Χρηματιστήρια: Με πιέσεις ξεκίνησε ο Σεπτέμβριος

Απώλειες σε Αθήνα και Ευρώπη
Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2022 11:22
UPD:11:23
REUTERS/STAFF

Συνεχίζεται η πτωτική τάση των προηγούμενων ημερών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 0,47% στις 852 μονάδες και τις τράπεζες να χάνουν 0,41%.

Στο ταμπλό ξεχωρίζουν οι απώλειες της Coca Cola -2,8%. Στις τράπεζες, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν Πειραιώς και Eurobank. Ακολουθούν Alpha Bank -0,45% και Εθνική -0,30%.

Θετικό τελικό αποτέλεσμα παρουσίασε ο Όμιλος Ελλάκτωρ για το πρώτο εξάμηνο του έτους, έναντι ζημιών πέρσι το αντίστοιχο διάστημα, με την κατασκευή να εισέρχεται σε break even σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας (EDITDA). 

Σύμφωνα με τη Eurostat στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 11,1% από 11,3% τον Ιούλιο και 11,6% τον Ιούνιο. Στη ζώνη του ευρώ o πληθωρισμός σκαρφάλωσε τον Αύγουστο στο 9,1% από 8,9% τον Ιούλιο.

Οι τιμές ενέργειας έκαναν άλμα 38,3% (έναντι ανόδου 39,6% τον Ιούλιο), ενώ σε τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός οι ανατιμήσεις έφτασαν στο 10,6% από 9,8 τον Ιούλιο. Το κόστος των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών αυξήθηκε 5% (έναντι 4,5% τον Ιούλιο) και των υπηρεσιών ήταν αυξημένο κατά 3,8% (έναντι 3,7% τον προηγούμενο μήνα). 

Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν αρνητικά τον νέο μήνα , αφού έκλεισαν με απώλειες τον Αύγουστο, καθώς οι traders αντιμετωπίζουν φόβους για υψηλότερα επιτόκια και επικείμενη οικονομική ύφεση.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 1,1% στις αρχές των συναλλαγών, με τους βασικούς πόρους να χάνουν 3% για να οδηγήσουν σε απώλειες καθώς όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια βρίσκονται στο κόκκινο. Ο DAX υποχωρεί 1%, ενώ μεγαλύτερες 1,36% είναι οι απώλειες στον CAC του Παρισιού.

Η μεταποιητική δραστηριότητα της ευρωζώνης συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, σύμφωνα με την τελική ανάγνωση του τελικού PMI της S&P Global (δείκτης διαχειριστών αγορών) την Πέμπτη. Ο δείκτης PMI υποχώρησε στο 49,6 τον Αύγουστο από 49,8 τον Ιούλιο και έπεσε κάτω από την αρχική ένδειξη του 49,7. Το όριο 50 διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα την Τετάρτη, την τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την επιστροφή της καλοκαιρινής αγοράς καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις προσπάθειες της Federal Reserve για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές σε Ασία-Ειρηνικό διαπραγματεύονται χαμηλότερα την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τα αποτελέσματα μιας ιδιωτικής έρευνας για τη δραστηριότητα των εργοστασίων της Κίνας, η οποία έδειξε ότι ο κλάδος διολισθαίνει σε συρρίκνωση αυτόν τον μήνα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ υποχώρησαν ελαφρά το βράδυ της Τετάρτης.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα