Βήμα αναβάθμισης του διυλιστηρίου νερού της ΕΥΑΘ

Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2022 14:32
UPD:14:32
INTIME NEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Της Βάσως Βεγίρη

Διπλάσιες ποσότητες επεξεργασμένου πόσιμου νερού από τον Αλιάκμονα θα δώσει στη Θεσσαλονίκη από το φθινόπωρο του 2024 το έργο του διπλασιασμού του διυλιστηρίου νερού (Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης-ΕΕΝΘ), που περνά στη φάση της υλοποίησης. Παράλληλα θα καταστεί δυνατή η υδροδότηση επιπλέον 500.000 κατοίκων.

Η σύμβαση για την κατασκευή του έργου, που έχει προϋπολογισμό 21,7 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υπογράφηκε χθες μεταξύ της ΕΥΑΘ Α.Ε., της ΕΥΑΘ Παγίων και της Άκτωρ ΑΤΕ-Ηλέκτωρ Α.Ε. Με την ολοκλήρωση του έργου θα αυξηθεί η δυναμικότητα της εγκατάστασης από 150.000 κ.μ. ημερησίως, που είναι σήμερα, σε 300.000 κ.μ. ημερησίως, ενώ η μέση διαθέσιμη ημερήσια ποσότητα νερού από όλα τα υδραγωγεία της πόλης μας θα φτάσει στα 420.000 κ.μ. περίπου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με παράλληλες επενδυτικές δράσεις θα εξασφαλίσουν επάρκεια νερού για τη Θεσσαλονίκη δίνοντας στο υδροδοτικό σύστημα τη δυνατότητα να αντεπεξέρχεται σε περιόδους λειψυδρίας ή σε τυχόν αστοχίες.

«Με την υπογραφή της σύμβασης αυτής αποδεικνύουμε με πράξεις ότι προτεραιότητά μας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Με την ολοκλήρωση του έργου θα διπλασιαστεί ο όγκος νερού που θα εισέρχεται στο δίκτυο ύδρευσης από τον Αλιάκμονα. Θα αυξηθούν οι δυνατότητες των υδραγωγείων. Θα εξασφαλιστεί επάρκεια νερού. Θα δοθεί η δυνατότητα να συνδεθούν κι άλλες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης με το δίκτυο της ΕΥΑΘ και να τρέχει στα σπίτια πεντακάθαρο νερό», τόνισε σχετικά ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης και εποπτεύων την ΕΥΑΘ, Σταύρος Καλαφάτης.

«Το έργο εξυπηρετεί τον τριπλό στόχο της διασφάλισης επαρκών ποσοτήτων νερού για τη Θεσσαλονίκη, της ορθολογικής διαχείρισης του υδατικού πόρου και της βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας μας τα επόμενα χρόνια», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Α.Ε., Άγις Παπαδόπουλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης, σημείωσε ότι το μεγάλο αυτό έργο εξυπηρετεί τον στρατηγικό στόχο της εταιρείας για παροχή ολιστικών υπηρεσιών ύδρευσης - αποχέτευσης στην ευρύτερη περιοχή και ότι η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε συμφωνίες για την ενίσχυση των Δήμων Πυλαίας - Χορτιάτη, Θερμαϊκού και Ωραιοκάστρου.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα