Βουτιά στο κενό

Τι έγινε στις αγορές
Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2008 00:01

Ανώμαλη προσγείωση στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας είχαν χθες οι χρηματιστηριακοί δείκτες διεθνώς. Οι αυξανόμενες ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία διολισθαίνει προς μία επώδυνη ύφεση πυροδότησαν νέες μαζικές ρευστοποιήσεις, διαψεύδοντας τις προσδοκίες ότι ο «πάτος» για τις διεθνείς μετοχές είναι κοντά.

Στη Wall Street, λίγα μόλις λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης ο Dow Jones βρέθηκε να υποχωρεί 500 μονάδες στις 8.200. Οι πιέσεις δεν περιορίστηκαν ούτε μετά την ανακοίνωση καλύτερων του αναμενομένου στοιχείων για τις πωλήσεις κατοικιών. Τόσο ο βιομηχανικός δείκτης όσο ο S&P και ο Nasdaq παρουσίαζαν κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης απώλειες 4% έως 5%.

Σφυροκόπημα υπέστησαν τράπεζες, τεχνολογικές μετοχές, αλλά και πετρελαιοβιομηχανίες, μετά τη νέα πτώση των τιμών του αργού κάτω από τα 63 δολ. το βαρέλι. Στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2003 διολίσθησαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς πλέον και τα επίσημα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία είναι πολύ κοντά στην ύφεση.

Τον Οκτώβριο η δραστηριότητα στη μεταποίηση και τον τομέα των υπηρεσιών συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων ετών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε στις 825,32 μονάδες μειωμένος κατά 5,4%. Ενδοσυνεδριακά είχε βυθιστεί στις 787,29 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση καταγράφει απώλειες 7,8%, ενώ από τις αρχές του μήνα έχει υποχωρήσει περισσότερο από 22%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα