Επίσημες συζητήσεις στο Κατάρ για την πώληση της Ολυμπιακής

Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2008 09:32

Τις δυνατότητες ανάπτυξης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ συζήτησε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής στη συνάντηση που είχε με τον εμίρη της χώρας Σεϊχ Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι και τον πρωθυπουργό Σεϊχ Χαμάντ Μπιν Τζάμπερ Αλ Θάνι.

Στη δήλώση του, μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στη διεθνή συγκυρία κατά την οποία οι παγκόσμιες οικονομίες αντιμετωπίζουν τις βαριές επιπτώσεις από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.

Είναι μία κρίση η οποία αποδεικνύεται ότι είναι απρόβλεπτης έντασης και διάρκειας είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις έχουν καθήκον να επενδύσουν σε στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος μπορεί να διασφαλίσει τις εθνικές οικονομίες απέναντι στους κινδύνους και να απελευθερώσει την αναπτυξιακή τους δυναμική όταν τελειώσει η κρίση.

Η ελληνική κυβέρνηση είπε ο πρωθυπουργός, έχει θέση και επιδιώκει δύο κύριους στόχους: να διασφαλίσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης κρίσης μέσω μία σειράς αποτελεσματικών μέτρων και δεύτερον να επιταχύνει την εφαρμογή οποιασδήποτε μεταρρύθμισης είναι απαραίτητη για τη δομική αναμόρφωση της οικονομίας μας, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας- Κατάρ και κυρίως στις πολύ ενθαρρυντικές προοπτικές που διανοίγονται. Στη συνάντηση με τους «Καταρινούς» αξιωματούχους εξέτασαν ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων με έμφαση στις επενδύσεις, την ενέργεια, τις μεταφορές, τη ναυτιλία και τον κατασκευαστικό τομέα. Το Κατάρ, συνέχισε ο πρωθυπουργός, είναι χώρα με γεωστρατηγική σημασία στην περιοχή και πολύ δυναμική οικονομική ανάπτυξη. Η παρουσία μεγάλων ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών αποτελεί απόδειξη των κοινών προσπαθειών στον τομέα αυτό.

Ολυμπιακή

Ο κ. Καραμανλής ρωτήθηκε για το θέμα της Ολυμπιακής και ανέφερε ότι συζήτησαν επενδύσεις σε πολλούς τομείς και σημείωσε ότι η Qatar Airways ανήκει στους επίδοξους επενδυτές για την Ολυμπιακή. Για το ίδιο θέμα ο πρωθυπουργός του Κατάρ περιορίστηκε να πει ότι το θέμα συζητήθηκε στη μεταξύ τους συνάντηση.

«Έχουμε ξεκινήσει έναν ανοικτό, δημόσιο, διεθνή, πλειοδοτικό διαγωνισμό, στον οποίο μάλιστα έχει ενεργό ρόλο, ως Επίτροπος Παρακολούθησης, γνωστός διεθνής οίκος που έχει τοποθετηθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η προθεσμία για την κατάθεση των αρχικών μη δεσμευτικών προσφορών είναι η 31η Οκτωβρίου, ενώ ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του διαγωνισμού είναι το τέλος του έτους. «Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι η Qatar Airways είναι στον κατάλογο των επενδυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Ολυμπιακή» είπε ο κ. Καραμανλής.

Συμφωνίες

Μετά τη συνάντηση, η υπουργός Εξωτερικών με τον ομόλογό της υπέγραψαν τη συμφωνία απαλλαγής της διπλής φορολογίας, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Δούκας υπέγραψε τη συμφωνία που αφορά την υγεία και τις ιατρικές επιστήμες. Το πρωί ο κ. Καραμανλής κήρυξε την έναρξη του ελληνο-καταρινού φόρουμ επιχειρηματιών.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Καραμανλής είπε ότι η επίσκεψή του στο Κατάρ υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει η χώρα μας στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων και αποβλέπει στη μεγαλύτερη ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας. Σημείωσε ότι το Κατάρ είναι από τις χώρες με τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη και υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, ενώ η Ελλάδα είναι η ατμομηχανή της οικονομίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη διεθνή οικονομική κρίση και υπογράμμισε ότι οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να παρακολουθούν παθητικά και η απάντηση σ΄αυτή είναι να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις και να προωθήσουν την ανάπτυξη. Σημείωσε ότι αυτό το σκοπό εξυπηρετεί και η επίσκεψή του στο Κατάρ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα