Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Σκηνικό αιμορραγίας σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να προσπαθούν να «χωνέψουν» την απόφαση της Gazprom να κρατήσει κλειστές τις στρόφιγγες του Nord Stream 1, αλλά και να περιμένουν πιο αποφασιστικές απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Κρεμλίνο διεμήνησε μάλιστα σήμερα ότι ο αγωγός θα μείνει κλειστός έως ότου αρθούν οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, παραδεχόμενο έτσι ότι τον χρησιμοποιεί ως πανίσχυρο όπλο.
Σχέδια για πλαφόν στο φυσικό αέριο, για προσωρινή αποσύνδεση της τιμής του από το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και για διευρυμένες εξουσίες στην Κομισιόν επί της βιομηχανίας έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα. Σύμφωνα με το προσχέδιο που επικαλούνται οι Financial Times, η Κομισιόν θα αποκτήσει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ενεργοποιώντας μια σειρά παρεμβατικών μέτρων, όπως το δικαίωμα να απαιτήσουν από τις επιχειρήσεις να αποθηκεύουν προμήθειες ή να διακόψουν συμβάσεις, με στόχο την πρόληψη των ελλείψεων προϊόντων σε βασικές βιομηχανίες. Το τι και πότε θα γίνει πράξη και ποιες εξαιρέσεις θα συνοδεύουν την κάθε απόφαση, όμως, μένει να φανεί. Ελπίδα όλων είναι πως αυτή τη φορά υπό την πίεση των δραματικών εξελίξεων η ΕΕ των 27 θα δράσει πιο γρήγορα και κυρίως πιο δυναμικά.
Τα βλέμματα όλων παραμένουν σταθερά στην αγορά ενέργειας και ειδικά στα συμβόλαια του φυσικού αερίου. Το συμβόλαιο αναφοράς του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ κατέγραψε σήμερα αύξηση έως και 35% για να περιοριστούν στη συνέχεια τα κέρδη του στο 26%, με την τιμή στα 270 ευρώ ανά MWh. Την ίδια ώρα σε τροχιά ανόδου βρίσκεται και το πετρέλαιο, με την τιμή του μπρεντ να ενισχύεται περισσότερο από 3 δολάρια και να ξεπερνά τα 96 δολάρια το βαρέλι. Παρόμοια η άνοδος για το αμερικανικό αργό, με την τιμή του να υπερβαίνει τα 89 δολάρια.
Ισχυροί τριγμοί και στην αγορά συναλλάγματος, με το ευρώ να υποχωρεί κάτω από το 0,99 δολάριο για πρώτη φορά από το 2002. Αν και επί χρόνια οι εξαγωγείς και ο τουριστικός κλάδος της Ευρωζώνης ήθελε ένα πιο αδύναμο ενιαίο νόμισμα, που θα προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, η υποτίμηση των τελευταίων μηνών είναι ραγδαία και έρχεται τη χειρότερη δυνατή στιγμή - εν μέσω μίας ενεργειακής κρίσης που κατατρώει την αγοραστική δύναμη των Ευρωπαίων.
Βαθύ κόκκινο δείχνουν τα ταμπλό και στα χρηματιστήρια αξιών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει πτώση 1,4%. Σφυροκόπημα δέχονται οι γερμανικές μετοχές με τον Dax να κάνει βουτιά 2,5%. Νωρίτερα ο γερμανικός δείκτης είχε υποχωρήσει περισσότερο από 3% με τη Uniper να βυθίζεται 11%. Aπώλειες άνω του 3% ενδοσυνεδριακά για τις μετοχές των RwE και E.On. Ακολουθεί με πτώση 2,4% ο FTSE MIB στο Μιλάνο, ενώ στο -1,8% βρίσκεται και ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 1,9% και χάνει τις 830 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών κοντά στα 41,4 εκατ. ευρώ. Τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσιάζει ο κλάδος βιομηχανικών προϊόντων (-3,43%), ενώ ακολουθεί με πτώση της τάξης του 2,5% ο κλάδος τροφίμων. Πτώση 2,12% καταγράφουν οι πρώτες ύλες. Μόνιμο «βαρίδι» στον δείκτη και ο κλάδος των τραπεζών με απώλειες 1,6%, ενώ στο -2,6% βρισκονται οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
Δείτε με μία ματιά το σκηνικό στις αγορές εδώ.