Ισχυροποίηση του γιέν

Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2008 06:51

ΑΝΟΔΙΚΑ για πέμπτη ημέρα κινήθηκε το γιέν έναντι του δολαρίου καθώς ο κίνδυνος για παγκόσμια ύφεση και διεύρυνση των απωλειών στα διεθνή χρηματιστήρια ώθησε τους επενδυτές να σταματήσουν τα carry-trades.

Το γιέν κινήθηκε ανοδικά έναντι των δολαρίων της Αυστραλίας και της Ν. Ζηλανδίας – νομίσματα που προτιμώνται για τις εν λόγω συναλλαγές, κατά τις οποίες οι επενδυτές δανείζονται σε χώρες με χαμηλά επιτόκια για να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις αλλού. Το γιέν διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα μετά την ανησυχία του G7 για τις υπερβολικές κινήσεις του ιαπωνικού νομίσματος.

Το γιέν ισχυροποιήθηκε στα 93,88 έναντι του δολαρίου στις 12:24 μ.μ. στο Τόκυο από 94,32 δολ. στη Ν. Υόρκη στις 24 Οκτωβρίου. Το νόμισμα άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα 13 ετών των 90,93 στις 24 Οκτωβρίου. Το ιαπωνικό νόμισμα ισχυροποιήθηκε στα 118,05 ανά ευρώ από 118,96 στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όταν άγγιξε τα 113,81, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο του 2002. Το ευρώ υποχώρησε στο 1,2580 έναντι του δολαρίου από 1,2623 δολάρια.

Το γιέν αυτόν τον μήνα έχει σημειώσει άνοδο 13% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, 27% έναντι του ευρώ, 44% έναντι του δολαρίου της Αυστραλίας και 35% έναντι του δολαρίου της Ν. Ζηλανδίας, καθώς οι διαπραγματευτές περιόρισαν στα carry-trades. Τα επιτόκια στην Ιαπωνία βρίσκονται στο 0,5% στην Αυστραλία στο 6% και στη Ν. Ζηλανδία στο 6,5%.

Ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 1,8% διευρύνοντας τις απώλειες 13% των τριών τελευταίων ημερών. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα δανείσει στην Ουκρανία 16,5 δισ. δολ. και θα στηρίξει οικονομικά και την Ουγγαρία, καθώς η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση εξαπλώνεται τώρα και στις αναδυόμενες αγορές της ανατολικής Ευρώπης.

Το γιέν κινήθηκε πτωτικά από τα υψηλά επίπεδα μετά την πρόθεση της Ιαπωνίας να παρέμβει. Η χώρα είναι έτοιμη να λάβει μέτρα εάν χρειαστεί για το νόμισμα δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας στο Τόκυο. Ο Shoichi Nakagawa δήλωσε ότι η Ιαπωνία ζήτησε από το G7 να εκδώσει σχετική ανακοίνωση.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα