Πετρέλαιο: Τι έφερε πτώση 12% τον Αύγουστο

Η τιμή του μπρεντ είναι πλέον κοντά στα 95 δολάρια το βαρέλι έναντι 120 δολ. τον Μάρτιο
Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2022 10:04
UPD:10:11
Shutterstock

Με απώλειες 8% στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις ο Αύγουστος ήταν ο τρίτος διαδοχικός μήνας πτώσης για τις τιμές του πετρελαίου. 

Το μπρεντ έκλεισε τον περασμένο μήνα στα 96,49 δολάρια, με τη μηνιαία πτώση να φτάνει στο 12%. Σήμερα υποχωρεί περαιτέρω στα 95 δολάρια το βαρέλι. Ανάλογες πιέσεις δέχεται και το αμερικανικό αργό με την τιμή του να υποχωρεί κοντά στα 89 δολάρια.

Οι τιμές σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν χαμηλές, αλλά απέχουν αρκετά τόσο από τα επίπεδα των 120 δολαρίων στα οποία είχαν εκτιναχτεί στις αρχές Μαρτίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όσο και από τις προβλέψεις αναλυτών, που προειδοποιούσαν για εκτίναξή τους ακόμη και στα 150 δολάρια το βαρέλι. 

Η πτώση της τιμής ήρθε εν μέσω ελαφράς αύξησης της προσφοράς, αλλά και μείωσης της κατανάλωσης σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν βεβαίως και τα lockdown στην Κίνα, η οποία είναι η μεγαλύτερη καταναλώτρια πετρελαίου στον πλανήτη. Μερικές δεκάδες κρούσματα έκλεισαν στο σπίτι τους εκατομμύρια ανθρώπους σε Σένζεν, Γκουανγκζού και Ντάλιαν, αλλά και έβαλαν προσωρινό λουκέτο σε εργοστάσια. 

Οι περισσότεροι αναλυτές προειδοποιούν ωστόσο πως η πτώση δεν θα έχει συνέχεια. Όσο θα οδεύουμε προς τον χειμώνα η κατανάλωση των νοικοκυριών θα αυξάνεται (για τις ανάγκες θέρμανσης). Αρκετές χώρες εξάλλου επιστρέφουν στο πετρέλαιο και στον άνθρακα, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί σε εφιαλτικά επίπεδο. Σε αυτούς τους παράγοντες έρχεται να προστεθεί και η απόσυρση του ρωσικού πετρελαίου από την ευρωπαϊκή αγορά. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα