Τα crisis σενάρια της ελληνικής βιομηχανίας για ενεργειακή επάρκεια

Τα crisis σενάρια της βιομηχανίας για ενεργειακή επάρκεια
Σάββατο, 03 Σεπτεμβρίου 2022 07:08
UPD:07:08
Shutterstock

Από την έντυπη έκδοση

Των Φάνη Ζώη και Δανάης Αλεξάκη

Από τους φούρνους μέχρι τις μικρές βιοτεχνίες ρούχων και χαλιών και τις χαρτοβιομηχανίες που παράγουν χαρτί υγείας, οι επιχειρήσεις γονατίζουν από το κόστος της ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα προετοιμάζονται εντατικά οι ελληνικές βιομηχανίες, κυρίως οι ενεργοβόρες, καθώς η θηλιά του ενεργειακού κόστους και της επάρκειας, λόγω των απειλών Πούτιν, συνεχίζει να σφίγγει την παραγωγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε όμιλος, κάθε μονάδα καταρτίζουν τα δικά τους σχέδια, προτάσσοντας την απαίτηση αποτελεσματικών μέτρων στήριξης από την Πολιτεία απέναντι σε όλα τα ενδεχόμενα. Μια διακοπή, έστω και προσωρινή, της λειτουργίας μεγάλων βιομηχανιών μονάδων, τονίζεται από εκπροσώπους της βιομηχανίας, θα προκαλέσει τεράστια ζητήματα, πτώση της παραγωγής, αρρυθμία στην αγορά και ανάλογα με τη διάρκεια και το εύρος του φαινομένου πλήγμα στο ΑΕΠ.


Αποθεματοποίηση

Οι Έλληνες επιχειρηματίες - βιομήχανοι προετοιμάζονται για το καλύτερο, αλλά και το χειρότερο σενάριο, μετά τις προειδοποιήσεις για επερχόμενο ενεργειακό «όλεθρο» από πλευράς τιμών σε όλο το φάσμα των ενεργειακών προϊόντων (φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο κ.ά.).

Στο πλαίσιο αυτό, όσες ενεργοβόρες βιομηχανίες χρησιμοποιούν φυσικό αέριο προετοιμάζονται, εφόσον έχουν τη δυνατότητα, για τη συνέχιση της λειτουργίας τους με εναλλακτικό καύσιμο. Ήδη προσφεύγουν στη λύση της αποθεματοποίησης πετρελαίου και υγραερίου, εφόσον τούτο είναι εφικτό, αναζητώντας συμβόλαια για την αγορά φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), που μπορεί μεν να είναι πιο ακριβό αλλά τους προσφέρει λύση μέσω ανταλλαγής με φυσικό αέριο από τη ΔΕΠΑ.

Το πρόβλημα για τις παραπάνω εναλλακτικές λύσεις, όπως η προμήθεια φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου, είναι η διαδικασία αφού θα πρέπει, αφού τα βρουν και κλείσουν συμβόλαια στη διεθνή αγορά, να εξασφαλίσουν τη θαλάσσια μεταφορά τους στη χώρα καθώς επικρατεί συμφόρηση και ο αριθμός των πλοίων LNG είναι διεθνώς ανεπαρκής.

Επιπρόσθετα δε θα πρέπει να εξασφαλίσουν και τη διαθεσιμότητα αποθηκευτικού χώρου στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, ελλείψει άλλου FSRU στη χώρα.

Plan B με πετρέλαιο

Πάντως, ήδη αρκετές ενεργοβόρες βιομηχανίες έχουν προχωρήσει στο Plan Β για τη λειτουργία τους με καύσιμο πετρέλαιο, ενώ εκείνες που χρησιμοποιούν ρεύμα (π.χ. τσιμεντοβιομηχανίες) προετοιμάζονται και για τρίτες εναλ- λακτικές λύσεις.

Ειδικότερα γαλακτοβιομηχανίες, καθώς και άλλες βιομηχανίες τροφίμων, αλλά και τα ενεργοβόρα πτηνοτροφεία, σπεύδουν στον σχεδιασμό λειτουργίας με πετρέλαιο και ήδη κατασκευάζουν αποθήκες και προμηθεύονται ντίζελ ώστε να είναι έτοιμες εν όψει κάθε ενδεχόμενου.

Αστάθμητος παράγοντας παραμένει η τιμή του πετρελαίου, καθώς, όπως εκτιμούν, μια διακοπή της ροής ρωσικού αερίου προς τη Δύση θα συνοδευτεί από μεγάλη αύξηση του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τις τιμές του LNG. Παράλληλα κάποιες άλλες βιομηχανίες έχουν προχωρήσει σε κινήσεις που τους εξασφαλίζουν ενεργειακή αυτονομία αλλά και φθηνό κόστος στη λειτουργία τους.

Αξιοποιώντας για παράδειγμα όλα τα υπολείμματα ξύλου που προκύπτουν από την παραγωγική διεργασία των βιομηχανιών, αυτών που ανευρίσκονται στη φύση, καθώς και αυτών που απορρίπτονται από άλλες παραγωγικές δραστηριότητες, υποβαθμίζοντας ουσιαστικά το φυσικό περιβάλλον.

Μεταξύ αυτών, η Alpha Wood έχει ήδη σε λειτουργία 3 εργοστασιακές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα σε Κάτω Νευροκόπι Δράμας, ΒΙΠΕ Λάρισας και Γρεβενά.

Η γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι ολοκλήρωσε τη μονάδα βιοαερίου εντός των εγκαταστάσεών της στις Σέρρες, με υγρά απόβλητα και
παραπροϊόντα του εργοστασίου να παράγουν βιοαέριο, το οποίο χρησιμοποιείται στη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας. Η πρώτη πωλείται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και η θερμότητα χρησιμοποιείται στις εγκαταστάσεις της Κρι Κρι, μειώνοντας τη χρήση φυσικού αερίου. Ανάλογη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση βιομάζας σχεδιάζει και η Creta Farm με αξιοποίηση των λυμάτων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα