Γερμανία: Μπορούν τα 65 δισ. να «σβήσουν» την προοπτική της ύφεσης;

Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2022 12:59
UPD:13:00
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Ο συνασπισμός του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ένα σχέδιο στήριξης ύψους 65 δισ. ευρώ για να προστατεύσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις του αυξανόμενου πληθωρισμού. Το πακέτο-μαμούθ, ωστόσο, της Γερμανίας δεν κρίνεται αρκετό για να αποτρέψει μια οικονομική ύφεση, σύμφωνα με την ING Groep NV.

«Αν και το ανακοινωθέν πακέτο θα φέρει πράγματι κάποια ανακούφιση για τους οικονομικά ασθενέστερους, είναι αμφίβολο ότι θα είναι αρκετό για να αντισταθμίσει πλήρως τον αντίκτυπο από τους υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας», εκτίμησε τη Δευτέρα ο οικονομολόγος της ING Carsten Brzeski. 

Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε την Κυριακή η κυβέρνηση του Σολτς είναι οι υψηλότερες επιδοτήσεις για τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα, οι εφάπαξ πληρωμές σε φοιτητές και συνταξιούχους και ένα ανώτατο όριο στις τιμές του ρεύματος. Ο Σολτς δεσμεύθηκε επίσης να στηρίξει μια προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φορολογήσει τα απροσδόκητα κέρδη.

Ωστόσο, με ορισμένα κρίσιμα στοιχεία να μην έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, το πλήρες πακέτο ενδέχεται να μην καταστεί λειτουργικό φέτος, υποστήριξε ο Brzeski. Και με μικρή υποστήριξη για τις εταιρείες ή τα νοικοκυριά που δεν λαμβάνουν κοινωνική μέριμνα, «το πακέτο πιθανότατα δεν θα αποτρέψει την πτώση της ευρύτερης οικονομίας σε ύφεση».

Στην ίδια γραμμή εμφανίστηκε και ο οικονομολόγος της Commerzbank, Joerg Kraemer, ο οποίος προειδοποίησε ότι τα μέτρα δημιουργούν την «ψευδαίσθηση ότι μεγάλα τμήματα του πληθυσμού μπορούν να προστατευθούν από τις επιπτώσεις της αύξησης των τιμών της ενέργειας». Μαζί με τη μέγιστη παραγωγική ικανότητα, μια τέτοια προσέγγιση κινδυνεύει να τροφοδοτήσει περαιτέρω τις ήδη αυξημένες τιμές καταναλωτή, είπε.

Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομολόγου της JPMorgan, Greg Fuzesi, μια μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών κατά 10 δισ. ευρώ μπορεί να μειώσει τον πληθωρισμό κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες. Ταυτόχρονα όμως «υπάρχουν πάρα πολλά ερωτήματα σε αυτό το σημείο για να μετρηθεί ο ακριβής αντίκτυπος στον πληθωρισμό, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου», δήλωσε. 

Ενώ το πακέτο στέλνει «ενθαρρυντικά» σημάδια από την προοπτική της ανάπτυξης, η διακοπή των ροών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 σημαίνει ότι «νέοι κίνδυνοι ενδέχεται να υλοποιούνται», πρόσθεσε. 

Με πληροφορίες από Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα