Ο Πέδρο Σάντσεθ στη συνεδρίαση της γερμανικής κυβέρνησης

Τρίτη, 30 Αυγούστου 2022 18:36
UPD:18:39
REUTERS/MICHELE TANTUSSI

Μαδρίτη και Βερολίνο αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την κατασκευή ενός νέου αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ισπανία στη βόρεια Ευρώπη, όπως τόνισαν ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Μέσεμπεργκ.

Ο Σάντσεθ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία και σε μια άκρως συμβολική κίνηση, ο Σολτς κάλεσε τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραστεί στη συνεδρίαση του γερμανικού υπουργικού Συμβουλίου, που έγινε στην πόλη Μέσεμπεργκ, 70 χιλιόμετρα από το Βερολίνο. «Η Ευρώπη χρειάζεται ένα μεγάλο ευρωπαϊκό δίκτυο για ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και, στο μέλλον, πράσινο υδρογόνο», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς στη συνέντευξη Τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Οι  δύο ηγέτες συμφώνησαν να ασκήσουν πίεση στον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν να στηρίξει τη διασύνδεση φυσικού αερίου μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας, μέσω των Πυρηναίων -τον λεγόμενο αγωγό MidCat. Η υλοποίηση του αγωγού Midcat δεν βρίσκει σύμφωνη τη Γαλλία, η οποία πριν από δύο εβδομάδες επανέλαβε την αντίθεσή της. Το έργο εγκαταλείφθηκε το 2019, επειδή τότε εκτιμήθηκε ότι δύσκολα θα μπορούσε να είναι κερδοφόρο.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές στο Παρίσι, ο Midcat όχι μόνο θα ήταν πολύ δαπανηρός (πάνω από 3 δισ. ευρώ), αλλά η υλοποίησή του θα διαρκούσε χρόνια, δεν θα επέτρεπε την αντιμετώπιση της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης και δύσκολα δικαιολογείται τώρα που η ΕΕ σκοπεύει να καταργήσει τα ορυκτά καύσιμα μεσοπρόθεσμα.

 Όπως είπε ο Σάντσεθ,«η Ισπανία έχει το 30% της συνολικής δυνατότητας επαναεριοποίησης LNG σε όλη την Ευρώπη. Αλλά  δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να δείξουμε αλληλεγγύη με χώρες όπως η Γερμανία ,γιατί δεν υπάρχουν αγωγοί μεταφοράς. Η Ισπανία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στο κάλεσμα αδελφών χωρών, όπως η Γερμανία, που υποφέρουν από τον απαράδεκτο εκβιασμό του Πούτιν. Πρέπει να το διορθώσουμε αυτό. Αν δεν γίνει μέσω Γαλλίας, θα γίνει μέσω Ιταλίας», είπε ο Ισπανός  πρωθυπουργός.

Ο Γερμανός καγκελάριος από την πλευρά του εξέφρασε την υποστήριξή του στο ισπανικό  σχέδιο. «Συμφωνώ απόλυτα με την ύπαρξη μιας τέτοιας σύνδεσης, κυρίως για τη βελτίωση του ευρωπαϊκού δικτύου αγωγών φυσικού αερίου και για την κοινή εκμετάλλευση του υδρογόνου στην Ευρώπη. Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε το πράσινο υδρογόνο που παράγεται σε άλλα μέρη του κόσμου. Η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι δύο χώρες που θα μπορέσουν να έχουν πλεόνασμα και πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την παραγωγική δυνατότητα. 

Στην κρίση μάθαμε ότι η διασύνδεση συμβάλλει στην επίτευξη μεγαλύτερης σταθερότητας στις κοινωνίες, τις οικονομίες και τους πολίτες μας. Έχουμε ένα μεγάλο έργο που είναι να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο καθώς και μελλοντικά δίκτυα υδρογόνου και τώρα το δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου και φυσικά θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το πετύχουμε», επεσήμανε ο Σολτς.

«Ο Γερμανός καγκελάριος και ο Ισπανός πρωθυπουργός-οι δύο σημαντικότεροι ηγέτες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας-θέλουν να  ενισχύσουν την πολιτική τους συμμαχία και να χαράξουν μια κοινή γραμμή στο πιο σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη-την ενεργειακή κρίση και να αναζητήσουν πιθανές εναλλακτικές λύσεις στο το φυσικό αέριο της Ρωσίας», γράφει η ισπανική El Pais. «Αυτή η πρόσκληση είναι σύμβολο της μεγάλης φιλίας μεταξύ των δύο χωρών», τόνισε ο Σάντσεθ , αναφερόμενος στη συμμετοχή του στη συνεδρίαση του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου. «Η Ισπανία είναι μια εξαιρετική φίλη χώρα» απάντησε ο Σολτς .

Ο Πέδρο Σάντσεθ κλήθηκε μάλιστα επίσημα στο Μέσεμπεργκ για να εξηγήσει τη στρατηγική εθνικής ασφάλειας της Ισπανίας στο γερμανικό υπουργικό συμβούλιο. Η γερμανική κυβέρνηση έχει συζητήσει αυτό το θέμα και ο Σολτς  και η ομάδα του ήθελαν να μάθουν τι γίνεται στην Ισπανία. «Μέρος της εθνικής ασφάλειας είναι επίσης η προμήθεια βασικών πρώτων υλών», είπε ο  χαρακτηριστικά ο Γερμανός καγκελάριος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα