Συναντήσεις ΔΕΣΦΑ και Gazprom για Southstream

Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2008 16:45

Τα επόμενα βήματα για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου Σάουθ Στριμ, συζήτησαν χθες στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των εμπλεκομένων εταιρειών, Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φ.Α. και Γκαζπρόμ.

Από την πλευρά του ΔΕΣΦΑ στη συνάντηση συμμετείχε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιώργος Στεργίου και από την Γκαζπρόμ, το μέλος του δ.σ. και υπεύθυνη για θέματα στρατηγικού σχεδιασμού, κ. Λάντα Ρουσάκοβα.

Στη συνάντηση των εκπροσώπων των δύο εταιρειών συζητήθηκε η πορεία εφαρμογής της Ελληνορωσικής διακρατικής συμφωνίας, η οποία εγκρίθηκε από τη Βουλή στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως και θέματα συνεργασίας των δύο εταιρειών, προκειμένου να μελετηθεί ο προκαταρκτικός σχεδιασμός του έργου και η ίδρυση της κοινής εταιρείας.

Από την πλευρά της ΔΕΣΦΑ δεν θέλησαν να δώσουν λεπτομέρειες ως προς τα χρονοδιαγράμματα εκτέλεσης του έργου. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, η συζήτηση αφορούσε την ίδρυση της μεικτής ελληνο-ρωσικής εταιρείας η οποία θα κατασκευάσει και θα διαχειρίζεται τον αγωγό επί ελληνικού εδάφους.

Ο αγωγός που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο προς Ιταλία, μέσω Βουλγαρίας, συμφωνήθηκε να έχει ικανότητα περίπου 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων το χρόνο. Επίσης, η Γκαζπρόμ έχει συμφωνήσει να εξετάσει τη δυνατότητα να αυξήσει τις ποσότητες φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, τόσο για τους σκοπούς της διαμετακόμισης, όσο λαμβάνοντας υπ'όψη και τις ανάγκες της Ελλάδας.

Τέλος να σημειωθεί ότι αντίστοιχες συναντήσεις με τη βουλγαρική Μπουλγκαργκάζ, που είναι ο αντίστοιχος φορέας του Σάουθ Στριμ για τη Βουλγαρία, είχαν τα στελέχη της Γκαζπρόμ στη Σόφια στις αρχές του μήνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα