Σε επίπεδα άνω του 1,1 δισ. ευρώ υπολογίζεται το όφελος των καταναλωτών από την εφαρμογή του «πλαφόν» στις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών, από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου μέχρι τις 21 Αυγούστου.
Η απόδοση του μηχανισμού που εφάρμοσε από τον Ιούλιο η κυβέρνηση έρχεται στο προσκήνιο εν όψει των αποφάσεων που αναμένονται σε επίπεδο Ε.Ε. για μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνεται και το ελληνικό μοντέλο. Επικαιροποιημένα στοιχεία για την απόδοση του μηχανισμού έως τις 31 Αυγούστου απέστειλε, άλλωστε, χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στους ομολόγους του της Ε.Ε., εν όψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από το συνολικό ποσό της εξοικονόμησης, η μεγαλύτερη συνεισφορά ήταν από τη ΔΕΗ, που ανήλθε σε 419 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 189,5 εκατ. ήταν η συνεισφορά των λιγνιτών και 156,1 εκατ. των υδροηλεκτρικών.
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας συνεισέφεραν 634 εκατ. ευρώ, ενώ 59 εκατ. είναι η συνεισφορά των λοιπών παραγωγών.
Σημειώνεται πως με τον μηχανισμό που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση από τον Ιούλιο στην πράξη αποσυνδέθηκε η τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή που εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί, η οποία πλέον καθορίζεται κάθε μήνα από τη ΡΑΕ.
Οι ηλεκτροπαραγωγοί δεν εισπράττουν τις τιμές που διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, αλλά τις διοικητικά καθοριζόμενες τιμές οι οποίες εξασφαλίζουν την κάλυψη του κόστους, που είναι διαφορετικό ανά τεχνολογία παραγωγής, συν ένα εύλογο κέρδος.
Στο πλαίσιο αυτό, για τον Σεπτέμβριο οι τιμές που καθορίστηκαν είναι 214,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις λιγνιτικές μονάδες, 564,18 ευρώ για τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου, 797,3 ευρώ για τις μονάδες φυσικού αερίου ανοιχτού κύκλου, 112 ευρώ για τα υδροηλεκτρικά και 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις ΑΠΕ.
Εκτός από το μοντέλο αυτό, στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνεται, κατά πληροφορίες, ακόμη η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή κατά το πρότυπο που εφαρμόζεται στην Ισπανία και την Πορτογαλία, όπως και η επιβολή ενιαίου πλαφόν στην τιμή αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που θα προκύπτει από τον μέσο όρο του κόστους των μονάδων, με επιδότηση εκείνων που έχουν υψηλότερο κόστος από τον μέσο όρο.