Χρηματιστήριο: Ισχυρές πιέσεις και διολίσθηση του Γενικού Δείκτη

Τρίτη, 30 Αυγούστου 2022 17:20
UPD:17:25
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Διολίσθησε στις 855 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όχι μόνο έχασε τα πρωινά κέρδη, αλλά «έκλεισε» με απώλειες 1,45%. Οι τράπεζες υποχώρησαν 1,56%. Απώλειες κατέγραψε και η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, πλην της Coca Cola που διατήρησε τα κέρδη της. 

Στο ταμπλό τη μεγαλύτερη πτώση άνω του 2% κατέγρψαν Alpha Bank και Πειραιώς -2,6%. Ακολούθησαν Eurobank και Εθνική. Στα μη τραπεζικά blue chips,  υποχώρησαν Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα.

Τη διανομή επιπλέον μερίσματος για τη χρήση του 2021 εξετάζει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με όσα είπε πριν λίγη ώρα μιλώντας στους μετόχους της εταιρείας κατά την τακτική γενική συνέλευση ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χάρης Σαχίνης. 

Στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης, με κατεπείγον σχέδιο παρέμβασης στην αγορά ενέργειας από την Κομισιόν και με την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. η Ευρώπη επιχειρεί να απαντήσει -έστω και όψιμα- στον εφιαλτικό καλπασμό των τιμών του ρεύματος.

Εντείνονται οι πιέσεις για επιβολή πανευρωπαϊκού πλαφόν στο φυσικό αέριο και αποσύνδεση των τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου. Την ίδια ώρα σχέδια έκτακτης ανάγκης - ακόμη και κρατικποιήσεις μεγάλων επιχειρήσεων - εξετάζουν και τα κράτη - μέλη. «Δεν θα επιτρέψουμε μία νέα Lehman Brothers στην ενέργεια» διαμηνύει το Βερολίνο. 

Η ανησυχία των επενδυτών ενισχύεται από τη ραγδαία άνοδο των τιμών της ενέργειας, αλλά και από τις εξαγγελίες του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ότι η τράπεζα θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, προαναγγέλλοντας «επώδυνες» πολιτικές από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ η Credit Suisse, με παρέμβασή της προειδοποιεί για κρίση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καλώντας τους επενδυτές να πουλήσουν, συστήνοντας  α μειώσουν τις θέσεις τους στις μετοχές σε underweight.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα