αυτό που της παρέχει το γερμανικό κράτος.

Με πληροφορίες από Financial Times



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα