Γαλλία: Προσωρινή ανακούφιση από την απρόσμενη μείωση του πληθωρισμού

Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2022 10:47
UPD:10:51
REUTERS/ERIC GAILLARD

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο από ένα ιστορικό υψηλό, προσφέροντας προσωρινή ανακούφιση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς αυξάνονται οι εκκλήσεις για πιο επιθετική δράση.

Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ σημείωσαν άνοδο 6,5% από πέρυσι τον Αύγουστο, έναντι 6,8% τον Ιούλιο. Αυτό σηματοδοτεί μεγαλύτερη επιβράδυνση από τη μέση εκτίμηση 6,7% σε έρευνα του Bloomberg.

Μια ελαφρώς πιο αδύναμη αύξηση των τιμών της ενέργειας μείωσε τον πληθωρισμό, παρόλο που οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν με τον ίδιο ρυθμό όπως τον περασμένο μήνα και το κόστος των τροφίμων και των βιομηχανικών προϊόντων επιταχύνθηκε.

Αν και τα στοιχεία μπορεί να προσφέρουν ελαφρά ανακούφιση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, όλα τα βλέμματα θα είναι πλέον στραμμένα στους αριθμούς του πληθωρισμού για τη ζώνη των 19 μελών του ευρώ ως σύνολο, που αναμένεται στις 11 π.μ. ώρα Βρυξελλών (12 ώρα Ελλάδος). Η έκθεση αναμένεται να παρουσιάσει ένα ακόμη υψηλό ρεκόρ, με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη από τη Γερμανία -- τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης -- να δείχνουν παρόμοια τάση.

Στη Γαλλία, η επίμονη πίεση των τιμών είναι πονοκέφαλος για την κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να μετριάσει τον αντίκτυπο για τα νοικοκυριά από αυτό που αρχικά αναμενόταν να είναι μια προσωρινή άνοδος των τιμών της ενέργειας.

Με τα ανώτατα όρια τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο να λήγουν στο τέλος του έτους, η Γαλλία επεξεργάζεται  μέτρα για να βοηθήσει τις εταιρείες να εξομαλύνουν τον αντίκτυπο των αυξημένων λογαριασμών ενέργειας.

Μια ξεχωριστή έκθεση για τον Ιούλιο έδειξε ότι τα νοικοκυριά έχουν ήδη περικόψει τις δαπάνες τους λόγω της αύξησης των τιμών. Οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,8% από τον Ιούνιο, πιο απότομη από τη συρρίκνωση 0,2% που εκτιμούσαν οι οικονομολόγοι.

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο από ένα ιστορικό υψηλό, προσφέροντας προσωρινή ανακούφιση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς αυξάνονται οι εκκλήσεις για πιο επιθετική δράση.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα