Market Beat: Σε φάση φυγής από το ρίσκο τα χρηματιστήρια για τις εξελίξεις στην Ευρώπη

Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2022 09:01
UPD:09:03
  • Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα συντονισμένα και το δολάριο επέκτεινε την άνοδό του εν μέσω αγωνίας για την πορεία της ανάπτυξης στην Ευρώπη λόγω της διεύρυνσης της ενεργειακής κρίσης.
  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 ενισχύονται και στις 8:00 δική μας ώρα είναι στο +0,20%  αλλά τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του EUROSTOXX 50 υποχώρησαν -3,0% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης FTSE -1,1%.
  • Ο Nikkei στις 7:50 είχε οριακή μεταβολή +0,05%.
  • Η στροφή προς την ασφάλεια ωφέλησε και πάλι το δολάριο ΗΠΑ, το οποίο έφτασε σε άλλο ένα υψηλό δύο δεκαετιών στις  110,040 μονάδες απέναντι από ένα καλάθι σημαντικών νομισμάτων.

Άρα το κλίμα στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία βάρυνε ακόμα περισσότερο για την Ευρώπη.

    Γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

  • Η εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από την αντίδραση της αγοράς μετά το Jackson Hole και την έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, η οποία δεν έδωσε τελικό αποτέλεσμα στη συζήτηση για την επόμενη αύξηση των επιτοκίων από την FOMC κατά 50 ή 75 bp.
  • Την τρέχουσα εβδομάδα, οι συμμετέχοντες στην αγορά προετοιμάζονται για μια πιο επιθετική ΕΚΤ και έναν νέο πρωθυπουργό στο Ηνωμένο Βασίλειο προτού εστιάσουν στον ΔΤΚ του Αυγούστου στις ΗΠΑ.
  • Η αντίδραση μετά το Τζάκσον Χόλ αφορούσε την τιμολόγηση υψηλότερων επιτοκίων στις προηγμένες οικονομίες καθώς και στις χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
  • Δεν υπήρξε μεγάλος αντίκτυπος στη Λατινική Αμερική και υπήρξε μια σχεδόν σιωπηλή αντίδραση στην Αναδυόμενη Ασία, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Γιατί οι κεντρικές τράπεζες στη Λατινική Αμερική ξεκίνησαν τους κύκλους σύσφιξης από πέρυσι, επομένως, παρόλο που χρειάστηκε να αυξήσουν περισσότερο από ό,τι περίμεναν, έχουν ήδη αυστηροποιήσει αρκετά σημαντικά τη νομισματική πολιτική.
  • Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν την Παρασκευή. Γιατί μια έκθεση για τις θέσεις εργασίας τον Αύγουστο που ανέδειξε τη σταθερότητα στην απασχόληση απέτυχε να αμβλύνει τους φόβους ότι η Federal Reserve θα συνέχιζε να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Ο Dow Jones διέγραψε ένα κέρδος 370 μονάδων και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση χαμηλότερα κατά 337,98 μονάδες ή περίπου 1,1%. Ο S&P 500 υποχώρησε στο χαμηλότερο κλείσιμό του από τον Ιούλιο. Ο Nasdaq Composite υποχώρησε 1,3%, καταγράφοντας το πρώτο σερί έξι πτωτικών κλεισιμάτων από το 2019.
  • Η Ρωσία μείωσε τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στο 40% της χωρητικότητας τον Ιούνιο και στο 20% τον Ιούλιο. Έχει επίσης διακόψει τον εφοδιασμό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βουλγαρία, η Δανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Πολωνία και μείωσε τις ροές μέσω άλλων αγωγών από τότε που ξεκίνησε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.
  • Μέσω Ουκρανίας το φυσικό αέριο πηγαίνει κυρίως στην Αυστρία, την Ιταλία, τη Σλοβακία και άλλα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης. Η Ουκρανία έκλεισε τον διαμετακομιστικό αγωγό Sokhranovka που διέρχεται από ρωσικά κατεχόμενα εδάφη στα ανατολικά της χώρας.
  • Οι ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν να βρουν εναλλακτική προσφορά, υπολογίζοντας την επίπτωση της  διακοπής παροχής αερίου από τη Ρωσία μετά την απόρριψη μιας απαίτησης να πληρώνουν σε ρούβλια. Άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, εξακολουθούν να χρειάζονται ρωσικό αέριο και προσπαθούν να ολοκληρώσουν την αποθήκευση φυσικού αερίου πριν από το χειμώνα.

Στην Αθήνα κυριάρχησαν οι πιέσεις

Η παγκόσμια κεφαλαιαγορά σήμερα Δευτέρα 5/9 λόγω αργίας στις ΗΠΑ θα στερηθεί της καθοδήγησης της αγοράς με το ισχυρότερο δυναμικό αλληλεπίδρασης με τις υπόλοιπες αγορές του πλανήτη, αλλά στην Αθήνα υπάρχουν λόγοι για τις διακυμάνσεις στη δική της κεφαλαιαγορά. Στην τρέχουσα εβδομάδα κυριαρχεί η συνεδρίαση της ΕΚΤ και το ΑΕΠ β’ τριμήνου από την Ελληνική Στατιστική Αρχή την Τετάρτη 7/9. Από τη σειρά των ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων εξαμήνου ξεχωρίζουν των Fourlis και ΔΕΗ (Τρίτη μετά το κλείσιμο) της Quest και της Autohellas (Τετάρτη μετά το κλείσιμο) η τηλεδιάσκεψη των αποτελεσμάτων του ΟΠΑΠ (Πέμπτη 16.00), και το εξάμηνο των Σαράντη και Ανδρομέδα (Πέμπτη 8/9).

Η συνέχεια αυτής της χρονιάς περιλαμβάνει: τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, τις εκλογές στην Ιταλία, την αλλαγή στην πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας, την απολύτως αβέβαιη συνέχεια στον πόλεμο Ρωσίας Ουκρανίας και τη βέβαιη σύσφιξη της ρευστότητας για την εξουδετέρωση της ισχύος των πληθωριστικών πιέσεων. Η θέση μας για την ατμόσφαιρα των αγορών παγκόσμια αλλά και στην Αθήνα, μέλος των αναδυόμενων χρηματιστηρίων με το σκληρό αλλά αποδυναμωμένο ευρώ που διογκώνει τον πληθωρισμό, είναι πως οι επαγγελματίες, συνειδητοποιώντας πως η χρονιά δε θα φέρει κέρδη, θα το παλέψουν για μεροκάματο στα παράγωγα.

Με αρκετά λοιπόν δεδομένα, καθώς πλησιάζει το τελευταίο τρίμηνο, η υψηλή κεφαλαιοποίηση προσφέρει μέσω των ΣΜΕ επί μετοχών μια ευκαιρία για κέρδη από μετοχές με κατοχυρωμένη πτωτική δυναμική. Ομοίως λειτουργούν και για όσους πιστεύουν πως τρία σχετικά καλά τρίμηνα που φέρανε κέρδη στο έτος σε άλλα blue chip, σιγουρεύουν ανοδική ορμή ως το τέλος. Γιατί θα έχουν το ρόλο της αντιστάθμισης των απωλειών όσων τα αίτια για την επενδυτική δυσμένεια δεν έχουν εξουδετερωθεί.

Η εικόνα της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας κυριαρχεί στις εκτιμήσεις και τις προσδοκίες των εγχώριων αναλυτών. H  Leon Depolas Sec. τόνισε χαρακτηριστικά:  “Η Μεταποίηση στην Ευρώπη τον Αύγουστο έδειξε συρρίκνωση στις μεγάλες Οικονομίες (και στην Ελλάδα), πλην Γαλλίας. Διατηρούμε την συντηρητική μας άποψη για την βραχυπρόθεσμη πορεία, καθώς αναζητούμε το κατάλληλο επίπεδο τιμών κατά περίπτωση, για σταδιακές μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις. Το επόμενο διάστημα και με την εκπνοή των Παραγώγων τριμηνιαίου κύκλου αναμένουμε αύξηση της μεταβλητότητας, ενώ ενδέχεται να αναθεωρήσουμε το εύρος τιμών από Δευτέρα”. 

Την αδυναμία στις τελευταίες συνεδριάσεις υπογράμμισαν από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. “Τα τεχνικά όρια στήριξης υποχωρούν σαν χάρτινοι πύργοι, όπως προκύπτει από την εύκολη νίκη των πωλητών στην αναμέτρηση των 855 μονάδων. Οι 836 μονάδες αποτελούν το εγγύτερο νέο όριο στήριξης του ΓΔ, με τα Ευρωπαϊκά ομόλογα να δέχονται πιέσεις”.

Μια κατατοπιστική προσέγγιση της πορείας της αγοράς προσέφερε ο Μάνος Χατζηδάκης:  “Ότι έχτισε ανοδικά με κόπο ο Γενικός Δείκτης από τις αρχές Ιουλίου, έπεσε εύκολα στις τελευταίες συνεδριάσεις του Αυγούστου. Η Αγορά γύρισε πτωτική, κόβοντας με συνοπτικές διαδικασίες τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών. Διάσπαση είχαμε και στις χρονοσειρές των 50 και 30 ημέρων, ενώ το γρήγορο βύθισμα της Αγοράς συμπλήρωσε απώλειες 7% από το σημείο εκκίνησης της πτώσης, πριν ο Γενικός Δείκτης ανακάμψει μερικώς στην συνεδρίαση της Παρασκευής. Ο εν εξελίξει σχηματισμός παραπέμπει σε ότι συνέβη τον φετινό Ιούνιο…. Η συρρίκνωση του τζίρου και η μείωση των ημερήσιων ταλαντώσεων μπορεί να θεωρηθεί ως μια καλή ένδειξη, κάποιας προσωρινής παύσης της έντασης των πωλήσεων, πριν την έναρξη μιας ανοδικής διόρθωσης”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας 

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Πολώσεις στο γεωπολιτικό και πολιτικό πεδίο φορτίζουν τους κινδύνους στις αγορές

Οι οικονομικές δραστηριότητες προσφέρουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα όταν εξελίσσονται υπό συνθήκες που διασφαλίζουν σταθερότητα, ασφάλεια στη διακίνηση των κεφαλαίων, άρα εμπιστοσύνη μεταξύ των εμπλεκόμενων στις συναλλαγές. Κάθε αλλαγή που φέρνει η πρόοδος στον πολιτισμό των ανθρώπων, μπορεί να οδηγεί σε νέα επίπεδα απόδοσης των κεφαλαίων και του ανθρώπινου δυναμικού είναι απαραίτητο να απορροφάται  ομαλά, χωρίς ανατροπές της  “κανονικότητας”. Ως Normal το ορίζουν οι ξένοι αναλυτές.

Η κατάργηση της ομαλότητα

Η κατάργηση της ομαλότητας έγινε σταδιακά. Συνεπώς το  Normal έχει εδώ και αρκετά χρόνια υπονομευτεί από πολιτικές επιλογές, αστοχίες επιστημόνων αρμόδιων για το περιβάλλον και την υγεία, αλλά και από απροσδόκητα φυσικά φαινόμενα. Επειδή ανάγκασαν σε λήψη πρωτοφανών μέτρων από τις Κεντρικές Τράπεζες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσαν. Αναφερόμαστε στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, που από την ώρα που εφαρμόστηκαν συνοδεύτηκαν από σκεπτικισμό με αυξομειούμενη ένταση. Αρκετοί πολύ πρώιμα, υποστήριζαν ότι τα πακέτα στήριξης επιχειρήσεων και καταναλωτών θα έχουν σαν κατάληξη τη γέννηση ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων. 

Η πανδημία του Covid-19 ξεπρόβαλλε, ενώ ήδη η Κίνα είχε τις ΗΠΑ απέναντι με το θέμα των δασμών στα εμπορεύματα του ενός από τον άλλον, δημιουργώντας δυο πόλους στο πεδίο που παγκόσμιου εμπορίου. Απόδειξη της σημασίας που έχουν οι ομαλές μεταβάσεις από τη μια κατάσταση στην επόμενη καλύτερη ή χειρότερη αποτέλεσε το φαινόμενο της εμφάνισης πληθωριστικών πιέσεων από την απότομη εκτίναξη της ζήτησης, με το που σταμάτησαν τα lockdown και οι περιορισμοί. Από εργοστάσια με σβησμένες μηχανές περάσαμε στο “δώσε και μένα μπάρμπα”, πηγές ενέργειας, πρώτες ύλες, μικροτσίπ, σπάνια μέταλλα και μηχανισμούς μεταφοράς αγαθών. Οι ασυνέχειες στην κάλυψη της ζήτησης παγκόσμια για τη μεταπρατική δραστηριότητα έδωσαν την έμπνευση, σε εκείνους που παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο, να ανεβάσουν τις τιμές με περιορισμό της προσφοράς. Δικαιολογία τους ήταν πως δεν επένδυσαν σε βελτιώσεις γιατί περίμεναν την κατάληξη του πολέμου των ανθρώπων με τον ιό.

Σταδιακά η απληστία ηγετών σε χώρες με απολυταρχικά καθεστώτα εξαφάνισε το φόβο από τις μνήμες του παγκόσμιου πολέμου  και η κόντρα ΗΠΑ Κίνας άφησε χώρο για τη γέννηση συσπειρώσεων γύρω από την οικονομία και την πολεμική τους μηχανή. Η αλλαγή της κατεύθυνσης στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ με την διακυβέρνηση Μπάιντεν και η απόφαση του Ρώσου Προέδρου, να κινηθεί αποφασιστικά στο εσωτερικό της Ουκρανίας μετά την απόφαση της εισόδου της στο ΝΑΤΟ, έφερε τον επί μήνες εξελισσόμενο βάρβαρο πόλεμο στην καρδία της Ευρώπης. Με το φυσικό αέριο να γίνεται κηροζίνη για την “αεροπροωθούμενη” εκτίναξη των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη. 

Η πόλωση στα ομόλογα

Από εκεί και μετά ξεκίνησε η μεγάλη πόλωση στις αγορές σταθερού εισοδήματος. Καθώς το χαρακτηριστικό τους ήταν η προφύλαξη των κεφαλαίων έναντι του πληθωρισμού, αρκεί η απόδοσή τους να τον ξεπερνά. Με βάση τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία o διαβρωτικός των κεφαλαίων πληθωρισμός απόκτησε μέσο ετήσιο ρυθμό 8,5%. Οι τιμές που παραθέτουμε πιο κάτω, αποκαλύπτουν τα προβλήματα στις αγορές που αποτελούσαν τη βάση των κερδών των επενδυτικών ιδρυμάτων. Δεν είναι μόνο τα κρατικά ομόλογα, ούτε ξεχωρίζει το ενδιαφέρον για τους διάφορους χρόνους ωρίμανσης. Είναι πολλά σύνθετα προϊόντα, μερικά υπόσχονται αποδόσεις προστατευμένες από τον πληθωρισμό χωρίς να μπορούν σε αυτές τις συνθήκες να την προσφέρουν. Αλλά το σημαντικό στη τρέχουσα περίοδο είναι τα στοιχήματα στα παράγωγα για το που θα φθάσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες. Για να ακολουθήσουν μετά εκείνα που θα αφορούν στο πότε θα αρχίσουν οι αρμόδιοι τη μείωσή  τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι σκληρές τοποθετήσεις από τον πρόεδρο της Fed Jerome Powell και άλλους κεντρικούς τραπεζίτες τροφοδότησαν φόβους ότι η Fed θα μπορούσε να διατηρήσει μια σταθερή αντιπληθωριστική στάση μέχρι το 2023, στέλνοντας τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών. Το πρωί της Παρασκευής, ωστόσο, οι αποδόσεις μειώθηκαν αφού η τελευταία έκθεση για τις θέσεις εργασίας έδειξε ότι το ποσοστό ανεργίας τον περασμένο μήνα ανέβηκε στο 3,7%, από 3,5% τον Ιούλιο. Τα στοιχεία προστέθηκαν σε άλλες πρόσφατες ενδείξεις ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών βρίσκεται σε καθοδική πορεία, δήλωσαν επενδυτές και αναλυτές.

Η απόδοση του διετούς ομολόγου, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη βραχυπρόθεσμη πολιτική της Fed, υποχώρησε στο 3,398%, αφού ολοκλήρωσε την Πέμπτη στο 3,52%, το πιο υψηλό της επίπεδο από την περίοδο πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2007, σύμφωνα με τα δεδομένα της αγοράς από την Dow Jones. Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 3,19%, από 3,264% την Πέμπτη.  Οι αποδόσεις αυξάνονται καθώς οι τιμές των ομολόγων πέφτουν.

Η πόλωση στα χρηματιστήρια

 Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν την Παρασκευή. Γιατί μια έκθεση για τις θέσεις εργασίας τον Αύγουστο που ανέδειξε τη σταθερότητα στην απασχόληση απέτυχε να αμβλύνει τους φόβους ότι η Federal Reserve θα συνέχιζε να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Η έκθεση του Αυγούστου θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική επειδή είναι μία από τις τελευταίες σημαντικές οικονομικές εκθέσεις που θα σταθμίσει η Fed πριν αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο. Αυτό το σημείο δεδομένων θα μπορούσε να βοηθήσει την κεντρική τράπεζα να καθορίσει εάν μια αύξηση 75 μονάδων βάσης ή μικρότερη είναι η πλέον κατάλληλη.

Μετά το αρχικό ράλι, ο Dow Jones διέγραψε ένα κέρδος 370 μονάδων και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση χαμηλότερα κατά 337,98 μονάδες ή περίπου 1,1%. Ο S&P 500 υποχώρησε στο χαμηλότερο κλείσιμό του από τον Ιούλιο. Ο Nasdaq Composite υποχώρησε 1,3%, καταγράφοντας το πρώτο σερί έξι πτωτικών κλεισιμάτων από το 2019.

Οι “αρκούδες” οι απαισιόδοξοι λένε ότι το ράλι ανόδου στον S&P 500 κατά 17,4% μεταξύ 16 Ιουνίου και 16 Αυγούστου ήταν βραχυπρόθεσμο. Τώρα που ο δείκτης υποχωρεί κατά 8,8% από το πρόσφατο υψηλό του, υποστηρίζουν ότι το bear market η κατρακύλα των αποτιμήσεων (το bear market) δεν έχει τελειώσει και σύντομα θα ξεπεραστεί το πρόσφατο χαμηλό του. Οι ταύροι (οι αισιόδοξοι διαχειριστές) πιστεύουν ότι ο πυθμένας του φετινού bear market θα κρατήσει. Μια αληθινή δοκιμή για το ποιος έχει δίκιο είναι πιθανό να γίνει στις 13 Σεπτεμβρίου, όταν θα κυκλοφορήσει ο ΔΤΚ του Αυγούστου. Δηλαδή τη βδομάδα της εκπνοής των πάσης φύσεως παράγωγων προϊόντων που θα αποτελέσουν τη μόνη πηγή κερδών για τους επαγγελματίες φέτος.

Το σημείο που θα αποτελεί μια ανομολόγητη πηγή επενδυτικών επιφυλάξεων σχετίζεται με το χρόνο διατήρησης των πολλών και κατά την εντύπωση των δημιουργών τους ανεξάρτητων πόλων στο παγκόσμιο οικονομικό και γεωπολιτικό πεδίο. Στη φύση τα συστήματα προτιμούν τις καταστάσεις συμμετρικής κατανομής των δυνάμεων για να λειτουργούν με συνθήκες χαμηλής ενέργειας. Στον πλανήτη όμως πλέον η παρουσία διάφορων πόλων επιτρέπει τη γέννηση βίαιων μεταβολών που συντηρούν κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη. Και τα αγοραία στοιχήματα μπορεί κάποια στιγμή να σχετίζονται με τα χρόνια παραμονής σε φάση διαρκούς πολυεπίπεδης αστάθειας. 

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Στην πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, απώλειες εμφάνισαν και οι 18 βασικοί δείκτες που παρακολουθούμε. Ο S&P500 υποχώρησε κατά -3,29%, ενώ στο 2022 χάνει -17,66%. Ο Dow έπεσε κατά -2,99%,  με επίδοση -13,81% στο 2022. Ο S&P400 είχε μεταβολή -4,29%, με απώλειες στο 2022 -15,80%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης είχε πτώση -4,74%, στο 2022 χάνει -19,40%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή -4,21%, στο 2022 υποχωρεί κατά -25,66%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου υποχώρησε κατά -2,49% στη βδομάδα, και στο έτος χάνει -1,90%. Ο DAX  με απώλειες -0,33%, στο 2022 υποχωρεί -18,61%, ο CAC με μεταβολή -2,53%, στο 2022 χάνει -14,51%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας βρέθηκε κατά -2,28% χαμηλότερα, ενώ στο 2022 χάνει -9,57%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία είχε πτώση -0,96%, με ετήσια απόδοση -20,70%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε εβδομαδιαία πτώση κατά -3,13%, ενώ στο έτος χάνει -15,39%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας βρέθηκε -1,28% χαμηλότερα, με επίδοση στο 2022 +5,76%. Ο IPC του Μεξικού με μεταβολή -2,93%, αποδίδει στο 2022 -13,86%. Ο χρυσός με υποχώρηση -1,61%, βρέθηκε στα 1722,60 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση στο 2022 -5,89%. Υποχώρησε  κατά -6,51%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 87,25 δολάρια το βαρέλι. Στο 2022 ενισχύεται κατά +15,64%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -3,46%, είχε απόδοση -3,96% στο 2022. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έχασε -2,89%, και στο 2022 υποχωρεί -19,08%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έχασε -0,05%, με επίδοση έτους +0,94%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng βούλιαξε -3,56%, στο 2022 χάνει -16,86%. Με πτωτική εβδομαδιαία μεταβολή -1,54% έκλεισε ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, ενώ στο τρέχον έτος χάνει -12,45%.

Χρηματιστήριο Αθηνών

Τα blue chip στα δύσκολα  του Σεπτεμβρίου

Το ξεκίνημα του τελευταίου μήνα του τρίτου τριμήνου αποκαλύπτει  ή για την ακρίβεια παρέχει, ανεξάρτητα από την κατεύθυνση των επενδυτικών προσδοκιών κίνητρα για συμμετοχή στις συναλλαγές. Είτε κερδοσκοπώντας με την κάθοδο των μετοχών με σαφές πτωτικό momentum ή, επιλέγοντας τους κατά παράδοση λιγοστούς τίτλους που θα κινούνται ανοδικά ανεξάρτητα από τη γενική τάση γιατί… απελευθερώθηκαν συναλλακτικά με βάση τη στατιστική προϊστορία τους.

Η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη απώλειες -5,48%, η απόδοσή του στον μήνα  διαμορφώθηκε στο -1,35%, έτσι στο 2022 αποδίδει  -5,44%. Στον FTSE25 προκάλεσε πτώση -5,98% και απώλειες στον μήνα -1,52% με ετήσια απόδοση -5,57%. Αφαίρεσε από τον  FTSEΜ -4,38%, στο μήνα -1,50%, ενώ ετησίως υποχωρεί -10,37%. Ο κλάδος που επηρέασε σημαντικά ήταν οι Τράπεζες με υποχώρηση -7,70%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε επίδοση ένατου μήνα -2,67%, έτσι στο 2022 υποχωρεί πλέον -5,88%. Ήταν συνέχεια της κατρακύλας που ακολούθησε την κορύφωση πάνω από τις 900 μονάδες λίγο μετά τα μέσα Αυγούστου. Τελικά, μια στήριξη προέκυψε την Παρασκευή στις 837 (836,58). Από εκεί γύρισε η αγορά στις 845. Αλλά με τη Wall Street χωρίς φρένα και μια διαρροή λαδιού να σταματά τη ροή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η ανάσα ως τις 845 ίσως γίνει η αρχή του επόμενου καθοδικού κύματος.

Ο Σεπτέμβριος όταν είναι κακός είναι σκληρός. Αλλά ήδη έχει δώσει μηνύματα. Αν συνδυαστεί η θέση της τιμής σε σχέση με το ανώτερο και το κατώτερο των τελευταίων τριών μηνών που περιλαμβάνει τις στιγμές δόξας, αλλά και της κορύφωσης των πιέσεων παράλληλα με την επίδοση έτους.

Αλφαβητικά

  1. Η ΑΔΜΗΕ στη βδομάδα -7,62% κοντά στο κατώτερο τελευταίων τριών μηνών [+2,3% έναντι -22%] απώλειες μήνα {-1,9%} στο έτος -26,7%. 
  2. ΑΛΦΑ στη βδομάδα -8,80% πλησιέστερα ανώτερου [+23,3% έναντι -10,9%] στο μήνα  {-2,62%} στο έτος -16,43%. 
  3. ΑΡΑΙΓ στη βδομάδα -6,85% πλησιέστερα ανώτερου [+9,1% έναντι -7,7%] στο μήνα  {+2,55%} στο έτος +4,68%.
  4. ΒΙΟ στη βδομάδα -8,53% πλησιέστερα κατώτερου [+7,5% έναντι -13,4%] στο μήνα  {-0,29%} στο έτος -25,3%.
  5. ΓΕΚΤΕΡΝΑ στη βδομάδα -5,6% οριακά πλησιέστερα ανώτερου [+10,3% έναντι -9,2%] στο μήνα  {-0,31%} στο έτος +1,26%.
  6. ΔΕΗ στη βδομάδα -2,93% πλησιέστερα ανώτερου [+14,9% έναντι -12,9%] στο μήνα  {+5,1%} στο έτος -41,8%.
  7. ΕΕΕ στη βδομάδα -2,99% πλησιέστερα ανώτερου [+17,9% έναντι -8,7%] στο μήνα  {-2,58%} στο έτος -25%.
  8. ΕΛΛΑΚΤΩΡ στη βδομάδα -3,57% ανάμεσα ανωτ. - κατωτ. [+11,6% έναντι -10,4%] στο μήνα  {-1,14%} στο έτος +33,2%.
  9. ΕΛΠΕ στη βδομάδα -2,43% πλησιέστερα ανώτερου [+17,6% έναντι -5,8%] απώλειες μήνα  {-0,87%} στο έτος +9,81%.
  10. ΕΛΧΑ στη βδομάδα -3,5% πλησιέστερα κατώτερου [+7,7% έναντι -15,6%] στο μήνα  {-2%} στο έτος -26%.
  11. ΕΤΕ στη βδομάδα -8,2% ανάμεσα ανωτ. - κατωτ. [+15,6% έναντι -15,7%] στο μήνα  {-3,2%} στο έτος +6,41%.
  12. ΕΥΔΑΠ στη βδομάδα -1,5% πλησιέστερα ανώτερου [+11,2% έναντι -3,8%] στο μήνα  {-0,5%} στο έτος -0,64%.
  13. ΕΥΡΩΒ στη βδομάδα -7,11% πλησιέστερα ανώτερου [+26,6% έναντι -15,2%] στο μήνα  {-3,33%} στο έτος +0,85%. 
  14. ΚΟΥΕΣ στη βδομάδα -6,96% πλησιέστερα κατώτερου [+7 % έναντι -15,3%] στο μήνα  {-3,82%} στο έτος -31,4%.
  15. ΛΑΜΔΑ στη βδομάδα -4,3% πλησιέστερα ανώτερου [+16,8% έναντι -7,4%] στο μήνα  {+0,42%} στο έτος -13,8%.
  16. ΜΟΗ στη βδομάδα -3% πλησιέστερα ανώτερου [+18,7% έναντι -3,1%] στο μήνα  {-2,39%} στο έτος +33,8%.
  17. ΜΠΕΛΑ στη βδομάδα -8,7% πλησιέστερα κατώτερου [+3,4% έναντι -11,8%] στο μήνα  {-3,44%} στο έτος +9,1%.
  18. ΜΥΤΙΛ στη βδομάδα -6,68% πλησιέστερα ανώτερου [+20,1% έναντι -10,8%] στο μήνα  {-2,5%} στο έτος +0,66%.
  19. ΟΛΠ στη βδομάδα -1,7% πλησιέστερα κατώτερου [+1,6% έναντι -11%] στο μήνα  {-1,55%} στο έτος -11,7%.
  20. ΟΠΑΠ στη βδομάδα -4,62% ανάμεσα αν. - κατ. [+4,9% έναντι -5,4%] στο μήνα  {+0,38%} στο έτος +5,9%.
  21. ΟΤΕ στη βδομάδα -9,09% πλησιέστερα κατώτερου [+0,65% έναντι -13,8%] στο μήνα  {-2,3%} στο έτος -4,6%.
  22. ΠΕΙΡ στη βδομάδα -5,34% πλησιέστερα ανώτερου [+48,6% έναντι -12,1%] στο μήνα  {+0,67%} στο έτος -18,2%.
  23. ΣΑΡ στη βδομάδα -8,33% πλησιέστερα κατώτερου [+2,2% έναντι -14,2%] στο μήνα  {+2,16%} στο έτος -30,8%.
  24. ΤΕΝΕΡΓ στη βδομάδα -3,98% ανάμεσα αν. - κατ. [+11,7% έναντι -10,6%] στο μήνα  {-0,73%} στο έτος +29,6%.
  25. ΤΙΤC στη βδομάδα -4,85% πλησιέστερα ανώτερου [+9,9% έναντι -6,5%] στο μήνα  {-0,84%} στο έτος -12 %.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Αναμένεται αυξημένο ενδιαφέρον για συμμετοχή στα ΣΜΕ επί μετοχών  

Η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη απώλειες -5,48%, η απόδοσή του στον μήνα  διαμορφώθηκε στο -1,35%, έτσι στο 2022 αποδίδει  -5,44%. Στον FTSE25 προκάλεσε πτώση -5,98% και απώλειες στον μήνα -1,52% με ετήσια απόδοση -5,57%. Αφαίρεσε από τον  FTSEΜ -4,38%, στο μήνα -1,50%, ενώ ετησίως υποχωρεί -10,37%. Ο κλάδος που επηρέασε σημαντικά ήταν οι Τράπεζες με υποχώρηση -7,70%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε επίδοση ένατου μήνα -2,67%, έτσι στο 2022 υποχωρεί πλέον -5,88%. Ήταν συνέχεια της κατρακύλας που ακολούθησε την κορύφωση πάνω από τις 900 μονάδες λίγο μετά τα μέσα Αυγούστου. Τελικά, μια στήριξη προέκυψε την Παρασκευή στις 837 (836,58). Από εκεί γύρισε η αγορά στις 845. Αλλά με τη Wall Street χωρίς φρένα και μια διαρροή λαδιού να σταματά τη ροή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η ανάσα ως τις 845 ίσως γίνει η αρχή του επόμενου καθοδικού κύματος.

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη εναλλάξ αρχικά σε θετικό και μετά τις πρώτες δύο ώρες τον πέρασαν σε αρνητικό πεδίο, που το παρέκαμψαν οι κινήσεις στις δημοπρασίες για τιμή κλεισίματος.

Το άνοιγμα στις 2036,15 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 8,00 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 1,06 μονάδες ψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 14:46 και ήταν οι 2007,63 μονάδες (-1,01%). Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 10:37 και ήταν οι 2050,69 μονάδες (+1,11%). Το κλείσιμο στις 2029,21 από 2028,15 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,05% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 12,839 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Σεπτεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 1119 ΣΜΕ από 1281 την προηγούμενη σύνοδο, με ανώτερο τις 2044,00 μονάδες, κατώτερο τις 2002,00 με τελευταίες τιμές στις 2020,00 μονάδες και κλείσιμο στις 2024,50 από 2025,00 μονάδες και η σειρά απόκτησε από 4268 από 4516 ανοικτά ΣΜΕ. Αλλά διακινήθηκαν επίσης 19 από 105 ΣΜΕ της σειράς Οκτωβρίου με ανώτερο μέρας στις 2023,75 κατώτερο 2000,50 και τιμή κλεισίματος στις 2021,50 από 2023,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 209 από 206.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν μειωμένο αισθητά. Στα δικαιώματα αγοράς λήξης Σεπτεμβρίου άλλαξαν χέρια 16 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2000 ως τις 2100 μονάδες. Για την επόμενη σειρά το ενδιαφέρον έφερε 5 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της νέας τρέχουσας σειράς Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 3 συμβόλαια  για τιμή εξάσκησης τις 2000 ως τις 2050 μονάδες. Της επόμενης σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ήταν ανύπαρκτος.

Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Πέμπτης 1/9 έκλεισε στις 545,37 με μεταβολή -1,91%. Την Παρασκευή 2/9 κινούμενος μεταξύ 532,39 μονάδων (-2,38%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 549,49 μονάδες (+0,76%), και ανώτερο τις 554,44 (+1,66%), έκλεισε στις 541,12 με μεταβολή -0,78%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 21,546 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ -1,01% απασχόλησε 6,557 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ -1,89% απασχόλησε  5,936 εκατ. ευρώ, η ΠΕΙΡ +1,64% απασχόλησε 1,674 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ -0,49% απασχόλησε 7,066 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Σεπτεμβρίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, ενώ η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 551,00 από 555,25 μονάδες και δεν υπήρχαν ανοικτά ΣΜΕ.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι ανέβηκαν αισθητά από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου κυρίως των Τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

  • Της ΑΛΦΑ με όγκο 14220 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,901 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 60.746 από 61.793. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 1520 ΣΜΕ και οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν σε 7.367 από 6.147.
  • Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3234 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 3,13 ευρώ και έγιναν 15.676 από 16.406 οι ανοικτές θέσεις.
  • Της ΕΥΡΩΒ με 5652 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,892 ευρώ και έγιναν 17.133 από 17.524 οι ανοικτές θέσεις. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 53 ΣΜΕ και οι ανοικτές θέσεις έμειναν στις 234.
  • Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 4703 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 1,05 ευρώ και έγιναν 41.215 από 41.770 οι ανοικτές θέσεις. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 477 ΣΜΕ και οι ανοικτές θέσεις παρέμειναν 881 από 499.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1455 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Σεπτεμβρίου και 41 για τη σειρά Δεκεμβρίου, και τα 853 ΣΜΕ της ΜΠΕΛΑ για τη σειρά Σεπτεμβρίου. 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε τα 10.000 συμβόλαια για ΜΟΗ, τα 3000  για ΟΠΑΠ, τα 1604 για ΕΥΡΩΒ και τα 160 για ΕΥΔΑΠ.

Σήμερα

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών μετοχών υποχώρησαν σήμερα Δευτέρα 5/9, ενώ το ευρώ παρουσίασε νέα υποχώρηση μετά το κλείσιμο από τη Ρωσία ενός μεγάλου αγωγού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, οδηγώντας ορισμένες κυβερνήσεις εκεί να ανακοινώσουν έκτακτα μέτρα για να απαλύνουν τον πόνο από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας.

Το ευρώ έχασε 0,3% στα 0,9918 δολάρια και φαινόταν πιθανό να δοκιμάσει το πρόσφατο χαμηλό του 20ετίας στα 0,99005 δολάρια, καθώς οι αγορές τιμολόγησαν περισσότερο τον κίνδυνο μιας ευρωπαϊκής ύφεσης.

Στις 8:30 δική μας ώρα:

  • Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν στο -0,03%
  • Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε άνοδο +0,22%
  • Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε -0,31% χαμηλότερα  
  • Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε πτώση -1,57%
  • Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας εμφάνισε μεταβολή -0,02%
  • Ο MSCI Asia ex Japan είχε απώλειες -0,86% και ήταν στις 502,01 μονάδες.


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα